ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

Τους ανθρώπους που γελάνε μέσα απ’ την ψυχή τους να τους εμπιστεύεσαι με κλειστά τα μάτια

Τους ανθρώπους που γελάνε μέσα απ’ την ψυχή τους να τους εμπιστεύεσαι με κλειστά τα μάτια
Advertisement

Το γέλιο που εκδηλώνεται με τις συσπάσεις των μυών του προσώπου αποτελεί μια αρχέγονη κραυγή που εκφράζει την ευχάριστη συναισθηματική κατάσταση αυτού που γελάει. Εσύ σήμερα που ξύπνησες το πρωί, χαμογέλασες; Επέτρεψες στον εαυτό σου να λυθεί στο γέλιο μέσα στη μέση του δρόμου;

Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι που μπορείς να βρεις για να γελάσεις μέσα στη μέρα σου κι είναι τόσο απαραίτητοι για την ψυχική και σωματική σου υγεία! Να γελάς γιατί η ζωή όσες άσχημες στιγμές κι αν σου δώσει, με ένα χαμόγελο θα σε βοηθήσει να το δεις αλλιώς, όλα είναι αλλιώς όταν χαμογελάς.

Το γέλιο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις καλύτερα γιατί μας δίνει μια πιο ισορροπημένη προοπτική.Τα προβλήματα μοιάζουν λιγότερο φορτισμένα κι ισχυρά. Τα διάφορα θέματα που προκύπτουν μας αγγίζουν, αλλά δε μας κυριεύουν. Αν είμαστε σε θέση να γελάμε με τα προβλήματα, τότε αυτά φθίνουν. Ακόμα κι ενοχλητικά χαρακτηριστικά ατόμων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, ξαφνικά μοιάζουν λιγότερο σημαντικά και γίνονται ανεκτά (και γιατί όχι, συμπαθητικά), όταν γελάμε με την ενόχλησή μας γι’ αυτά.

Συναναστρέψου με ανθρώπους που γελάνε, που είναι θετικοί, που θέλουν να βλέπουν τη ζωή με άλλο μάτι, που δε μιζεριάζουν, δεν γκρινιάζουν για τα δύσκολα που θα τους έρθουν και δε φέρνουν την καταστροφή στο μυαλό τους λες κι ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Όλα είναι μέσα στη ζωή και τα όμορφα και τα άσχημα, πάρτε τη ζωή στην πλάκα γιατί αλλιώς θα τρελαθείτε.

Πριν μάθεις να γελάς, πρέπει πρώτα να πάψεις να βρίσκεις ευκαιρία να κλαις. Η θλίψη είναι φυσιολογική όταν συμβαίνει κάτι πράγματι δυσάρεστο. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που η γκρίνια επιτείνει τη θλίψη. Είναι άλλο πράγμα να στηρίζεις έναν φίλο που περνά μια δυσκολία κι άλλο να περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που συνθέτουν ένα περιβάλλον που είναι απ’ τα βάθη του αρνητικό.

Ειδικά στις μέρες μας, έχουμε ανάγκη απ’ το αντίθετο. Ακόμη και αν είναι αλήθεια τα όσα ακούμε από έναν περίγυρο, δεν είναι ανάγκη να τα επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα. Όχι γιατί θέλουμε να κοροϊδέψουμε τον εαυτό μας, αλλά γιατί δε λύνεται κάτι όταν απλά το διαπιστώνεις. Πόσο μάλλον, όταν η διαπίστωση έχει αρνητικό πρόσημο. Από εδώ λοιπόν ξεκινάει η «θεραπεία» του γέλιου…

Το γέλιο προκαλεί χαρά, ψυχική ευφορία, αισιόδοξη ενατένιση της ζωής και βοηθά στην πιο εύκολη και σθεναρή αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Συμβάλλει στην ηρεμία και χαλάρωση του ατόμου και μειώνει την κόπωση, σε μια εποχή έντονων ρυθμών ζωής κι έντασης. Αποτελεί μέσο φυγής απ’ την πιεστική καθημερινότητα. Καλλιεργεί κι εμπλουτίζει το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου.

Μ’ ένα χαμόγελο έρχονται κοντά οι άνθρωποι, ακόμα κι εκείνοι που ακόμα παραμένουν δυο άγνωστοι μεταξύ τους. Το γέλιο μπορεί να είναι η πρώτη τους επαφή κι η πιο ουσιαστική. Ερωτευτείτε εκείνον που θα σας κάνει να γελάτε κάθε λεπτό της ζωής σας, εκείνον τον άνθρωπο που μέσα απ’ το δικό του γέλιο θα αλλάζει ο δικός σας κόσμος κι όλα θα φαίνονται αλλιώς.

Τους ανθρώπους που γελάνε μέσα απ’ την ψυχή τους να τους εμπιστεύεστε με κλειστά τα μάτια και να τους κρατάτε στη ζωή σας. Είναι ο πολυτιμότερος οδηγός επιβίωσής σας. Εκείνους που όταν χαμογελούν, χαμογελάνε και τα μάτια τους μαζί, χαμογελάει η ψυχή τους και φωτίζεται ο κόσμος σας. Εκείνους τους ανθρώπους που δε χάνουν ευκαιρία να κλέψουν ένα δικό σας χαμόγελο! Αυτούς τους ανθρώπους να τους αγαπάτε λίγο παραπάνω.

Κι αν κάνουμε μια σύνοψη για το τι είναι τελικά το γέλιο, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το καλύτερο δώρο που μας έδωσε ο Θεός. Η ικανότητα του να μετατρέπει έναν άνθρωπο, να του αλλάζει την ψυχοσύνθεσή του, να τον ενώνει με άλλους ανθρώπους, να αγαπά τον ίδιο του τον εαυτό και να αντιμετωπίζει το καθετί με δύναμη κι αισιοδοξία.

Μάθε να γελάς, να γελάς δυνατά κι αληθινά. Μάθε να αγαπάς το γέλιο σου για να το αγαπήσουν κι οι γύρω σου… Και πίστεψέ με, ομορφότερο άνθρωπο από αυτόν που γελάει μέσα από την ψυχή του, δε θα συναντήσεις.

Συντάκτης: Λυδία Κεραμιώτη Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

[pillowfights.gr]

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement