
Στις 7 Ιανουαρίου 1972 έφυγε από τη ζωή η σπουδαία στιχουργός, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η συνταρακτική ζωή της οποίας έγινε ταινία και προβλήθηκε αυτή την περίοδο στην τηλεόραση.
Το όνομά της βρίσκεται πίσω από κορυφαία τραγούδια ου ελληνικού πενταγράμμου, τα οποία ερμήνευσαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες.
«Για μια γυναίκα χάθηκα», “Τα καβουράκια», «Πήρα την στράτα κι έρχομαι», «Ρίξε στο γυαλί φαρμάκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Ηλιοβασιλέματα», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Περασμένες μου αγάπες», «Είμαι αητός χωρίς φτερά», είναι μόνο μερικά.
Υπήρξε αντισυμβατική και δυναμική προσωπικότητα που ξεχώρισε για το ταλέντο και το κοφτερό και ανήσυχο πνεύμα της. Η συμβολή της στην ανάπτυξη του λαϊκού τραγουδιού είναι τεράστια και θεωρείται από τις σημαντικότερες Ελληνίδες γυναίκες του περασμένου αιώνα. “Το λαϊκό τραγούδι είναι δύσκολο και αμείλικτο. Θέλει ρωμαλεότητα και λεβεντιά. Για να γράψεις λαϊκό τραγούδι πρέπει να μπεις στην ψυχή του λαού, να του την πάρεις, και μαζί να του πάρεις και την καρδιά του”, είχε δηλώσει λίγο πριν από το τέλος της ζωής της.
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου γεννήθηκε το 1896 στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας και μεγάλωσε σε ένα ευκατάστατο περιβάλλον. Από μικρή διακρίθηκε για τις επιδόσεις της στο σχολείο και αποφοίτησε με πτυχίο δασκάλας. Ήρθε στην Αθήνα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, πραγματοποίησε δύο γάμους – ο δεύτερος με τον αστυφύλακα Γιώργο Παπαγιαννόπουλο – και ήρθε σε επαφή με τον καλλιτεχνικό κόσμο μέσω της υποκριτικής.
Χώρισε με τον πρώτο της σύζυγο όταν ξεκίνησε να παίρνει μέρος στα μπουλούκια και στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και αρχές της δεκαετίας του ’40 ξεκίνησε την ενασχόληση της με τη στιχουργική. Η ίδια είχε αποκαλύψει ότι πρώτα έγραφε τους στίχους και στη συνέχεια γινόταν η μελοποίηση. Μάλιστα, πολλούς από τους στίχους τους είχε γράψει πρόχειρα σε πακέτα τσιγάρων και πίσω από λογαριασμούς. “Δεν μπορώ να γράψω, όταν μου δώσουν την μουσική. Γράφω πρώτα τους στίχους. Όταν ο συνθέτης κατορθώσει να μπει στο πετσί τού στιχουργού δημιουργείται μια επιτυχία. Είναι λάθος να γράφεται πρώτα η μουσική”. Είχε αποδώσει την τεράστια απήχηση των τραγουδιών της στην ειλικρίνεια με την οποία έγραψε και είχε αναφέρει ότι τα περισσότερα τραγούδια τα έγραψε σε μια μόλις ημέρα! Δεν ενδιαφερόταν για την κατοχύρωση των στίχων στο όνομά της με αποτέλεσμα να είναι άγνωστος ο αριθμός των τραγουδιών που έχει δημιουργήσει. Πουλούσε με το κομμάτι (από 200 έως 300 δραχμές) και χρησιμοποιούσε τα έσοδα στον τζόγο, το δεύτερο μεγάλο πάθος της ζωής της.
Δεξιά η κόρης της, Μαίρη Λαιδου από τη συμμετοχή της στην ταινία “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο”
Το πάθος της για τον τζόγο και ο χαμός της κόρης της
Η χαρτοπαιξία ήταν το καταφύγιο της μετά τον ξαφνικό θάνατο της μιας από τις δύο κόρες, που είχε αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο. Η κόρη της, Μαίρη Λαϊδου είχε ασχοληθεί επίσης με το θέατρο και τον κινηματογράφο και είχε παίξει μία από τις τσιγγάνες στη θρυλική ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο. Το 1960 η Μαίρη Λαϊδου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και, όπως είχε αποκαλύψει ο Αλέκος Σακελλάριος, από εκείνη τη στιγμή η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου βυθίστηκε στη θλίψη και μέχρι τον θάνατό της δεν έβγαλε ποτέ τα μαύρα. Στην κόρη της αφιέρωσε και το τραγούδι «Δύο πόρτες έχει η ζωή» το οποίο αν και γράφτηκε πριν από τον θάνατό της περιέγραφε τον πόνο της απώλειας. Η σπουδαία στιχουργός είχε δηλώσει κάποτε: «Μέσα σε αυτό το τραγούδι, ένιωσα για πρώτη φορά την οδύνη, σαν χάνεις μια αγαπημένη ύπαρξη και ύστερα μένεις μόνη. Σε αυτούς τους στίχους έχω κλεισμένη όλη μου τη ζωή – ή μάλλον τη ζωή της ζωής μου, την κόρη μου τη Μαίρη».
Σε συνέντευξη της στο περιοδικό “Επίκαιρα” και τη Μαργαρίτα Μανασίδου σε ηλικία 77 ετών δήλωσε πως θα συνέχιζε να γράφει στίχους μέχρι το τέλος της ζωής της. Στην προτροπή της δημοσιογράφου να μιλήσει για τον εαυτό της, απάντησε αφοπλιστικά: “Τι να σας πω. Μιλάνε τα τραγούδια μου”.
Την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου υποδύονται στην ταινία του Άγγελου Φραντζή “Ευτυχία” η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη.
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Εμμανουήλ Καραλής: Εχω κατάθλιψη, σταματώ τους αγώνες
-
LIFESTYLE
Ευγενία Σαμαρά: Μαγεμένη από την Αφρική – Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι της
-
LIFESTYLE
Έξαλλος ο γιος του Γιώργου Μάγκα: «Ο πατέρας μου ζει, ο Μπιμπίλας θα υποστεί συνέπειες»
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο Xρήστος Φραντζεσκάκης κατέκτησε την έκτη θέση με ατομικό ρεκόρ στον τελικό της σφύρας στο ευρωπαϊκό στίβου
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Η μαμά μου θα με πάει για μπάνιο, όταν βρει λεφτά για εισιτήρια»: Τσακίζει κόκαλα η μικρή Δέσποινα από την Πάτρα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μυστήριο στην Πάτρα: Εργαζόμενη πληρώνεται κανονικά, ενώ έχει να πατήσει στη δουλειά της 4 χρόνια
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Σπίτι στην Κηφισιά έχει υποβρύχια πισίνα στην κρεβατοκάμαρα
-
LIFESTYLE
Γυμνασμένος, μούσια, γεμάτος τατουάζ: Ένας «άλλος» στα 25 του, ο μικρός Φοίβος από τη «Νταντά», Βασίλης Καραγιάννης
-
LIFESTYLE
«Έχω καρκίνο…»: Συγκλονίζει η πρώην παίκτρια του My Style Rocks, Αμίνα Χακίμ, τα «καρφιά» στους γονείς της
-
ΕΛΛΑΔΑ
Στιγμές αγωνίας στη Θεσσαλονίκη: Γιατροί και αστυνομικοί έσωσαν 6χρονο παιδί με εγκεφαλική αιμορραγία
-
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Από τη μανία στράβωσε το μαχαίρι: Ο φαντάρος που σκότωσε με 58 μαχαιριές τον φίλο του γιατί του ζήτησε κάτι
-
ΥΓΕΙΑ
Αργός μεταβολισμός: 6 συμβουλές για να τον επιταχύνετε και να χάσετε γρήγορα τα περιττά κιλά
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Βρες τον κρυμμένο κάβουρα: Το τεστ παρατηρητικότητας που μόνο οι πανέξυπνοι άνθρωποι καταφέρνουν να λύσουν
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Πέρασαν 9 χρόνια από την ημέρα που ο πατέρας σου σε καθήλωσε με 2 σφαίρες»: Ραγίζει καρδιές η μαμά της Άσπας
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νυστέρια, λαβίδες, τρυπάνια: Ο λόγος που τα ιατρικά εργαλεία των Αρχαίων Ελλήνων παραμένουν τα ίδια
-
ΕΛΛΑΔΑ
Με τα πόδια από Λονδίνο μέχρι το Τάφο του Αγίου Παϊσίου: Η ιστορία της άστεγης Κατερίνας, μητέρας δύο παιδιών με αυτισμό
-
LIFESTYLE
Χορεύει και διασκεδάζει: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου χαρούμενη και γεμάτη κέφια παίρνει τη ζωή της πίσω
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Μίλτος Τεντόγλου: «Είπα πριν από τον αγώνα ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, θα κερδίσω – Πάντα στο μυαλό μου τα 9 μέτρα»
-
LIFESTYLE
Δεν κρύβεται πλέον: Οι νέες φωτο της Σπυροπούλου με μαγιό και φουσκωμένη κοιλίτσα στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το πρωί δουλειά στο τσιπουράδικο, τα μεσάνυχτα προπόνηση – Η ιστορία της «χρυσής» Αντιγόνης Ντρισμπιώτη
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Zήτησαν από μια γυναίκα που θήλαζε να καλυφθεί αuτή έκανε κάτι που τοuς άφησε όλους άφωνους
-
LIFESTYLE
Μεγάλη ανησυχία με βίντεο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου που την δείχνει υπερβολικά αδύνατη
-
LIFESTYLE
«Κλωνοποίηση» της Ελένης Μενεγάκη: Η Βαλέρια Λάτσιου, μεγάλωσε, είναι μία καλλονή και ίδια η μητέρα της νέα
-
ΓΥΝΑΙΚΑ
Μια μηχανικός με καταγωγή από τη Νιγρίτα Σερρών στην ομάδα Alfa Romeo της Formula 1
-
LIFESTYLE
Ιωαννίδου: «Έχω κινηθεί νομικά για να κατέβει η ηλικία μου από το ίντερνετ»
-
PEOPLE
Γιαγιά 105 ετών από την Κάλυμνο έτοιμη για το ρεκόρ Γκίνες. Έχει 50 εγγόνια, 87 δισέγγονα, 2 τρισέγγονα και φροντίζει ηλικιωμένους στο γηροκομείο
-
LIFESTYLE
Την έκραξαν επειδή πήγε με το παιδί της: Σούσουρο με την Κλέλια Ρένεση, η απάντησή της στα αρνητικά σχόλια
-
PEOPLE
Βασίλης Ραχούτης: Ο στρατιώτης που πνίγηκε σώζοντας ανθρώπους στο Σάμινα
-
ΠΕΡΙΕΡΓΑ
2 χρόνια στα 60 μέτρα: 23χρονη έζησε πάνω σε δέντρο, άντεξε κρύο και πείνα και το έσωσε από το κόψιμο
-
LIFESTYLE
«Την πρώτη μέρα διακοπών μου έμαθα ότι είμαι έγκυος»: Ελεονώρα Μελέτη