Όσο πιο έντονος υπήρξε ο έpωτας, τοσο πιο δυνατό μίσος γεννάει.

Advertisement
Όσο πιο έντονος υπήρξε ο έpωτας, τοσο πιο δυνατό μίσος γεννάει.
Advertisement

Αγάπη ή μίσος;

Μια λεπτή γραμμή, ένα τεντωμένο σκοινί μεταξύ της κόλασης και του παράδεισου. Όσο πιο έντονος υπήρξε ο έpωτας, τοσο πιο δυνατό μίσος γεννάει.

Όμως για να περπατάς σε τεντωμένο σκοινί χρειάζεται να μπορείς να ισορροπείς. Να έχεις πίστη στις σωματικές σου ικανότητες, αντοχή και ατσαλένια νεύρα. Ούτε για μια στιγμή να μην φοβηθείς ότι θα πέσεις στο κενό. Ούτε για μια στιγμή να μην κοιτάξεις κάτω. Σώμα και μυαλό πρέπει να είναι συντονισμένα ώστε να φτάσεις στο τέλος του σκοινιού.

Μία λεπτή γραμμή: αγάπη και μίσος.

Το πως χτίζουμε την αγάπη θα μας δείξει και τι καταστροφές θα υποστούμε από το μίσος. Πολλές φορές ο έpωτας είναι σφοδρός, παίρνει σβάρνα εγωισμούς, ντροπές, αναστολές. Σαρώνει ό,τι πιστεύαμε ότι ξέρουμε καλά, παρασύρει όλες τις αναστολές μας και τις πετάει με την ορμή ενός καταρράκτη. Τότε ο έpωτας δεν είναι επιλογή, είναι τύφλωση. Ο έpωτας αυτός είναι παράδεισος, μας δίνει φτερά, μας αλλάζει. Δεν κρύβεται, δεν σβήνεται, δεν μετριαζεται. Νιώθουμε σαν «οι εκλεκτοί» να το ζήσουμε, να το απολαύσουμε μέχρι την τελευταία του σταγόνα.

Και να δίνουμε χωρίς όρια και ανταλλάγματα.

Το μίσος – το άλλο νόμισμα της αγάπης. Απογοήτευση, πληγωμένος εγωισμός, προδοσία… Μετατρέπουν την αγάπη σε μίσος. Τα βάφουν όλα σε μαύρες αποχρώσεις, τυφλωνουν. Όπως λέμε «τυφλός από έpωτα», λέμε και «τον τυφλώνει το μίσος».

Νομίζουμε ότι το μίσος μας βοηθάει να ξεκολλήσουμε, να απελευθερωθουμε από το συναίσθημα, να σβήσουμε ότι μας πόνεσε. Το ελπίζουμε, το αναζητάμε. Μα το μίσος δεν σβήνει, δεν απαλύνει. Το μίσος κρατάει ζωντανό τον έpωτα. Όσο μισούμε δυνατά, ακόμα αγαπάμε πολύ βαθιά.

Ελεύθεροι θα είμαστε όταν σβήσει το μίσος. Και έρθει η χλιαρή αδιαφορία ή η συγχώρεση. Όσο γρηγορότερα, τοσο καλύτερα. Πριν σαρώσει το μίσος ό,τι έχτισε η αγάπη. Πριν πέσουμε από το σκοινί στη φωτιά της κόλασης, πριν βάψουμε τη ζωή μας σε μαύρες αποχρώσεις.

Αγάπη και μίσος…

Νίνα Ιβάνοβα

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα