Σπιτική Ζύμη με ανθρακούχο νερό για να φτιάξεις απίθανες πιτσούλες

Advertisement
Σπιτική Ζύμη με ανθρακούχο νερό για να φτιάξεις απίθανες πιτσούλες
Advertisement

ΥΛΙΚΑ :

500 γρ αλεύρι για όλες της  χρήσεις  ή αλεύρι για  πίτσα  00

250-270 ml. ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

1  φακελάκι μαγιά ξερή 7-9 γρ

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βάζουμε τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή , το κοσκινισμένο αλεύρι., την ζάχαρη ,το αλάτι, το μπέκιν πάουντερ,την μαγιά και το λάδι και τέλος το ανθρακούχο νερό και πατάμε το πρόγραμμα ζυμώματος για πίτσα που στο δικό  μου διαρκεί  15 λεπτά  μόλις σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης, παίρνουμε  με τα χέρια  και την βγάζουμε  από τον κάδο και την τοποθετούμε  σε λαδομένο μπολ και αφήνουμε  το να ξεκουραστεί 1 ώρα και 30 λεπτά σε ζεστό μέρος .

Μπορείτε  να το ζυμώσετε  και με τα χέρια σας , βάζοντας  το υλικά  με την σειρά  που αναφέρω πιο  πάνω σε ένα  μπολ και  τα ζυμώνετε για 10  λεπτά.

Σπιτική Ζύμη με ανθρακούχο νερό για να φτιάξεις απίθανες πιτσούλες - Εικόνα 2

Μετά από το χρόνο που χρειάστηκε  για  ξεκουραστεί  η ζύμη μας,την τοποθετούμε  στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες (μπορείτε ακόμη και να αφήσουμε την ζύμη  για  6-8  ή  και  24  ώρες ακόμα να   ωριμάσει η ζύμη. Εχω αφήσει την ζύμη μέχρι και  3-4 ημέρες και  το αποτέλεσμα   ήταν  εξαιρετικό)

Αφαιρούμε την ζύμη από το ψυγείο και αφήνουμε  την  ζύμη  να παραμείνει περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, θα χαλαρώσει και θα γίνει ακόμα πιο ευέλικτη

Διαιρούμε τη ζύμη σε 2  κομμάτια για να πάρουμε 2 ωραίες μεγάλες πίτσες, ρίχνουμε κάθε  κομμάτι  σε ένα λαδομένο ταψί και αφήνουμε να χαλαρώσει  η ζύμη  για 10 λεπτά, έπειτα ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα ταψί με  λίγο λαδάκι ,αφήνουμε για λίγο 20 λεπτά για να ανέβει ελαφρά.

Καλύπτουμε  με  τα υλικά μας , στη συνέχεια ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους  200  βαθμούς  σε αντιστάσεις  πάνω και κάτω  για 10-12 λεπτά ή μέχρι να  γίνει  η ζύμη τραγανή και χρυσή.

Σπιτική Ζύμη με ανθρακούχο νερό για να φτιάξεις απίθανες πιτσούλες - Εικόνα 3

Σπιτική Ζύμη με ανθρακούχο νερό για να φτιάξεις απίθανες πιτσούλες - Εικόνα 4

Σημείωση: Μετά το ζύμωμα της ζύμης, μπορούμε να την  αποθηκεύσουμε  στο ψυγείο σε ένα λαδωμένο μπολ με μεμβράνη καλά κλεισμένο με ένα  καπάκι  για έως και 3 ημέρες. Αυτό βελτιώνει την υφή και την  γεύσης  ζύμης

Για να καταψύξουμε  την ζύμη  μας, μοιράζουμε την ζύμη σε κομμάτια και την ανοίγουμε σε κύκλους των  10 – 25cm ανάλογα τη μέγεθος πίτσας που θέλουμε να φτιάξουμε και τοποθετούμε  μια πάνω στην άλλη  με χαρτί ψησίματος ανάμεσα σε κάθε στρώμα και κοσκινίζοντας λίγο αλεύρι από πάνω

ΠΩΣ  ΔΙΑΤΗΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΣΤΗΝ  ΚΑΤΑΨΥΞΗ :

Τυλίγουμε με λαδόκολλα και μετά  σε αλουμινόχαρτο ή σακουλάκι τροφίμων  και τοποθετούμε  στην κατάψυξη και εκεί μπορούμε να την διατηρήσουμε για έως και 1 μήνα.Επαναφέρουμε  σε  θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσουμε την ζύμη μας, βγάζοντας την  κατάψυξη και  την αφήνουμε μια  ολόκληρη νύχτα  στην συντήρηση του ψυγείου και την επόμενη μέρα  την βγάζουμε από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν και την ετοιμάζουμε γαρνίροντας την με τα υλικά της αρεσκείας  μας .

Κατά την διαδικασία απόψυξης η ζύμη θα είναι εμφανώς πιο υγρή αποτέλεσμα να κολλάει κάπως έντονα στο πάγκο καθώς και στα χέρια μας. Προκειμένου να μην μας δημιουργήσει πρόβλημα στο τελικό άνοιγμα, καλό θα ήταν να αλευρώνουμε τα  χέρια μας και τον πάγκο εργασίας  μας.

Ανοίγουμε την ζύμη σε δίσκο 25cm και αφήνουμε για λίγο 20 λεπτά για να ανέβει ελαφρά. Καλύπτουμε  με  τα υλικά μας , στη συνέχεια ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους  200  βαθμούς  σε αντιστάσεις  πάνω και κάτω  για 10-12 λεπτά ή μέχρι να  γίνει  η ζύμη τραγανή και χρυσή.

Σπιτική Ζύμη με ανθρακούχο νερό για να φτιάξεις απίθανες πιτσούλες - Εικόνα 5

Σπιτική Ζύμη με ανθρακούχο νερό για να φτιάξεις απίθανες πιτσούλες - Εικόνα 6

πηγή : xrysessyntages.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα