ΕΛΛΑΔΑ

Κοτζιάς: «Όταν οι Τούρκοι μου είπαν ότι θα έρθουν για έρευνες στην Κρήτη, τους είπα δε θα φτάσετε ποτέ, θα σας βυθίσω»

Κοτζιάς: «Όταν οι Τούρκοι μου είπαν ότι θα έρθουν για έρευνες στην Κρήτη, τους είπα δε θα φτάσετε ποτέ, θα σας βυθίσω»
Advertisement

Mια μεγάλη συζήτηση λίγες ώρες μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., για τις σχέσεις με την Τουρκία και τις εξελίξεις ως προς τις συνέπειες που αφορούν τις προκλητικές ενέργειες παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων, στις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Κύπρου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις και τι σηματοδοτούν για Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, τα συμπεράσματα και οι κινήσεις σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ και τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά

Στην εκπομπή παίρνουν μέρος, παρεμβαίνουν, αναλύουν και σχολιάζουν: Ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής – Κρατικής Θεωρίας / Στρατηγικής Θεωρίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. Ο Γιώργος Καπόπουλος, Δημοσιογράφος – Αναλυτής, Αρθρογράφος Διεθνών Θεμάτων και Θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής Ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Αναλυτής θεμάτων Άμυνας – Ασφάλειας και Γεωπολιτικής και η Κύρα Αδάμ, Δημοσιογράφος – Αρθρογράφος του Διπλωματικού ρεπορτάζ και των Εθνικών Θεμάτων.

Ξεχωρίζοντας την παρακάτω αναφορά του πρώην υπουργού εξωτερικών:

Θέσαμε το ακόλουθο ερώτημα και ευχαριστούμε το Γιώργο Σαχίνη που το μετέφερε: «Τι κάνουμε αν έρθει ένα γεωτρύπανο στα 75 ν.μ. νότια του Καστελλορίζου; Πώς εξηγείται από τον Ιούλιο που στέλναμε τον στόλο στα 170 ν.μ. και τώρα να έχουμε κόκκινη γραμμή τα 6 ν.μ. και να φτάνουν οι Τούρκοι στα 7,14 ν.μ. από την Στρογγύλη;»

Η απάντησή του ήταν ότι “δε θα το άφηνα να φτάσει”. Και  επεκτείνοντας το ερώτημα “τι κάνουμε αν πάει ένα γεωτρύπανο στο τριεθνές όπου συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου” η απάντηση ήταν “δε θα τους αφήσετε να φτάσουν”.

Σημαντικές είναι επίσης οι αποκαλύψεις του Νίκου Κοτζιά όσον αφορά αθέατες κι άγνωστες πλευρές του Κυπριακού με το σχέδιο διχοτόμησης Αβέρωφ, τα όσα φαίνεται ότι διαπραγματεύονταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ με τα Σκόπια όσον αφορά το ονοματολογικό αλλά και τα περιθώρια που υπήρχαν στις Βρυξέλλες για κάτι πολύ καλύτερο χτυπώντας στα αδύνατα σημεία των εταίρων μας.

Οι “Αντιθέσεις” είναι μια εκπομπή που στα εθνικά θέματα βγάζουν πάντα σοβαρές ειδήσεις κι αυτό συνέβη χθες μέσα από τις παρεμβάσεις των υπολοίπων προσώπων. Μια εξ αυτών και η προφητική αναφορά Μάζη περί πιθανής στροφής της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία.

Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής που προσφέρεται για όλους όσους βλέπουν τα πράγματα πέρα από κόμματα κι ιδεολογίες:

Πηγή : freepen.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement