Οι εσωστρεφείς δεν τα πάνε καθόλου καλά στο να αναγνωρίζουν πρόσωπα και να τα θυμούνται

Advertisement
Οι εσωστρεφείς δεν τα πάνε καθόλου καλά στο να αναγνωρίζουν πρόσωπα και να τα θυμούνται
Advertisement

Την ώρα που οι περισσότεροι από μας διακρίνουμε και θυμόμαστε εκατοντάδες πρόσωπα στην καθημερινότητά μας, κάποιοι είναι καλύτεροι από άλλους στην αναγνώριση προσώπων.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Οι ψυχολόγοι έχουν αρχίσει επίσης να διερωτώνται για τις ικανότητες που εμπλέκονται στη διαδικασία και πώς μας επηρεάζουν.

Και βρήκαν πως όλα συνδέονται με την προσωπικότητά μας! Οι διαφοροποιήσεις στην ικανότητα αναγνώρισης προσώπων, μας λένε, έχει να κάνει ακόμα και με δομικές διαφορές στον εγκέφαλο μας. Ή στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται το μυαλό μας τις οπτικές και μνημονικές πληροφορίες.

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως η ικανότητα έχει να κάνει με την κοινωνική και συναισθηματική λειτουργία της προσωπικότητάς μας. Ακόμα και με το πόσο εξωστρεφής ή εσωστρεφής είμαστε ως άνθρωπος.

Οι εσωστρεφείς δεν τα πάνε καθόλου καλά στο να αναγνωρίζουν πρόσωπα και να τα θυμούνται - Εικόνα 1

Οι εξωστρεφείς είναι γνωστό στην ψυχολογία πως είναι πολύ καλύτεροι στην αποκωδικοποίηση των κοινωνικών πληροφοριών. Γι’ αυτό ενδεχομένως είναι και πολύ καλύτεροι στην αναγνώριση προσώπων.

Αυτό μας λέει μια μελέτη του 2015, που επιβεβαιώνει παλιότερη του 2010, πως οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν τα πάνε καθόλου καλά στο να αναγνωρίζουν πρόσωπα και να τα θυμούνται. Και σίγουρα λιγότερο καλά από τους εξωστρεφείς.

Και μας λένε μάλιστα πως είναι ίσως αυτή η ανεπάρκεια στο να μαθαίνουν και να θυμούνται τα πρόσωπα που μπορεί να τους κάνει εσωστρεφείς, ώστε να αποφεύγουν τις πιθανά ντροπιαστικές κοινωνικές καταστάσεις…

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα