7 συμπτώματα που δείχνουν πως ένα κρυολόγημα πρόκειται να εξελιχθεί σε πνευμονία

Advertisement
7 συμπτώματα που δείχνουν πως ένα κρυολόγημα πρόκειται να εξελιχθεί σε πνευμονία
Advertisement

Η πνευμονία είναι μία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, τα συμπτώματα της οποίας είναι βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή και πυρετός.

Συνήθως τα συμπτώματα μιας ίωσης ή ενός κρυολογήματος υποχωρούν μέσα σε 7-10 ημέρες, ορισμένα, ωστόσο, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 3 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ιών που μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα υπερβαίνει τους διακόσιους, με πιο συχνό τον ρινοϊό.

Πνευμονία: Η διάρκεια των συμπτωμάτων

Αν τα συμπτώματα επιμένουν πάνω από 2-3 εβδομάδες, μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία.

Δείτε ποια συμπτώματα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για κοινό κρυολόγημα, αλλά κάτι πιο σοβαρό:

Πυρετός

Μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να συνοδεύεται από χαμηλό πυρετό. Αν όμως ο πυρετός ξεπερνάει τους 38,3 βαθμούς Κελσίου αυξάνει ο κίνδυνος η λοίμωξη να εξελιχθεί σε πνευμονία.

7 συμπτώματα που δείχνουν πως ένα κρυολόγημα πρόκειται να εξελιχθεί σε πνευμονία - Εικόνα 1

Αυξημένοι παλμοί καρδιάς

Εάν παρατηρήσετε ότι η καρδιά σας χτυπάει ταχύτερα από το συνηθισμένο, ελέγξτε τους καρδιακούς παλμούς σας. Αν είναι πάνω από 100 το λεπτό, πρόκειται για ταχυκαρδία. Εάν η ταχυκαρδία επιμένει, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

7 συμπτώματα που δείχνουν πως ένα κρυολόγημα πρόκειται να εξελιχθεί σε πνευμονία - Εικόνα 2

Πόνος στο στή8ος

Όταν η λοίμωξη φτάνει στους πνεύμονες, είναι πιθανό να νιώθετε σφίξιμο και πόνο στο στή8ος. Η πνευμονία είναι λοίμωξη των πνευμόνων και όχι του ανώτερου αναπνευστικού. Ο πόνος είναι σημάδι ότι η λοίμωξη έχει εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο.

7 συμπτώματα που δείχνουν πως ένα κρυολόγημα πρόκειται να εξελιχθεί σε πνευμονία - Εικόνα 3

Βλέννες με αίμα

Εάν η βλέννα που παράγεται από τον βήχα έχει αίμα ή σκούρο καφέ χρώμα, είναι σημάδι ότι η απόχρεμψη προέρχεται από τους πνεύμονες, γεγονός που σχετίζεται με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η πνευμονία. Ενημερώστε τον γιατρό σας για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

7 συμπτώματα που δείχνουν πως ένα κρυολόγημα πρόκειται να εξελιχθεί σε πνευμονία - Εικόνα 4

Παραγωγικός βήχας

Ο βήχας που επιμένει είναι κοινό σύμπτωμα μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Σταδιακά ο βήχας γίνεται παραγωγικός και επιτρέπει στο σώμα να αποβάλλει τις βλέννες. Εάν έχετε παρατεταμένο παραγωγικό βήχα που δεν υποχωρεί, πρόκειται για σημάδι πνευμονίας.

7 συμπτώματα που δείχνουν πως ένα κρυολόγημα πρόκειται να εξελιχθεί σε πνευμονία - Εικόνα 5

Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν υποφέρετε από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, ίσως έχετε πνευμονία. Πρόκειται για σοβαρό σύμπτωμα που χρήζει θεραπείας για να ανοίξουν οι πνεύμονες. Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας για να αποφύγετε περαιτέρω προβλήματα από την στέρηση οξυγόνου, όπως η ζάλη, τα προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος ή η απώλεια συνείδησης.

7 συμπτώματα που δείχνουν πως ένα κρυολόγημα πρόκειται να εξελιχθεί σε πνευμονία - Εικόνα 6

Κρυάδες

Οι πάσχοντες από πνευμονία συχνά αναφέρουν έντονες κρυάδες, οι οποίες αποτελούν ένδειξη πυρετού και προσπάθειας του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Οι κρυάδες συχνά δείχνουν ότι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού έχει εξελιχθεί σε πνευμονία.

7 συμπτώματα που δείχνουν πως ένα κρυολόγημα πρόκειται να εξελιχθεί σε πνευμονία - Εικόνα 7

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα