Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη

Advertisement
Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη
Advertisement

Η φαλλική όψη των σχηματισμών των Μπουχαριών, παραπέμπει -άμεσα- στο μύθο που διηγούνταν γέροντας στο χωριό, ότι «τα πολύ παλιά χρόνια», γυναίκες που δεν τεκνοποιούσαν, τις πήγαιναν νύχτα με φεγγαράδα κρυφά να κοιτάξουν για αρκετή ώρα τα «μπουχάρια», ώστε να καταφέρουν να τεκνοποιήσουν!

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 17

Μια ακόμη εκδοχή -μπορεί να μην εκληφθεί σαν μύθος- μας λέει ότι κάποιοι θεωρούσαν ότι κάτω από την πέτρα που καλύπτει το κάθε «μπουχάρι» είναι κρυμμένος θησαυρός, και υπάρχουν μαρτυρίες ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον αναζητήσουν -μάταια βέβαια-!

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 18

Τέλος, κάποιοι επίσης συνδέουν τις χαράδρες των «μπουχαριών» με το μύθο για τα κρησφύγετα των λήσταρχων Γιαγκούλα και Γκαντάρα, που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή, και μιλάνε για ύπαρξη στοάς που ξεκινά από τα «μπουχάρια» και φτάνει μέχρι την Ελάτη (αρκετά χλμ μακριά).

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 19

Όπως και να το δούμε, η περιοχή των Μπουχαριών είναι παράξενη, είναι μυστηριώδης

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 20

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νομαρχία Κοζάνης έχει προχωρήσει στη δημιουργία γεωλογικού πάρκου στην περιοχή, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών και να αναδείξει το σπάνιο αυτό φαινόμενο.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4 5

Advertisement

Σχετικά άρθρα