ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κίνημα πολιτικής ορθότητας θεωρεί τον Όμηρο «ρατσιστή» και τον κόβει από τα σχολεία

ΗΠΑ: Κίνημα πολιτικής ορθότητας θεωρεί τον Όμηρο «ρατσιστή» και τον κόβει από τα σχολεία
Advertisement

Το κίνημα #DisruptTexts θέλει να διώξει τους κλασικούς συγγραφείς από τα σχολικά προγράμματα

To κίνημα της πολιτικής ορθότητας φαίνεται πως σαρώνει και τον χώρο της αμερικανικής παιδείας καθώς έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές κριτικής απέναντι σε κλασικά κείμενα λογοτεχνίας, όπως είναι τα έργα του Ομήρου και του Σαίξπηρ.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση προσπάθειας παρεμπόδισης των αμερικανών μαθητών από την πρόσβαση τους σε έργα κλασικής λογοτεχνίας, όπως ο «Βασιλιάς Ληρ» ή η «Οδύσσεια» κατηγορώντας τα εν λόγω κείμενα για βία και ρατσισμό.

Τα γεγονότα έφερε στο προσκήνιο με άρθρο της η εφημερίδα «Wall Street Journal», η οποία αναφέρει ότι με το σύνθημα #DisruptTexts («Διακοπή Κειμένων»), δάσκαλοι σε σχολεία διαδίδουν θεωρίες κατά των κλασικών κειμένων – από τον Όμηρο έως τον Φ. Σκοτ Φίτζεραλντ.

Κεντρικό τους σύνθημα είναι ότι «στη σημερινή εποχή δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση κείμενα που γράφτηκαν 100 χρόνια και πίσω και περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού, μισογuνισμού που αφορούσαν άλλες κοινωνίες, παρωχημένες πλέον».

Σύμφωνα με την θεωρία τους, τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν έργα που παραπέμπουν μόνον στη γλώσσα και τις συμπεριφορές που χρησιμοποιούμε σήμερα και να αποφεύγουν ειδικά εκείνα τα έργα στα οποία ο ρατσισμός, ο σ3ξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους είναι ο «κανόνας», θεωρώντας πως «μπερδεύουν» ψυχολογικά τους νέους και τους μεταδίδουν λάθος μηνύματα συμπεριφοράς. Και ζητούν να «διαγραφούν» από τα σχολικά κείμενα έργα του Ομήρου, του Σαίξπηρ, του Νίτσε και πάρα πολλών άλλων κλασσικών.

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Οδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρουν καθηγητές του σχολείου της Μασαχουσέτης που έκοψε την Οδύσσεια από την διδασκαλία στις τάξεις του Δημοτικού, θεωρώντας ότι ο Όμηρος γράφει σ3ξιστικά και ρατσιστικά!

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η «Οδύσσεια» αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» δηλώνει η Χέδερ Λέβιν, καθηγήτρια Αγγλικών στο Λύκειο «Lawrence» της Μασαχουσέτης.

Τα ίδια πιστεύει και η γνωστή μυθιστοριογράφος Πάτμα Βενκατραμάν, όπως γράφει σε άρθρο της στη σχολική επιθεώρηση «School Library Journal», σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

«Κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος, όσο μεγάλος και αν είναι», για την Βενκατραμάν.

Ο καθηγητής Αγγλικών του Σιάτλ, Έβιν Σιν, το 2018 είχε γράψει ότι «καλύτερα να πέθαινε» από το να διδάξει το μυθιστόρημα του Ναθάνιελ Χόθορν, «The Scarlet Letter» («Το άλικο γράμμα»).

Μια εκστρατεία που μοιάζει με λογοκρισία

ΗΠΑ: Θεωρούν τον Όμηρο «ρατσιστή» και τον κόβουν από τα σχολεία - Εικόνα 2

Η εκστρατεία «διακοπής κειμένων» έγινε πρόσφατα περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό όταν μια δασκάλα που τάσσεται κατά του ρατσισμού, Λορένα Ζερμάν, παραπονέθηκε δημοσίως ότι πολλά κλασικά έργα γράφτηκαν πριν από 70 χρόνια:

«Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία πριν από τόσα χρόνια και τις αξίες που διαμόρφωσαν στη συνέχεια αυτό το έθνος. Αυτό είναι που υπάρχει σε αυτά τα βιβλία».

Από την πλευρά της, η Τζέσικα Κλουές, συγγραφέας μυθοπλασίας έργω για μικρά παιδιά και εφήβους, απάντησε κάνοντας καυστικά σχόλια: «Αν αμφιβάλεις ότι ο Χόθορν βρισκόταν στο πλευρό όσων επικρίνουν τους πουριτανούς, τότε είσαι απολύτως ηλίθια και δεν πρέπει να έχεις τον τίτλο της καθηγήτριας στο βιογραφικό σου στο Τwitter».

Σε λίγα λεπτά, το Διαδίκτυο «βομβαρδίστηκε» από σχόλια κατηγορώντας την κυρία Κλουές για «ρατσισμό και βία» και ζήτησε από τον εκδοτικό οίκο «Penguin Random House» να ακυρώσει το συμβόλαιό της.

Ο εκδότης συνέχισε την συνεργασία του μαζί της μάλλον όμως η κυρία Κλουές έγραψε μία επιστολή συγνώμης: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τον απρόκλητο θυμό μου προς τη Λορένα Ζερμάν. Έχω δεσμευτεί να μάθω περισσότερα για τη σημαντική δουλειά της κυρίας Ζερμάν με το #DisruptTexts. Θα προσπαθήσω να το κάνω καλύτερα».

Αυτό δεν εμπόδισε τον συνεργάτη της κυρίας Κλουές, Μπρουκς Σέρμαν, να καταγγείλει τις «ρατσιστικές και απαράδεκτες» απόψεις της και να τερματίσει την επαγγελματική τους σχέση, με την εκστρατεία λογοκρισίας των κλασικών κειμένων να φαίνεται να έχει αποτελέσματα.

«Είναι τραγωδία το γεγονός ότι, αυτό το κίνημα κατά της διανόησης με στόχο την απαγόρευση των κλασικών κερδίζει έδαφος μεταξύ των εκπαιδευτικών και της εκδοτικής βιομηχανίας», επισημαίνει από την πλευρά του ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Τζον ντελ Αρόζoν, υποστηρίζοντας τις απόψεις της κυρίας Κλουές και προσθέτοντας πως «η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων το μόνο που κάνει είναι να περιορίζει την ικανότητα των παιδιών να μορφωθούν σωστά».

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement