ΚΟΣΜΟΣ

Χειρουργός έκανε μαστεκτομές χωρίς να χρειάζεται – Πάνω από 1000 τα θύματα του

Χειρουργός έκανε μαστεκτομές χωρίς να χρειάζεται – Πάνω από 1000 τα θύματα του
Advertisement

Ξεπερνούν τα 1000 τα θύματα του χειρουργού Ίαν Πάτερσον που πραγματοποιούσε επεμβάσεις οι οποίες δεν ήταν απαραίτητες ανάμεσά τους και μαστεκτομές, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Ίαν Πάτερσον καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βρετανίας σε είκοσι χρόνια φυλάκιση το 2017 καθώς έκανε εγχειρίσεις σε ασθενείς χωρίς να είναι απαραίτητο, ανάμεσά στις οποίες και μαστεκτομές. Η έρευνα κατέδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς του έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης, απάτης και εκμετάλλευσης. Μετά την έρευνα καταγγέλθηκαν άλλοι πέντε επαγγελματίες του χώρου της υγείας στις ιατρικές Αρχές, ενώ αναφορά για ένα ακόμα περιστατικό έγινε σε αστυνομικό τμήμα. Παράλληλα η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου 23 ασθενών του Πάτερσον, ενώ συγγενείς των θυμάτων ζητούν να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία.

Χειρουργός έκανε μαστεκτομές χωρίς να χρειάζεται – Πάνω από 1000 τα θύματά του - Εικόνα 2

Η έρευνα αναφέρει πως είναι ακόμα εφικτό για έναν χειρουργό όπως ο Πάτερσον να δουλεύει τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι δικλείδες ασφαλείας που ενεργοποιήθηκαν όταν αποκαλύφθηκε η δράση του Πάτερσον δεν είναι καθολικές και ενιαίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει. Η επιτροπή καταλήγει πως είναι πιθανό η μη ασφαλής τέλεση των ιατρικών καθηκόντων να μην αποκαλύπτεται ακόμα και σήμερα ενώ κάνει λόγο για ένα σύστημα δημόσιας υγείας που αποδείχθηκε δυσλειτουργικό σχεδόν σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά την ασφάλεια των ασθενών.

Παράλληλα η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους επαγγελματίες στο NHS υπερκεράστηκαν πολλές φορές μια «κουλτούρα αποφυγής και άρνησης» που υπάρχει τόσο στο δημόσιο σύστημα υγείας όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Οι ευκαιρίες για να τον σταματήσουν χάνονταν, από καιρό σε καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια «εκούσια τύφλωση» ως προς τις πράξεις του Πάτερσον. «Κάποιοι θα μπορούσαν να το γνωρίζουν, κάποιοι θα έπρεπε να το γνώριζαν, και μερικοί πρέπει να το γνώριζαν», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι μεσολάβησαν οχτώ χρόνια από τις πρώτες ανησυχίες που εκφράστηκαν για τον Πάτερσον μέχρι την παύση του.

Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα μίλησε σε εκατοντάδες θύματα του Πάτερσον ενώ κάλεσε και τον ίδιο να συμμετάσχει αλλά αρνήθηκε. Ανάμεσα στις προτάσεις της επιτροπής είναι και η αντιμετώπιση, από την κυβέρνηση, των «κενών» ανάμεσα στο NHS και στον ιδιωτικό τομέα. H έκθεση ανάφερε ότι «οι ενδεδειγμένες πρακτικές που εφαρμόζονται στο NHS συχνά ακολουθούνται εθελοντικά στον ιδιωτικό τομέα» και υπογραμμίζει πως ο ιδιωτικός τομέας υιοθετεί με καθυστέρηση τις ενδεδειγμένες πρακτικές με τις αποφάσεις να εστιάζουν στην καινοτομία και στην ευελιξία παρά στην ασφάλεια των ασθενών.

Από την πλευρά της η Ναντίν Ντόρις, υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι νιώθει θλίψη για την αποτυχία του NHS και του ιδιωτικού τομέα να προστατεύσει τους ασθενείς από τον Πάτερσον. «Είναι απαραίτητο να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε όσα μάθαμε από αυτή την έρευνα, δίνοντας στον κάθε ασθενή την αίσθηση ότι η φροντίδα που λαμβάνει ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα». Θα εξετάσουμε διεξοδικά και λεπτομερώς την έκθεση και τα ευρήματά της και θα δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με πληροφορίες από Sky News/ΒΒC

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement