Ένα μεγάλο αστέρι στον κόσμο της τέχνης γεννιέται πιθανόν ο νέος Πικάσο σε ηλικία μόλις επτά ετών

Advertisement
Ένα μεγάλο αστέρι στον κόσμο της τέχνης γεννιέται πιθανόν ο νέος Πικάσο σε ηλικία μόλις επτά ετών
Advertisement

photo: MIKE WOLFF

Ο Mikail Akar άρχισε να ζωγραφίζει σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η τρέχουσα έκθεση στο Charlottenburg είναι ήδη η έβδομη.

Χειροκροτήματα, πλήθη, αστραπές. Και ακριβώς στη μέση: ένα μικρό αγόρι στέκεται μπροστά σε μια ζωγραφική με τα χέρια στις τσέπες του και χαμογελώντας στις κάμερες.

Όμως το παιδί υπερηφανεύεται ότι έχει αναπτύξει το δικό του στυλ: πετάει χρώμα πάνω στον πίνακα χρησιμοποιώντας τα… γάντια πυγμαχίας του πατέρα του.

«Δεν περίμενα να δω από ένα παιδί τέτοια ισορροπία και τέτοια αρμονία στη σύνθεση», είχε πει η Βερολινέζα φωτογράφος Αρίνα Ντένικ σε μια παρουσίαση των έργων του αγοριού που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οι εικόνες που ο Mikail Akar, ηλικίας μόλις επτά ετών, είναι πολύχρωμοι και αφηρημένοι και μερικές φορές μεγαλύτεροι από τον εαυτό του. Μερικές φορές υπενθυμίζουν τις ζωγραφιές δράσης του Τζάκσον Πόλοκ , μερικές φορές τις εξπρεσιονιστικές μορφές της γαλλικής καλλιτέχνιδας Niki de Saint Phalle ή του αμερικανικού Keith Haring . Και όχι μόνο εμπνέουν την οικογένεια του Mikail, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παιδιά, αλλά και καλλιτέχνες και συλλέκτες τέχνης. Η έβδομη έκθεση του μαθητή της Κολωνίας ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ στο Lenz Bankhaus, μια ιδιωτική τράπεζα κοντά στο Kurfürstendamm στο Charlottenburg.

Στην αρχή υπήρχαν τα χρώματα των δακτύλων

Ο Mikail ζωγραφίζει από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Εκείνη την εποχή οι γονείς του έδωσαν καμβά και δάχτυλα, φωτογραφήσανε τις τελειωμένες φωτογραφίες και τις έβαλαν στο διαδίκτυο. Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, πολλοί άνθρωποι γνώριζαν τον νεαρό καλλιτέχνη ότι άνοιξε την πρώτη του έκθεση στην Κολωνία όταν ήταν μόλις πέντε χρονών. «Απολαμβάνει τη διαφημιστική εκστρατεία, πραγματικά το απολαμβάνει», λέει η μητέρα του Mikail, Elvan Akar. Στην αρχή υποτίθεται ότι πήρε μαθήματα τέχνης, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει περαιτέρω. «Δεν του αρέσει η συμβουλή», λέει. Μερικές φορές βγαίνει από το σχολείο και αμέσως αποχωρεί για να ζωγραφίσει, λέει η μητέρα με ένα χαμόγελο. Η οικογένεια είχε ζήσει στο παρελθόν σε ένα διαμέρισμα τριών δωματίων κοντά στην Κολωνία και από τότε έχουν μετακομίσει σε ένα σπίτι. Εκεί ο Mikail διαθέτει τρία δωμάτια στον εαυτό του.

Υπάρχει αρκετή δημοσιότητα . Αρκετοί δημοσιογράφοι και δύο ομάδες κάμερας βρίσκονται στο χώρο του ξενοδοχείου, συν 150 επισκέπτες. Του αρέσει ο αυθορμητισμός των φωτογραφιών, λέει ένας άντρας από το Αμβούργο ο οποίος ήδη κατέχει δύο έργα από το αγόρι. «Είναι λίγο βρώμικο, αλλά τα χρώματα είναι υπέροχα», λέει. Ένα βίντεο εμφανίζεται σε ένα συνεχές βρόχο σε μια μεγάλη οθόνη, που δείχνει την ζωγραφική αγόρι. Οι τρεις εκθεσιακοί χώροι γεμίζουν γρήγορα και ο Mikail και οι φωτογραφίες του φαίνεται να ενδιαφέρουν και πολλούς στο Βερολίνο.

 

Όλοι θέλουν να έχουν μια φωτογραφία με το αγόρι

Ενώ οι ιδιοκτήτες των γκαλερί του Αμβούργου Nisvican Roloff-Ok και ο Bernd Roloff ανοίγουν το vernissage με μια σύντομη ομιλία, ανυπόμονες ματιές περιπλανιούνται προς την πόρτα πίσω από την οποία κάθεται ο Mikail. Πιθανότατα παίζει ενώ είναι εγκωμιασμένος ως «νέος Πικάσο» και «παιδί θαύμα» έξω. Οι γονείς του Mikail είναι λίγο ξεχωριστά. Φαίνονται συγκλονισμένοι από τη βιασύνη, ακόμα κι αν το βράδυ είχε προγραμματιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως λέει ο Roloff-Ok: «Ο πατέρας του Mikail ήρθε σε μένα την άνοιξη και είπε ότι έπρεπε να τον φέρνουμε στο Βερολίνο». ο επτάχρονος μπαίνει στο δωμάτιο, το πλήθος ξεσπά αμέσως. Όλοι θέλουν να τραβήξουν μια φωτογραφία του μικρού αγοριού με το σκοτεινό, σγουρό κεφάλι. Βρίσκεται μπροστά σε μια από τις εικόνες του και βάζει τα χέρια στις τσέπες με τους αντίχειρες του. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Roloff-Ok τον ρωτάει να χαμογελάσει λίγο πιο πολύ. Ο πίνακας θα πωληθεί αργότερα για 8.000 ευρώ.

Τι κάνει ένας επτάχρονος ώστε να εμφανίζονται οι εικόνες του σε τόσο μεγάλο κοινό; Για πολύ καιρό δούλεψε στην παιδική γκαλερί της ομάδας παιδικών σταθμών Klax, όπου εκτίθενται εικόνες και γλυπτά παιδιών από νηπιαγωγεία,  και κοινωνικές δομές. «Θα ήθελα πρώτα να ρωτήσω πώς σκέφτεται  το παιδί. Μήπως πραγματικά ζωγραφίζει δωρεάν; Ή μήπως έχει πάντα υπόψη την τιμή πώλησης; «λέει ο Muhrbeck. Αλλά εάν ζωγραφίζει ελεύθερα και απολαμβάνει, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό.

Η επόμενη έκθεση έχει προγραμματιστεί

Στη ζωγραφική, οι εικόνες του Mikail φαίνεται να λαμβάνονται τόσο σοβαρά όσο εάν είχαν ζωγραφιστεί από έναν ενήλικα. Ο νεαρός καλλιτέχνης ενεργεί όπως κάθε άλλος επτάχρονος: φοράει ένα πουκάμισο denim με τυπωμένους δεινόσαυρους και τα μαλλιά του είναι ξεθωριασμένα, όπως συμβαίνει με τα παιδιά που μόλις έρχονται από το παιχνίδι. Αλλά πίσω του είναι τρεις ενήλικες που πωλούν το εμπορικό σήμα «Mikail Akar». Επιπλέον,προφανώς και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό. Και μια ιδιωτική τράπεζα που προσφέρει τις εγκαταστάσεις μαζί με τις κατάλληλες επενδυτικές επιλογές για τις εικόνες του Mikail. «Αναρωτιέμαι αν το μέλλον του ανήκει πραγματικά σε αυτόν ή  στις προσδοκίες που έχουν οι άνθρωποι γι ‘αυτόν», λέει ένας φιλοξενούμενος από τη Νότια Αφρική. Όταν ρωτήθηκε τι συμβαίνει όταν μια μέρα το αγόρι κουραστεί από τη ζωγραφική,

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα