Το «σύνδρομο burnout» – Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε «καεί» από τη δουλειά

Advertisement
Το «σύνδρομο burnout» – Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε «καεί» από τη δουλειά
Advertisement

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, ο ανταγωνισμός και τα εξαντλητικά ωράρια δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που οδηγεί με ταχύτατους ρυθμούς στην εξάντληση.

Αυτό που αποκαλούν burnout, το σύνδρομο της εποχής για το οποίο υπάρχουν συμβουλές αντιμετώπισης.

Πρόκειται για σωματική, συναισθηματική και πνευματική κόπωση που επηρεάζει την υγεία και προκαλεί προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.

Το σύνδρομο αποτελεί φαινόμενο της εποχής καθώς ο καθένας κυνηγά ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον με ικανοποιητικότερες απολαβές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το burnout δεν είναι ιατρική πάθηση ή ασθένεια, αλλά είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση υγείας ή την επαφή με τις υπηρεσίες υγείας – που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσεγγίσουν τους γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας λόγω των σχετικών συμπτωμάτων.

Το Burnout ορίζεται στο ICD-11 ως ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης χαρακτηρίζεται επίσης από τρία κύρια συμπτώματα: συναισθήματα της εξάντλησης της ενέργειας, αισθήματα αρνητικότητας που σχετίζονται με τη δουλειά ενός ατόμου και μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Στους περισσότερους χώρους εργασίας οι απαιτήσεις είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Το Harvard Business Review σημειώνει τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε burnout και μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως ο εκφοβισμός και η αγενής συμπεριφορά από συναδέλφους και ανωτέρους αποτελούν αίτια εξάντλησης.

Το burnout μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση και ανεβασμένα επίπεδα χοληστερόλης.

Πώς θα καταλάβατε εάν πάσχετε από burnout

Αδιαφορείτε για τη δουλειά

Δεν έχετε υπομονή με τους συναδέλφους ή τους πελάτες

Σας είναι δύσκολο να σηκωθείτε και να πάτε στην εργασία σας

Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε

Δεν είστε παραγωγικοί

Αισθάνεστε απογοητευμένοι

Ακόμα και τα επιτεύγματά σας δεν σας προσφέρουν ικανοποίηση

Βρίσκετε παρηγοριά στο αλκοόλ και το φαγητό

Εχετε συχνούς πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι

Δεν κοιμάστε αρκετά και καλά

πηγή :  economistas

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα