Ουρολοίμωξη και κολύμπι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Advertisement
Ουρολοίμωξη και κολύμπι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Advertisement

Μια ουpολοίμωξη είναι μια μόλυνση που αρχίζει στο ουpοποιητικό σας σύστημα, συνηθέστερα στην ουpοδόχο κύστη και την ουpήθρα σας.

Η ουpήθρα είναι ο σωλήνας που συνδέει την ουpοδόχο κύστη με τα γεννητικά όργανα προκειμένου να αποβληθούν τα ούpα από το σώμα σας.

Ουpολοίμωξη – Οι γυναίκες είναι ανατομικά πιο επιρρεπείς από τους άνδρες. Αν και γενικά οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, όταν αυτό συμβαίνει, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια επίμονη ανάγκη ούpησης, μικρή ποσότητα ούpων, ένα αίσθημα καύσου κατά την ούpηση, δυσώδη ούpα, θολά ούpα, ούpα με αίμα, πυελικό πόνο στις γυναίκες και πόνο στο οpθό στους άνδρες. Τα συμπτώματα της ουpολοίμωξης διαφέρουν ελαφρά μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.

Πώς σχετίζεται η ουpολοίμωξη με το κολύμπι το καλοκαίρι

Οι πισίνες είναι γεμάτες μικρόβια που προκαλούνται από όσους κολυμπούν μέσα σε αυτές. Ακόμα και οι πολύ μικρές ποσότητες ούpων, πεpιττωμάτων και εμετού μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των κολυμβητών. Αν το νερό στην πισίνα δεν συντηρείται κατάλληλα με επαρκή απολυμαντικό καθαρισμό, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν ασθένειες. Η κατάποση μολυσμένου με μικρόβια νερού δεν είναι ο μόνος τρόπος για ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Τα μικρόβια μπορούν να σταθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο ευδοκιμήσουν στο μαγιό σας, ιδιαίτερα κοντά στην περιοχή των γεννητικών σας οργάνων. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς, καθώς τα στενά εφαρμοστά μαγιό που είναι ζεστά και υγρά παρέχουν το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν μια λοίμωξη του ουpοποιητικού συστήματος (ουpολοίμωξη).

Μια κοινή παρανόηση

Συνήθως, στις γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουpολοιμώξεις συνιστάται να μην μπαίνουν σε πισίνες. Η σύσταση αυτή βασίζεται στην πιθανότητα ότι η ουpολοίμωξη είναι αποτέλεσμα της παλινδρόμησης του νερού της πισίνας μέσα στην ουpοδόχο κύστη. Ωστόσο, αυτό έχει αμφισβητηθεί έντονα από νέες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία βάση στην αποτροπή για κολύμπι σε πισίνα ακόμα για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων ουpολοιμώξεων. Το Ιατρικό Κέντρο Baptist του πανεπιστημίου Wake Forest στις ΗΠΑ αναφέρει ότι το κολύμπι σε πισίνες δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα ουpολοιμώξεις στα παιδιά. Μερικά παιδιά, ιδιαίτερα τα κοpίτσια, έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα στην περιοχή γύρω από την ουpήθρα και η έκθεση σε νερό της πισίνας μπορεί να ερεθίσει την περιοχή αυτή. Ωστόσο, η έκθεση στο νερό της πισίνας δεν μπορεί από μόνη της να προκαλέσει ουpολοίμωξη.

Πρόληψη

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να σε όλους τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσουν την πιθανότητα ουpολοίμωξης από το κολύμπι σε πισίνες.

Πριν μπείτε πισίνα, κάντε ντους με καθαρό νερό και σαπούνι, αν είναι δυνατόν.

Ενήλικες και παιδιά επιβάλλεται να προσέχουν να είναι πολύ καθαροί μετά την χρήση τουαλέτας. Ακόμα και μια ελάχιστη, αόρατη ποσότητα πεpιττωμάτων μπορεί να καταλήξει στην πισίνα. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας στο παιδί.

Αν εσείς ή το παιδί έχει διάρροια, μην μπείτε στην πισίνα.

Αν συμβεί κάποιο ατύχημα, ενημερώστε άμεσα τους υπεύθυνους στην πισίνα έτσι, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την απολύμανση της πισίνας.

Για να μειώσετε συγκεκριμένα τις πιθανότητές σας για ουpολοίμωξη, μην παραμένετε με το ίδιο, βρεγμένο μαγιό όλη την ημέρα. Αλλάξτε με ένα στεγνό μαγιό ή άλλο ρούχο όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το κολύμπι και πλύνετε καλά το μαγιό σας μετά από κάθε χρήση.

Γενικά

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε πάθει ουpολοίμωξη, ενημερώστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια ουpολοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά σας, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα. Μετά την ανάλυση ενός δείγματος ούpων, ο γιατρός σας θα μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό.

Ειδικά για τις γυναίκες, η σeξουαλική επαφή και τα σeξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν τους δύο πιο κοινούς τύπους ουpολοίμωξης: την κυστίτιδα και την ουpηθρίτιδα.

πηγή : iatropedia.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα