12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος!

Advertisement
12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος!
Advertisement

Με ένα σύνολο ενδημικών ειδών να ζουν στα νησιά Γκαλαπάγκος, η περιοχή είναι γνωστή για τα μοναδικά φυσικά θαύματα και την ξεχωριστή άγρια φύση. Οι μελέτες του Δαρβίνου για τα φυτά και τα ζώα εκεί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας του.

Ένα νοερό ταξίδι στα νησιά θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα μερικά από τα πιο όμορφα ζώα που ζουν εκεί…

1. Χελώνες 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 2 Αυτές οι γιγάντιες χελώνες είναι τόσο χαρακτηριστικές εδώ που τα νησιά πήραν το όνομά τους από αυτές(«galapago» σημαίνει «χελώνα» στα Ισπανικά). Πρόκειται για τις μεγαλύτερες χελώνες στον κόσμο και τα μεγαλύτερα σπονδυλωτά που ζουν πάνω από 170 έτη.

2. Θαλάσσιο ιγκουάνα 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 3 Αυτό το απίστευτα ασυνήθιστο είδος ιγκουάνα είναι το μοναδικό στον κόσμο που ζει στη θάλασσα, τρέφεται με φύκια και αποβάλλει το υπερβολικό αλάτι που καταναλώνει μέσω των εξειδικευμένων ρινικών αδένων που διαθέτει.

3. Κορμοράνος που δεν πετάει 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 4 Από τα πιο ασυνήθιστα ενδημικά είδη στα Γκαλαπάγκος, αυτός ο κορμοράνος είναι ο μόνος στον κόσμο που έχει χάσει την ικανότητά του να πετάει. Ως αποτέλεσμα, έγινε τεράστιος σε μέγεθος και είναι επίσης το βαρύτερο είδος κορμοράνου στον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν εδώ μόνο περίπου 1.600 πουλιά.

4. Finches 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 5 Δεδομένου ότι διαδραμάτισαν τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας του Δαρβίνου για τη φυσική επιλογή, τα αξιοσημείωτα αυτά πτηνά των Γκαλαπάγκος είναι από τα πιο διάσημα ζώα στα νησιά. Ζουν εδώ περίπου 13 διαφορετικά είδη με διαφορές στο μέγεθος και στο σχήμα του ράμφους.

5. Πιγκουίνος των Γκαλαπάγκος 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 6 Ένας από τους μικρότερους πιγκουίνους στον κόσμο, είναι επίσης ο μοναδικός που ζει βόρεια του Ισημερινού.

6. Φώκια 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 7 Υπάρχουν λίγα ενδημικά θηλαστικά είδη στα Γκαλαπάγκος, και η φώκια αυτή ανήκει σε αυτά, ενώ είναι η μικρότερη στον κόσμο.

7. Πτηνά με μπλε πόδια 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 8 Ξεχωρίζουν από το μπλε χρώμα στα πόδια τους, που αποτελεί ένδειξη υγείας καθώς προέρχεται από χρωστικές που λαμβάνονται τη διατροφή τους με φρέσκα ψάρια. Δεν εντοπίζονται αποκλειστικά εδώ, αλλά περίπου ο μισός πληθυσμός τους ζει στα Γκαλαπάγκος.

8. Γεράκι των Γκαλαπάγκος 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 9 Είναι το μοναδικό αρπακτικό πτηνό που κατοικεί στα νησιά και τρέφεται με ακρίδες, σαρανταποδαρούσες και σαύρες, ενώ λατρεύει τα ιγκουάνα και τα αυγά των χελωνών..

9. Κόκκινη σαύρα 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 10 Ένα από τα πιο συνηθισμένα ζώα που βρέθηκαν στα Γκαλαπάγκος είναι οι μικρές αυτές σαύρες, που συχνά αναφέρονται ως “Σαύρες της λάβας” λόγω του κόκκινου χρώματός τους. Υπάρχουν τουλάχιστον επτά αναγνωρισμένα είδη, το καθένα με μοναδικά χαρακτηριστικά.

10. Frigatebirds 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 11 Έχουν μια γιγαντιαία κόκκινη θήκη στο λαιμό τους που κάνει την εμφάνισή τους εντυπωσιακή. Αν και είναι μεταναστευτικά πτηνά, που βρίσκονται σε ολόκληρο τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Κεντρική και Νότια Αμερική, οι αποικίες που κατοικούν στα Γκαλαπάγκος θεωρούνται γενετικά διακριτές.

11. Πολύχρωμη ακρίδα 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 12 Αυτές οι όμορφες πολύχρωμες ακρίδες, ενδημικές στα νησιά, συνήθως αναπτύσσονται σε μήκος περίπου 8 εκατοστών. Αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τροφικής αλυσίδας στα Γκαλαπάγκος, που καταναλώνονται από τις κόκκινες σαύρες και το γεράκι.

12. Κυματοειδές άλμπατρος 12 ασυνήθιστα ζώα που ζουν στα Γκλαπάγκος! - Εικόνα 13 Το μεγαλύτερο πουλί που ζει εδώ είναι το κυματοειδές άλμπατρος. Είναι επίσης το μοναδικό είδος που ζει εξ ολοκλήρου στις τροπικές περιοχές.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα