Οι πέντε πιο συχνές αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι σε κάθε Πρωτοχρονιά αλλά σχεδόν ποτέ δεν τις τηρούν

Advertisement
Οι πέντε πιο συχνές αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι σε κάθε Πρωτοχρονιά αλλά σχεδόν ποτέ δεν τις τηρούν
Advertisement

Οι δύο πιο συχνές αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι λίγο πριν την έλευση του νέου έτους είναι «να γίνω καλύτερος άνθρωπος» (12%) και «να χάσω βάρος» (10%).

Συγκεκριμένα, μία δειγματοληπτική έρευνα που έγινε από το Κολέγιο Μάριστ της Νέας Υόρκης, αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι (το 44%) έχουν ήδη πάρει ή σχεδιάζουν να πάρουν κάποια σημαντική απόφαση στην προσωπική ζωή τους ενόψει της νέας χρονιάς που έρχεται.

Οι δύο συχνότερες αποφάσεις είναι «να γίνω καλύτερος άνθρωπος» (12%) και «να χάσω βάρος» (10%), ενώ ακολουθούν (με 9% η κάθε μία) «να τρώω πιο υγιεινά», «να ασκούμαι περισσότερο» και «να βρω κάποια καλύτερη δουλειά».

Μπορεί να μη το γνωρίζουν, αλλά οι σκέψεις τους εντάσσονται σε μια μακραίωνη ιστορική παράδοση, καθώς από πολλές χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι υπόσχονταν -συνήθως φωναχτά- στους εαυτούς τους και στο περιβάλλον γύρω τους διάφορα πράγματα με την αρχή κάθε νέας χρονιάς, όπως την αφοσίωσή τους στο βασιλιά, την πίστη τους στους θεούς ή το σεβασμό τους στους νόμους.

Στη σύγχρονη εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τη βελτίωση του εαυτού τους. Μελέτες έχουν δείξει όμως ότι λιγότερο από ένας στους δέκα ανθρώπους (8%) καταφέρνει να τηρήσει τις υποσχέσεις στον εαυτό του για περισσότερους από λίγους μήνες.

Συμβουλές των ψυχολόγων

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα οι άνθρωποι επιστρέφουν στις παλιές κακές συνήθειές τους. Όσο πιο φιλόδοξη είναι μια απόφαση, τόσο δυσκολότερο είναι να τηρηθεί, γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να θέτουν ρεαλιστικούς και άρα πιο επιτεύξιμους στόχους στην αρχή κάθε χρονιάς.

Κι ακόμη, να εστιάζουν σε ένα μόνο πράγμα που θέλουν να αλλάξουν και όχι σε πολλά μαζί, γιατί τότε αυξάνει ο κίνδυνος ο εαυτός τους να τους προδώσει. Δύο άλλες συμβουλές των ψυχολόγων είναι να ανακοινώνει κανείς την απόφασή του σε άλλους (π.χ. συγγενείς ή φίλους) και να βρίσκει παρέα για συμπαράσταση στην αλλαγή της συνήθειάς του. Όταν κάποιος παίρνει μια σιωπηλή απόφαση και επιπλέον προσπαθεί μόνος του να την τηρήσει, χρειάζεται περισσότερη δύναμη θέλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μελέτες έχουν δείξει πως οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς έχουν περίπου δεκαπλάσια πιθανότητα να υλοποιηθούν από ό,τι οι αποφάσεις που παίρνονται σε άλλες στιγμές του έτους.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα