ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εντυπωσιακό κέικ – τάρανδος που θα λατρέψουν τα παιδιά

Εντυπωσιακό κέικ – τάρανδος που θα λατρέψουν τα παιδιά
Advertisement

Μία υπέροχη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Εκτός από τα κλασικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τα Χριστούγεννα φτιάχνουμε πολλά ακόμα γλυκίσματα όπως μπισκότα, δίπλες και ιδιαίτερα κέικ.

Συστατικά

Για το κέικ 

  • 250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 2 λοβούς βανίλιας, σε σκόνη
  • 25 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 3 κ.σ. γάλα, 3,5%

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
  • Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα στρογγυλή για κέικ 22 εκ.
  • Στο μίξερ, χτυπάμε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε μέσα τα αυγά μας σταδιακά και προσεχτικά να μην πέσει μέσα στο μείγμα κάποιο τσόφλι. Αν θέλουμε τα ρίχνουμε πρώτα σε ένα μπολ για να είμαστε σίγουροι.
  • Τα ρίχνουμε ένα ένα τη φορά και πριν ρίξουμε το επόμενο περιμένουμε να απορροφηθεί το προηγούμενο. Με μία σπάτουλα μαζεύουμε από τα τοιχώματα το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Ρίχνουμε μέσα τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και χτυπάμε για λίγο, ίσα ίσα να ανακατευτεί. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
  • Ρίχνουμε το μισό μείγμα μέσα στη φόρμα καλύπτοντας τον πάτο καλά.
  • Βάζουμε 3 κ.σ. γάλα μέσα στο μπολάκι με το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και να γίνει πάστα σοκολάτας. Με μία σπάτουλα, ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από το άλλο μισό μείγμα του κέικ που έχουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε. Με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε τα 2 μείγματα μέσα στη φόρμα και δημιουργούμε ‘’νερά’’ μέσα στο κέικ.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά και για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μείγμα και εκείνο θα πρέπει να βγαίνει καθαρό.
  • Αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει, το βγάζουμε από τη φόρμα και πασπαλίζουμε με άχνη!
  • Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.

Για τα σοκολατένια gingerbread κερατάκια

  • 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 35 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 200 γρ. μέλι
  • ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα για 7-8 λεπτά.
  • Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε το μέλι στον κάδο και στη συνέχεια το μείγμα των στερεών.
  • Χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
  • Αλευρώνουμε ελαφρά μία λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας.
  • Βάζουμε τη ζύμη από πάνω και καλύπτουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη μας σε πάχος 1 εκ.
  • Τυπώνουμε το πατρόν με τα κερατάκια και με ένα ψαλιδάκι κόβουμε περιμετρικά από το σχέδιο.
  • Ακουμπάμε το σχέδιο πάνω από τη ζύμη και με ένα κοπίδι κόβουμε τη ζύμη περιμετρικά από το πατρόν.
  • Αφαιρούμε την περιττή ζύμη περιμετρικά από το σχέδιο και μεταφέρουμε τη λαδόκολλα με τα κερατάκια πάνω από ένα ίσιο ταψί.
  • Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε μπισκοτάκια με διάφορα κουπάτ.
  • Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Το μπισκότο μας θα είναι λίγο μαλακό αλλά όσο κρυώνει θα σφίγγει.
  • Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και διακοσμούμε το κέικ μας.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Διαβάστε περισσότερα
Advertisement