Σέριφος: Το νησί με την απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα

Advertisement
Σέριφος: Το νησί με την απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα
Advertisement

Αν η γαλήνη είναι το ζητούμενο, τότε η Σέριφος είναι ο προορισµός! Ένα νησί απλό, προσιτό, φιλόξενο. Ιδανικό για ανάπαυση και ανέµελες στιγµές!

Παραδοσιακοί οικισµοί, απόκοσµα τοπία, όµορφες παραλίες, γραφικά εκκλησάκια, αυθεντική κυκλαδίτικη αύρα δηµιουργούν ένα νησί που όταν το επισκεφθείς για πρώτη φορά θα θες πάντα να επιστρέφεις για να ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο.

Σέριφος: Το νησί με την απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα - Εικόνα 4

Η Χώρα της Σερίφου είναι από τις πιο γραφικές στην Ελλάδα έτσι όπως οι ασβεστόλιθοι προσκολλώνται στην πλευρά του βουνού. Η γραφική, ήρεµη αυτή εικόνα είναι και ο λόγος που πολλοί καλλιτέχνες έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν στο νησί. Αν πάλι θέλετε πιο έντονους ρυθµούς και περισσότερο κόσµο κατευθυνθείτε στο Λιµάνι ή στη χώρα. Η ζωή στο Λιβάδι, το λιµάνι στην ανατολική πλευρά της Σερίφου, κινείται… κυκλικά, γύρω από τον µικρό απάνεµο κόλπο. Τα χαρακτηριστικά αλµυρίκια της Σερίφου, που στεφανώνουν τον κολπίσκο παρατηρώντας απλά τις βαρκούλες να χορεύουν, στηριγµένες αέρινα πάνω σε µια θάλασσα, που σε υπνωτίζει µε το µαγικό της µπλε χρώµα.

Εμείς σου προτείνουμε 5 μόνο από τους λόγους που θα την βάλουν στην κορυφή της λίστας σου για το φετινό καλοκαίρι!

1. Το Λιµάνι

Η ζωή του νησιού συγκεντρώνεται στο Λιµάνι ή αλλιώς Λιβάδι, έναν οικισµό γεµάτο ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Γύρω του, ένας τεράστιος φυσικός όρµος µε γαλήνια νερά και µία από τις µεγαλύτερες παραλίες, τον Αυλόµωνα.

Σέριφος: Το νησί με την απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα - Εικόνα 6

Κάνοντας µια βόλτα στον παραθαλάσσιο δρόµο, θα αντιληφθείτε αµέσως ότι παρά την κίνηση (εδώ θα βρείτε αναρίθµητα ταβερνάκια, cafés και διάφορα µαγαζάκια, όλα µπροστά στο κύµα) δεν παύει να διατηρεί τα γοητευτικά χαρακτηριστικά ενός αυθεντικού κυκλαδίτικου τοπίου!

Σε πρώτο πλάνο ψαρόβαρκες και καΐκια να πλέουν νωχελικά και τριγύρω ξέρα, πολλή ξέρα, µέχρι που το βλέµµα µένει καρφωµένο ψηλά… Σκαρφαλώνει εκεί όπου τα κάτασπρα κυβικά σπιτάκια δεσπόζουν στον άγριο κωνικό βράχο της Χώρας.

2. Η Χώρα

Πανέµορφη όταν τη βλέπεις από το λιµάνι, ακόµα πιο όµορφη όταν τη χαζεύεις από κοντά. Χτισµένη έτσι ώστε να «παρατηρεί» σιωπηλά τον όρµο του Λιβαδίου, η Χώρα της Σερίφου είναι µια απρόσµενη έκπληξη για τον επισκέπτη! Άγρια, απόρθητη και φαινοµενικά απόµακρη (αν και απέχει µόλις 5 χλµ. από το λιµάνι), έτσι σκαρφαλωµένη όπως είναι πάνω στον απότοµο βράχο, δείχνει να σε κρατάει σε απόσταση! Χωρισµένη σε δύο οικισµούς, την Κάτω και την Άνω Χώρα, σε καθοδηγεί αναγκαστικά (καθώς εκεί είναι το πάρκιγκ) να ξεκινήσεις από τη δεύτερη.

Σέριφος: Το νησί με την απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα - Εικόνα 8

Η άφιξή σου σηµατοδοτείται µόλις αντικρίσεις τη συνοικία των Μύλων -όνοµα που πήρε από τους παλιούς µύλους που θα διακρίνεις εκεί. Φτάνεις στην Άνω Χώρα και η εξερεύνηση από εδώ γίνεται αποκλειστικά µε τα πόδια. Μερικά δεκάδες ασβεστωµένα σκαλιά αν ανέβεις, οι εικόνες αλλάζουν! Βρίσκεσαι στην Πιάτσα… Αυτή η πλατεία µε τα καφενεία και την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου µοιάζει να παίζει τον δικό της ρόλο στη ζωή της Σερίφου.

Με µια ιδιαίτερη πλαστικότητα, µια γραφικότητα και ένα νεοκλασικό κτήριο του 1907 (το οποίο στεγάζει το Δηµαρχείο), παραπέµπει σε κινηµατογραφικό σκηνικό. Από εκεί µια περιπλάνηση χωρίς πυξίδα µέχρι και τον κάτω οικισµό θα είναι γεµάτη αναπάντεχες εκπλήξεις και όµορφες αρχιτεκτονικά γωνιές, που µοιάζουν η καθεµία ξεχωριστές πινελιές σε καµβά.

3. Τα Μεταλλεία

Μια οµολογουµένως ασυνήθιστη εµπειρία που θα ζήσεις στη Σέριφο είναι η επίσκεψη στην κεντρική στοά του ορυχείου στο Μεγάλο Λιβάδι. Ανάµεσα στις παλιές ράγες, τα εγκαταλειµµένα βαγόνια και τις µισογκρεµισµένες γέφυρες θα πάρετε µια γεύση από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι µεταλλωρύχοι του νησιού για πολλά χρόνια.

Σέριφος: Το νησί με την απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα - Εικόνα 10

Μια τέτοια υπόγεια πεζοπορία µπορεί να κρατήσει µέχρι 25΄. Ξεκινάει συνήθως από τη µεγάλη στοά στο Μεγάλο Λιβάδι µε τελικό προορισµό την ερηµική παραλία Κουταλά-Καλόγερο και σίγουρα δεν είναι από τις πιο συνηθισµένες ξεναγήσεις!

4. Οι παραλίες

Άλλες βραχώδεις ή µε λεπτό βότσαλο, µε χρυσές αµµουδιές και νερά άλλοτε τιρκουάζ και ενίοτε καταπράσινα, οι παραλίες της Σερίφου -που σύµφωνα µε τους ντόπιους ξεπερνούν τις 70- ξεχωρίζουν όλες τους για τη γνήσια οµορφιά τους. Μπορεί για τις περισσότερες να πρέπει να κατηφορίσεις κακοτράχαλους χωµατόδροµους, όµως αυτή είναι και η γοητεία τους.

Σέριφος: Το νησί με την απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα - Εικόνα 12

Όταν πλέον τις αντικρίσεις, όλη η προσπάθεια δικαιώνεται… Μην περιµένεις ξαπλώστρες και beach bars. Οι περισσότερες είναι έτσι όπως τις «έστησε» ο Θεός! Σκιά προσφέρουν τα ελάχιστα δέντρα ή τα αρµυρίκια, ενώ σε κάποιες, όπως η Βαγιά, το Γάνεµα και ο Κουταλάς θα βρεις κάποιες οµπρέλες και ταβερνούλες για τα απαραίτητα! Οι πιο κοντινές στη Χώρα, το Λιβάδι και τα Λιβαδάκια, είναι οργανωµένες, ενώ η πιο γνωστή είναι η Ψιλή Άµµος µε χρυσαφένια αµµουδιά, η οποία µάλιστα το 2003 ανακηρύχθηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης!

Τις εντυπώσεις κερδίζει ο Άγιος Σώστης µε τους δύο γειτονικούς κολπίσκους και το οµώνυµο εκκλησάκι σε µόνιµο φόντο, ενώ και ο Πλατύς Γιαλός µε τους τρεις κολπίσκους είναι µια αρκετά ιδιαίτερη πρόταση για µπάνιο.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα