ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

Η θέα της θάλασσας δεν είναι μόνο μαγική αλλά κάνει καλό και στην υγεία

Η θέα της θάλασσας δεν είναι μόνο μαγική αλλά κάνει καλό και στην υγεία
Advertisement

Όσοι βλέπουν θάλασσα από το μπαλκόνι του σπιτιού τους πρέπει να θεωρούνται και είναι τυχεροί.

Το επιβεβαίωσε και έρευνα Αμερικανών και Νεοζηλανδών επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια γεωγραφίας της υγείας ‘Αμπερ Πίρσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Health and Place”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι βλέπουν θάλασσα έχουν λιγότερο στρες.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία για τους κατοίκους του Γουέλιγκτον, συσχετίζοντας τη θέα που είχε ο καθένας, με το επίπεδο του στρες του.

Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εισοδήματος και άλλες παραμέτρους, η θέα της θάλασσας φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η θέα της θάλασσας δεν είναι μόνο μαγική αλλά κάνει καλό και στην υγεία - Εικόνα 2

Όσον αφορά το πράσινο ή το βουνό, που φαίνεται να «χάνουν» σε σχέση με τη θάλασσα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι εν μέρει μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε φυσικούς και τεχνητούς χώρους πρασίνου.

Ενώ η θέα της θάλασσας είναι τελείως φυσική, του πρασίνου συνήθως περιλαμβάνει και ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες (παιδικές χαρές, γήπεδα, πάρκα κ.α.).  «Ίσως αν συγκρίναμε τη θάλασσα μόνο με παρθένα δάση, να βρίσκαμε κάτι άλλο», εξηγεί η Δρ Πίρσον, και προσθέτει ότι είναι ασαφές κατά πόσο η θέα μιας λίμνης ή ενός ποταμού μειώνει εξίσου το στρες, όσο η θέα του ωκεανού ή της θάλασσας.

[citypatras.gr]

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement