
Σε όλο το σώμα υπάρχουν 5.000.000 τρίχες. Από αυτές 1.000.000 βρίσκονται στο κεφάλι κι από αυτές 100.000 – 150.000 βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής.
Αλωπεκία είναι μια απρόβλεπτη καλοήθης νόσος αγνώστου αιτιολογίας στην οποία παρατηρείται η τέλεια έλλειψη ή και η αραίωση των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος λόγω πτώσεως και σπάνια λόγω αγενεσίας.
Ενοχοποιούνται συχνότερα διάφοροι γενετικοί παράγοντες-κληρονομικότητα (10%-42% θετικό οικογενειακό ιστορικό), σωματικό και ψυχικό στρες, τραυματισμοί και παρατεταμένα εμπύρετα νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, θυρεοειδοπάθειες , αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, μυασθένεια, ελκώδη κολίτιδα. Συσχέτιση με λοιμώξεις, φάρμακα και ψυχολογικοί παράγοντες είναι μερικά ακόμη απ τα αίτια.
Θεωρείται φυσιολογική η πτώση από 50-100 τριχών ημερησίως, εφόσον αντικαθίστανται από αντίστοιχες φυσιολογικές τρίχες. Σε κανονικές συνθήκες το 80-85% των τριχών βρίσκονται στην αναγενή φάση που διαρκεί περίπου 6 χρόνια- τότε μεγαλώνουν και είναι δυνατές και δύσκολο να βγουν από το δέρμα, το 1-2% στην καταγενή φάση που διαρκεί περίπου 1 μήνα και η τρίχα σταματά να αναπτύσσεται και προοδευτικά νεκρώνεται, το 15 –20% στην τελογενή φάση όπου έχει νεκρωθεί ο βολβός (ρίζα) τους και απλά συγκρατούνται στο θύλακο μέχρι να πέσουν (διάρκεια 3-4 μήνες), και το 1-2% των τριχών είναι δυστροφικές.
Σε κάποια άτομα, όμως, η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση. Στην πράξη, χάνουμε λιγότερες από 100 τρίχες ημερησίως. Όταν, όμως η απώλεια είναι μεγαλύτερη, τότε η κατάσταση είναι παθολογική, ιδιαίτερα αν οι νέες τρίχες είναι λεπτότερες και μικρότερες από αυτές που αντικαθιστούν.
Είδη αλωπεκίας
Οι αλλωπεκίες διακρίνονται σε:
Παθολογικές καταστάσεις στις οποίες εμφανίζεται η μη-ουλωτική αλωπεκία είναι πολλές. Κυριότερες απ’ αυτές είναι: νεογνική ηλικία, μετά την εγκυμοσύνη, λοιμώδη νοσήματα, ακτίνες Χ, συγκινησιακοί παράγοντες και ψυχικά νοσήματα. Δερματικά νοσήματα, διαταραχές του μεταβολισμού, ταχεία απώλεια βάρους, ορμονικές διαταραχές, τοξικές ουσίες και φάρμακα: αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά, φάρμακα κατά της χοληστερίνης, υδράργυρος, υπερβιταμίνωση Α, Λίθιο, σιμετιδίνη, βορικό κ.α.
Α) Ανδρογενετικού τύπου Αλωπεκία (φαλάκρα)
Οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων επί των τριχοθυλακίων σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Κυριότερος εκπρόσωπος των ανδρογόνων είναι η τεστοστερόνη. Πολύ σωστά πρώτος ο Αριστοτέλης, παρατήρησε ότι τα παιδιά και οι γυναίκες δεν παρουσίαζαν φαλάκρα. Το ίδιο συνέβαινε και με τους ευνοuχισμένους. Το γεγονός ότι η χορήγηση τεστοστερόνης στους ευνοuχισμένους έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φαλάκρας είναι αποδεικτικό της ορμονικής αιτιολογίας. Τόσο στους φαλακρούς όσο και στους ανθρώπους που διατηρούν τα μαλλιά τους η τεστοστερόνη είναι γενικά στα ίδια φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα.
Στο θύλακο της τρίχας η τεστοστερόνη, με τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση (5α-reductase), μετατρέπεται στο ισχυρότατο παράγωγό της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι υπεύθυνη για την ανδρογενετική αλωπεκία. Προφανώς όσοι έχουν κληρονομήσει την παρουσία του ενζύμου στους θυλάκους της τρίχας (άνδρες ή γυναίκες ) θα παρουσιάσουν νωρίτερα ή αργότερα αλωπεκία. Στην εξέλιξη της νόσου επιβαρυντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η ψυχολογική επιβάρυνση για την εμφάνιση του προβλήματος. Στο 5% των ανδρών πριν τα 20 έτη αρχίζει μία συμμετρική μετωποκροταφική αραίωση καθώς και ελαφρά απώλεια των τριχών κατά μήκος της πρόσθιας γραμμής (τύπος Ι). Κατά την τρίτη δεκαετία, υπάρχει επιδείνωση και μερική απώλεια των τριχών της κορυφής (τύπος ΙΙ). Με την αύξηση της ηλικίας η απώλεια γίνεται εντονότερη και στις δύο θέσεις(τύπος ΙΙΙ). Στον τύπο ΙV γίνεται συνένωση των δυο θέσεων και πλήρης απογύμνωση της βρεγματικής περιοχής. Τέλος στον τύπο V παραμένει μόνο μια περιφερειακή ζώνη τριχώματος.
Στις γυναίκες η ανδρογενετική αρχίζει αργότερα και εξελίσσεται βραδύτερα. Αρχικά η εικόνα είναι τύπου διάχυτης αραίωσης στην κορυφή. Ο τύπος Ι αναπτύσσεται στην ηλικία των 40 ετών, ενώ οι τύποι IVκαι V είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Η παραγωγή τεστοστερόνης όμως μπορεί να είναι αυξημένη οπότε πρέπει να γίνεται μερικές φορές ορμονικός έλεγχος. Άλλες φορές όμως υπάρχει απλά γενετική προδιάθεση, ιδίως αν οι συγγενείς και από τους δύο γονείς έχουν πρόβλημα αλωπεκίας.
Β) Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Areata)
Αφορά κυρίως νεαρά άτομα (5-30ετών) και μπορεί να συνυπάρχει με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα π.χ(λεύκη-ψωρίαση), αν και ενοχοποιείται η κληρονομικότητα, ενδοκρινολογικές και νευροψυχικές διαταραχές. Εμφανίζεται αρχικά με μια ή περισσότερες αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής ή στο γένι στους άνδρες διαμέτρου 1-5 εκατοστά. Οι τρίχες λείπουν τελείως και το δέρμα είναι λείο, λευκωπό και μαλακό με διευρυμένους πόρους. Μπορεί να εμφανιστεί σε φρύδια, βλεφαρίδες, μασχάλη, εφήβαιο. Η πρόγνωση και η εξέλιξη της νόσου δεν είναι ίδια από ασθενή σε ασθενή.
Γ) Διάχυτη Αλωπεκία (Telogen effluvium)
Σ αυτή τη μορφή τριχόπτωσης παρατηρείται ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυίας σε όλη την έκταση του τριχωτού. Αυτό γίνεται απ τη διακοπή της φυσιολογικής εξέλιξης του κύκλου ζωής των μαλλιών: τα μαλλιά, που βρίσκονται κατά 85% στην αναγενή φάση, εισέρχονται απότομα στην τελογενή φάση, που είναι το τελευταίο στάδιο στη διάρκεια ζωής της τρίχας. Στο τελογενές στάδιο, οι τρίχες παραμένουν για περίπου 4 μήνες και ακολούθως αποπίπτουν, καθώς άλλες τρίχες αναπτύσσονται στη θέση τους και της ωθούν προς αποδέσμευση. Όταν η αντικατάσταση γίνεται προοδευτικά δεν φαίνεται η απώλεια. Ο συγκεκριμένος όμως μαζικός χρονικός συντονισμός στην τελογενή τριχορροή επιφέρει διάχυτη αραίωση στο τριχωτό για το διάστημα που οι νέες τρίχες βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.
Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει πολλούς ενήλικες, κυρίως γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους ενώ στους άνδρες είναι μάλλον σπάνιο. Στην πραγματικότητα, όλοι έχουμε βιώσει τη φάση της διάχυτης αλωπεκίας τους πρώτους μήνες της ζωής μας.
Συνήθως το φαινόμενο είναι αναστρέψιμο και σε λίγους μήνες έως ένα χρόνο, η αραίωση έχει αποκατασταθεί και τα τριχοθυλάκια παραμένουν υγιή. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διάχυτη αλωπεκία μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός της ανδρογενετικής. Τα μαλλιά επανεκφύονται, όμως πιο λεπτά και συρρικνωμένα από ότι πριν, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο αρχικός βαθμός πυκνότητας.
Στις περιπτώσεις που η διάχυτη αλωπεκία επιμένει και τείνει να εξελιχθεί σε χρόνια, επιβάλλεται πλήρης, ολοκληρωμένη διερεύνηση για να εντοπιστεί η παθολογική αιτία που συντηρεί το φαινόμενο. Κλασσικά αίτια είναι η σιδηροπενία με χαμηλή φεριτίνη ή/και αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός, το ψυχικό στρες, παρατεινόμενα εμπύρετα νοσήματα, αυστηρές ολιγοθερμιδικές δίαιτες, ο τοκετός, μεγάλες εγχειρήσεις, λήψη διαφόρων φαρμάκων κ.α. Η αυξημένη απώλεια των μαλλιών συνήθως εμφανίζεται 3-4 μήνες μετά το επιβαρυντικό γεγονός και συνεχίζει εφόσον αυτό χρονίζει.
Δ) Ολική Αλωπεκία (Alopecia Totalis)
Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη μορφή της γυροειδούς αλωπεκίας.Παρατηρείται ολική απώλεια όλων των τριχών της κεφαλής, των φρυδιών και των βλεφαρίδων. Οι λόγοι που οδηγούν σ αυτή την απώλεια δεν είναι γνωστοί, αλλά πιθανών να οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το στρες είναι μερικές φορές ένας ενοχοποιητικός παράγοντας του συγκεκριμένου τύπου αλωπεκίας, αλλά έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ατόμων που δεν είχαν καθόλου στρες. Σαν θεραπεία προτείνονται τα κυτταροτοξικά φάρμακα (Μεθοτρεξάτη) αλλά και τα κορτικοστεροειδή.
Ε) Αλωπεκία μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία (anagen effluvium)
Πρόκειται για μια μορφή παροδικής τριχόπτωσης μετά από την επίδραση τοξικών και χημικών παραγόντων(ακτινοθεραπεία-χημειοθεραπεία) Οι τρίχες της αναγενούς φάσης (85%) δεν περνάνε πρώτα στην τελογενή αλλά πέφτουν κατευθείαν. Η τριχόπτωση αρχίζει συνήθως μετά από 1-3 εβδ. απ την έναρξη της εν λόγω θεραπείας και μετά το πέρας των θεραπειών η τριχοφυία επανέρχεται στην αρχική κατάσταση, είναι δηλαδή μια κατάσταση αναστρέψιμη, που όμως αγχώνει πολύ τους ασθενείς.
Θεραπεία της αλωπεκίας
Μερικές φορές για τη διάκριση του είδους της αλωπεκίας υπάρχει δυσκολία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις βοηθά το τριχοριζόγραμμα. Πολλές φορές, θεωρείται απαραίτητο για να κριθεί και η πορεία της αλωπεκίας. Άλλες διαγνωστικές μέθοδοι είναι η βιοψία δέρματος και η μελέτη των τριχών στο μικροσκόπιο. Στις περιπτώσεις των ουλωτικών αλωπεκιών θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί το ψυχολογικό πρόβλημα της εμφάνισης πολύ δύσκολα επιλύνεται.
Θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας
Θεραπεία ανδρογενετικής αλωπεκίας
Τα εγκεκριμένα φάρμακα για την πιο συχνή αιτία αλωπεκίας είναι 2: η φιναστερίδη και η μινοξιδίλη. Η φιναστερίδη σε λήψη από το στόμα αναστέλλει την 5α-αναγωγάση και εμποδίζει τη δημιουργία της διυδροτεστοστερόνης. Είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αλωπεκία, ιδίως αν ληφθεί στα αρχικά στάδια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σε μικρό ποσοστό ανδρών (1-2%) οτι μειώνει τη λίμπιντο και τη διάρκεια στύsης, παρενέργειες αναστρέψιμες με τη διακοπή του φαρμάκου.
Απαγορεύεται η χρήση της από γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας γιατί σε περίπτωση εγκυμοσύνης με άρρεν κύημα οδηγεί σε γυναικεία εξωτερικά γεννητικά όργανα.
Η μινοξιδίλη σε συγκεντρώσεις 2% για τις γυναίκες και 5% για τους άνδρες βοηθά μετρίως στη διατήρηση των μαλλιών που έχουν μείνει με τοπική εφαρμογή σε λοσιόν ή αφρό.
Το πρόβλημα και με τις δύο θεραπείες είναι ότι χρειάζονται αρκετοί μήνες συνεχούς θεραπείας για να έχουν αποτέλεσμα (τουλάχιστον 6) και αν διακοπούν τα μαλλιά επανέρχονται στην προηγούμενη ή και χειρότερη κατάσταση μετά από 3-4 μήνες.
Τα διάφορα σκευάσματα με μορφή πολυβιταμινών από το στόμα δεν έχουν πάρει έγκριση για ανδρογενετική αλωπεκία αλλά βοηθάνε όταν η τριχόπτωση είναι της μορφής τελογενούς τριχορροής (telogen effluvium) σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες με προβλήματα σιδηροπενίας, αβιταμίνωσης, αυστηρής δίαιτας κτλ. Αντίστοιχα τα διάφορα σαμπουάν είναι δύσκολο να φθάσουν στη ρίζα της τρίχας αλλά μπορούν να προετοιμάζουν κατάλληλα το δέρμα για τη δράση των λοσιόν με μινοξιδίλη.
Σήμερα αρκετοί γιατροί χρησιμοποιούν και εναλλακτικές θεραπείες για την αλωπεκία όπως μεσοθεραπεία με βιταμίνες και φιναστερίδη τοπικά, διέγερση τριχοθυλακίων με lasers, μεθόδους που σε κάποιες περιπτώσεις συμβάλλουν στην διατήρηση των μαλλιών.
Καθώς το θέμα της αλωπεκίας απασχολεί πολύ κόσμο πολλές εταιρείες παγκοσμίως προσπαθούν να ανακαλύψουν νέα σκευάσματα που θα αναστέλλουν το πρόβλημα ή και θα το διορθώνουν με επανέκφυση τριχών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και ίσως σε λίγα χρόνια να υπάρχουν ακόμα πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
Πηγή: iatropedia
-
LIFESTYLE
Η «μαύρη» μoίρα των Ελληνικών Reality: Οι 2 νεκροί, οι 2 στη φuλακή και ο ένας που εκτελέστηκε από τη μαφία
-
ΕΛΛΑΔΑ
«Γιατί μου έκοψαν το χέρι;»: ο 15χρονος Θοδωρής που χτυπήθηκε σοβαρά από μεθυσμένο οδηγό ταχυπλόου
-
LIFESTYLE
Πανύψηλη 15χρονη με μακριά μαλλιά: Η Μαρία Ζαγοράκη μεγάλωσε και συναγωνίζεται σε ομορφιά τη διάσημη μαμά της
-
LIFESTYLE
Παντρεύτηκε και νοικοκυρεύτηκε: Έτσι είναι σήμερα η “εκpηκτική” Μαίρη Σκόρδου 20 χρόνια μετά το Big Brother
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μεσσήνη: Επίθεση με άκουα φόρτε σε 49χρονη – Συνελήφθη ο πρώην σύζυγός της
-
PEOPLE
«Ονομάζομαι Δώρα, είμαι 35 ετών, μετακόμισα στην Αγγλία και αυτοί είναι οι λόγοι που εγκατέλειψα την Ελλάδα»
-
LIFESTYLE
Είχαμε να τον δούμε 11 χρόνια: Η αλλαγή στην εμφάνιση του Χριστόφορου Κοτέντου και η αγκαλιά της Βίκυς Καγιά
-
LIFESTYLE
50.000 likes σε μία μέρα: Η Μενεγάκη έβγαλε το μακιγιάζ, έμεινε με το μαγιό και δείχνει πως είναι χωρίς ρετούς
-
LIFESTYLE
15.000€ για μία φώτο: O τιμοκατάλογος της Ελένης Μενεγάκη και τα αστρονομικά χρήματα που παίρνει στο Instagram
-
LIFESTYLE
Πανύψηλες κούκλες: Οι τρεις κόρες της Ελένης Πετρουλάκη και του Ίλια Ίβιτς θα μπορούσαν να είναι μοντέλα
-
BEST VIDEOS
Γαλλία: Viral ο άνδρας που κάνει «βουτιά θανάτου» σε νεροτσουλήθρα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μερομήνια 2022-2023: Τι καιρό θα κάνει τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου
-
LIFESTYLE
«Εivαι απαράδεκτo»: Δεκάδες αντιδράσεις κάτω από τη φωτογραφία της εγκυμονούσας Μαίρης Συνατσάκη
-
ΕΛΛΑΔΑ
Βόλος: Ελεύθερος ο 36χρονος που κυνηγούσε με κατσαβίδι τη σύντροφό του – «Την άλλη φορά θα λέτε για τον φόνο μου»
-
LIFESTYLE
Το πρώτο μήνυμα της Ηλιάνας Παπαγεωργίου μετά το τέλος από τον Alpha & την ανακοίνωση για το «Love Island»: «Στη ζωή θα βρεις μπροστά σου πολλές κλειστές πόρτες και θα ακούσεις πολλά όχι»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Καθάριζε τζάμια στο φανάρι έχοντας δίπλα του την κόpη του και μια φωτογραφία του άλλαξε τη ζωή
-
LIFESTYLE
Σε κακή κατάσταση ο Παναγιωτόπουλος: Δεν πατάει… άνθρωπος στο μπαρ του στην Αλόννησο.
-
LIFESTYLE
Ευχάριστα νέα για όσους Έλληνες πολίτες δεν έχουν δουλειά, παίρνουν έξτρα επίδομα 200€, με μόνο 2 προϋποθέσεις
-
LIFESTYLE
Απάτησαν τους συντρόφους τους: Στεφανίδου, Βίσση, Καραβάτου κι άλλες 8 διάσημες που παραδέχτηκαν την απιστία
-
ΕΛΛΑΔΑ
Χαλκιδική: Ελαιοχρωματιστής μεταμόρφωσε το χωριό του με δεκάδες έργα τέχνης σε τενεκέδες και γλάστρες
-
LIFESTYLE
«Σιχάθηκα! Να τους φτύσω; Τσάμπα θα πήγαινε το σάλιο μου…»: Γι’ αuτό εξαφανίστηκε από παντού ο Μιχαλόπουλος
-
PEOPLE
Πατέρας Αντώνιος: Διεθνές βραβείο για τον «πατέρα» των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Αδελφοί Αντετοκούνμπο: Φωτογραφίζονται περήφανοι με την νέα φανέλα της Εθνικής Ελλάδας
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τεντόγλου: Μέγας είσαι Μίλτο! «Πέταξε» στα 8,13 μ. και πήρε πάλι την πρωτιά στο Diamond League
-
LIFESTYLE
Aληθιvή γοργόνα: Η Άννα Κορακάκη ποζάρει στα βράχια με κίτρινο μπικίνι και είναι πραγματικά μια θεά
-
LIFESTYLE
«Μαζέψοu λίγο! Σεβάσοu την ηλικία σου!» – Άγpιο κράξιμο στη Τατιάνα Στεφανίδου για την πόζα της στην ακρογιαλιά
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Αντί Να Πεις Στην Κόρη Σου Ότι Είναι Θήραμα, Πες Στον Γιο Σου Ότι Δεν Είναι Κυνηγός»
-
ΤΑΞΙΔΙ
Μαύρα Βόλια: Η «Μαύρη» Παραλία Της Χίου Από Έκρηξη Ηφαιστείου
-
LIFESTYLE
Γοητευτικός μελαχρινός, 10 χρόνια μικρότερός της: Ο σύντροφος της Νίνας Λοτσάρη είναι επιτυχημένος χρηματιστής
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Θύμιος Μπουγάς: Βρίσκεται στην Αθήνα για την ιατρική αποκατάστασή του