ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Στις 27 Δεκεμβρίου και σε δύο νοσοκομεία οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Εμβόλιο κορονοϊού: Στις 27 Δεκεμβρίου και σε δύο νοσοκομεία οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα εμβόλια θα γίνουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία».

Υπενθυμίζεται ότι 27 Δεκεμβρίου είναι η πρώτη από τις τρεις ημερομηνίες που ανακοίνωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την έναρξη των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πνευμονολόγο και διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ήδη ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην κλινική έχει δηλώσει ότι θέλει να υποβληθεί σε εμβολιασμό.

Η Ελλάδα αναμένεται, βάσει των τελευταίων στοιχείων, να λάβει περί τα 300.000 εμβόλια των Pfizer/BionTech στην πρώτη παρτίδα που θα παραλάβει.

Αυτό που εκκρεμεί για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι η έγκριση του εμβολίου αυτού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη συνεδρίασή του την προσεχή Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, ενώ στις 6 Ιανουαρίου ο ΕΜΑ θα συνεδριάσει για να ανάψει το «πράσινο φως» και για το εμβόλιο της Moderna.

Εντωμεταξύ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν την Πέμπτη (17/12) τα ειδικά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση του εμβολίου της Pfzizer.

Τα εμβόλια συντηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ το κάθε ψυγείο βαθέως πήξεως, μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 15.000 φιαλίδια του εμβολίου.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη στην ελληνική επικράτεια. Βρίσκεστε σε ένα χώρο ιδιοκτησίας των φαρμακοποιών 6.500 τμ. Κληθήκαμε από το υπουργείο να συμμετέχουμε σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια. Με χαρά μας αποδεχτήκαμε. Περιμένουμε το τρίτο ψυγείο. Είναι ιαπωνικής κατασκευής και έφτασαν εχτές», είπε ο ΓΓ του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαΐδης.

«Η αποθήκη έχει 24ωρη φύλαξη και θα συνδράμει και η αστυνομία στη φύλαξη τους. Τα ψυγεία θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement