
Ο συγγραφέας που μεταφράστηκε σε περισσότερες γλώσσες από κάθε άλλο Έλληνα.Ο δημιουργός που προτάθηκε 3 φορές για το βραβείο Νόμπελ τολμώντας να εισέλθει με την κοφτερή του πένα σε ρεύματα όπως ο Χριστιανισμός και ο Κομμουνισμός.
Ο «καταραμένος» από την Ιεραρχία της Εκκλησίας στην Ελλάδα, Νίκος Καζαντζάκης, έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο. Σπινθηροβόλο, εμπνευσμένο, ωμό και προκλητικό, μα απόλυτα προσαρμοσμένο στην ανθρώπινη φύση.
Ένας ύμνος στη ζωή και τον άνθρωπο. Με τις αδυναμίες, τα πάθη και τα λάθη του. Επίσημα, ο κρητικός συγγραφέας δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας. Παραμένει το έργο του να μας θυμίζει τις απόλυτες αλήθειες της ύπαρξής μας.
«Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο».
«Τι με ρωτάς για την καρδιά του αμαρτωλού; Εγώ κατέχω την καρδιά του ενάρετου, κι είναι όλοι οι δαιμόνοι μέσα».
«Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι».
«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο.Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».
«Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει».
«Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα».
«Πού να βρω μια ψυχή σαρανταπληγιασμένη κι απροσκύνητη, σαν την ψυχή μου, να της ξομολογηθώ;».
«Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν.Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα».
«Δεν τον φοβάμαι το Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούν».
«Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια. Φτάσε, μωρέ άνθρωπε, ως την άκρα, βάρα και μη φοβάσαι! Πιο πολύ σιχαίνεται ο Θεός το μισοδιάολο παρά τον αρχιδιάολο!».
«Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας».
«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».
«Μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε».
«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή· ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός· κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή· κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία».
«Μια Φλόγα είναι η ψυχή του ανθρώπου· ένα πύρινο πουλί, πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει: Δεν μπορώ να σταθώ, δεν μπορώ να καώ, κανένας δεν μπορεί να με σβήσει!»
Αλήθειες που πληγώνουν, εμψυχώνουν, πεισμώνουν. Αλήθειες που κορυφώνονται σε μία και μόνη φράση. Αυτή που γράφτηκε στην τελευταία του κατοικία στο Ηράκλειο της Κρήτης και κλείνει μέσα σε λίγες λέξεις, το τι ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης και τι ήλπιζε για τον άνθρωπο.
Να φτάσει μια καθαρή ξάστερη μέρα που θα είναι απαλλαγμένος από βαρίδια, φόβους και σκιές. Μια μέρα που θα μπορεί κανείς να διατυμπανίσει πως:
«Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος».
Αμήν.
Στεύη Τσούτση
Πηγή : anapnoes.gr
-
LIFESTYLE
Ιωαννίδου: «Έχω κινηθεί νομικά για να κατέβει η ηλικία μου από το ίντερνετ»
-
PEOPLE
Γιαγιά 105 ετών από την Κάλυμνο έτοιμη για το ρεκόρ Γκίνες. Έχει 50 εγγόνια, 87 δισέγγονα, 2 τρισέγγονα και φροντίζει ηλικιωμένους στο γηροκομείο
-
LIFESTYLE
Την έκραξαν επειδή πήγε με το παιδί της: Σούσουρο με την Κλέλια Ρένεση, η απάντησή της στα αρνητικά σχόλια
-
PEOPLE
Βασίλης Ραχούτης: Ο στρατιώτης που πνίγηκε σώζοντας ανθρώπους στο Σάμινα
-
ΠΕΡΙΕΡΓΑ
2 χρόνια στα 60 μέτρα: 23χρονη έζησε πάνω σε δέντρο, άντεξε κρύο και πείνα και το έσωσε από το κόψιμο
-
LIFESTYLE
«Την πρώτη μέρα διακοπών μου έμαθα ότι είμαι έγκυος»: Ελεονώρα Μελέτη
-
LIFESTYLE
Η «μαύρη» μoίρα των Ελληνικών Reality: Οι 2 νεκροί, οι 2 στη φuλακή και ο ένας που εκτελέστηκε από τη μαφία
-
ΕΛΛΑΔΑ
«Γιατί μου έκοψαν το χέρι;»: ο 15χρονος Θοδωρής που χτυπήθηκε σοβαρά από μεθυσμένο οδηγό ταχυπλόου
-
LIFESTYLE
Πανύψηλη 15χρονη με μακριά μαλλιά: Η Μαρία Ζαγοράκη μεγάλωσε και συναγωνίζεται σε ομορφιά τη διάσημη μαμά της
-
LIFESTYLE
Παντρεύτηκε και νοικοκυρεύτηκε: Έτσι είναι σήμερα η “εκpηκτική” Μαίρη Σκόρδου 20 χρόνια μετά το Big Brother
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μεσσήνη: Επίθεση με άκουα φόρτε σε 49χρονη – Συνελήφθη ο πρώην σύζυγός της
-
PEOPLE
«Ονομάζομαι Δώρα, είμαι 35 ετών, μετακόμισα στην Αγγλία και αυτοί είναι οι λόγοι που εγκατέλειψα την Ελλάδα»
-
LIFESTYLE
Είχαμε να τον δούμε 11 χρόνια: Η αλλαγή στην εμφάνιση του Χριστόφορου Κοτέντου και η αγκαλιά της Βίκυς Καγιά
-
LIFESTYLE
50.000 likes σε μία μέρα: Η Μενεγάκη έβγαλε το μακιγιάζ, έμεινε με το μαγιό και δείχνει πως είναι χωρίς ρετούς
-
LIFESTYLE
15.000€ για μία φώτο: O τιμοκατάλογος της Ελένης Μενεγάκη και τα αστρονομικά χρήματα που παίρνει στο Instagram
-
LIFESTYLE
Πανύψηλες κούκλες: Οι τρεις κόρες της Ελένης Πετρουλάκη και του Ίλια Ίβιτς θα μπορούσαν να είναι μοντέλα
-
BEST VIDEOS
Γαλλία: Viral ο άνδρας που κάνει «βουτιά θανάτου» σε νεροτσουλήθρα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μερομήνια 2022-2023: Τι καιρό θα κάνει τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου
-
LIFESTYLE
«Εivαι απαράδεκτo»: Δεκάδες αντιδράσεις κάτω από τη φωτογραφία της εγκυμονούσας Μαίρης Συνατσάκη
-
ΕΛΛΑΔΑ
Βόλος: Ελεύθερος ο 36χρονος που κυνηγούσε με κατσαβίδι τη σύντροφό του – «Την άλλη φορά θα λέτε για τον φόνο μου»
-
LIFESTYLE
Το πρώτο μήνυμα της Ηλιάνας Παπαγεωργίου μετά το τέλος από τον Alpha & την ανακοίνωση για το «Love Island»: «Στη ζωή θα βρεις μπροστά σου πολλές κλειστές πόρτες και θα ακούσεις πολλά όχι»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Καθάριζε τζάμια στο φανάρι έχοντας δίπλα του την κόpη του και μια φωτογραφία του άλλαξε τη ζωή
-
LIFESTYLE
Σε κακή κατάσταση ο Παναγιωτόπουλος: Δεν πατάει… άνθρωπος στο μπαρ του στην Αλόννησο.
-
LIFESTYLE
Ευχάριστα νέα για όσους Έλληνες πολίτες δεν έχουν δουλειά, παίρνουν έξτρα επίδομα 200€, με μόνο 2 προϋποθέσεις
-
LIFESTYLE
Απάτησαν τους συντρόφους τους: Στεφανίδου, Βίσση, Καραβάτου κι άλλες 8 διάσημες που παραδέχτηκαν την απιστία
-
ΕΛΛΑΔΑ
Χαλκιδική: Ελαιοχρωματιστής μεταμόρφωσε το χωριό του με δεκάδες έργα τέχνης σε τενεκέδες και γλάστρες
-
LIFESTYLE
«Σιχάθηκα! Να τους φτύσω; Τσάμπα θα πήγαινε το σάλιο μου…»: Γι’ αuτό εξαφανίστηκε από παντού ο Μιχαλόπουλος
-
PEOPLE
Πατέρας Αντώνιος: Διεθνές βραβείο για τον «πατέρα» των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Αδελφοί Αντετοκούνμπο: Φωτογραφίζονται περήφανοι με την νέα φανέλα της Εθνικής Ελλάδας
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τεντόγλου: Μέγας είσαι Μίλτο! «Πέταξε» στα 8,13 μ. και πήρε πάλι την πρωτιά στο Diamond League