Φορτηγά στους δρόμους του Πακιστάν που δεν περνούν απαρατήρητα!

Advertisement
Φορτηγά στους δρόμους του Πακιστάν που δεν περνούν απαρατήρητα!
Advertisement

Ένας τυπικός οδηγός φορτηγού στο Πακιστάν ξοδεύει περισσότερο χρόνο με το φορτηγό του από ό, τι με την οικογένειά του. Αυτό εξηγεί, εν μέρει, γιατί αυτά τα 10 τόνων φορτηγά, σαν άλλα σπίτια των οδηγών είναι τόσο έντονα στολισμένα.

Τα φορτηγά διασχίζουν τις εθνικές οδικές αρτηρίες του Πακιστάν και του γειτονικού Αφγανιστάν και σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα.

Μια έντονη χρωματική παλέτα καλύπτει τα φορτηγά από πάνω μέχρι κάτω. Πλαστικά λουλούδια, κορδέλες, χάντρες, καθρέφτες, βελούδινα διακοσμητικά, αφίσες διασήμων και εικόνες αγίων κυριαρχούν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τους. Πέρα από τη διακόσμηση και η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερη, καθώς αποτελείται από ξύλο στο οποίο κρεμάνε καμπάνες. Οι καμπάνες έχουν την τάση να κουνιούνται και να κάνουν θόρυβο όταν οι οδηγοί βρίσκονται στο δρόμο, οπότε και πάλι είναι αδύνατο να περάσουν απαρατήρητα.

Και δεν είναι μόνο τα φορτηγά. Τα λεωφορεία, οχήματα που μεταφέρουν νερό ή άλλα που μεταφέρουν εμπορεύματα είναι επίσης ψυχεδελικά διακοσμημένα. Μοιάζουν με ένα είδος λαϊκής τέχνης, «μια εθνική γκαλερί χωρίς τοίχους, μια ελεύθερη έκθεση σε διαρκή κίνηση«, όπως λένε οι ντόπιοι.

Φορτηγά στους δρόμους του Πακιστάν που δεν περνούν απαρατήρητα! - Εικόνα 3

Η παράδοση της διακόσμησης  των φορτηγών ξεκίνησε γύρω στη δεκαετία του 1920. Αρχικά, τα φορτηγά ζωγραφίζονταν με το λογότυπο κάθε εταιρείας, έτσι ώστε οι αναλφάβητοι να μπορούν να αναγνωρίζουν σε ποια εταιρία ανήκαν τα φορτηγά. Σταδιακά, αυτά τα λογότυπα έγιναν πιο φανταχτερά και ανταγωνιστικά. Αργότερα, τη δεκαετία του 1960, καθώς η οικονομία της χώρας άνθιζε, οι διακοσμήσεις έγιναν ολοένα και πιο ιδιαίτερες, ώστε να αντανακλούν τον αυξανόμενο πλούτο των οδηγών και την άνοδο αυτής της νέας αστικής τάξης.

Φορτηγά στους δρόμους του Πακιστάν που δεν περνούν απαρατήρητα! - Εικόνα 4

Η διακόσμηση αυτού του είδους κοστίζει στους ιδιοκτήτες μια μικρή περιουσία. Δεν είναι ανήκουστο για έναν οδηγό να ξοδεύει ποσά ισοδύναμα με το ετήσιο εισόδημά του στη διακόσμηση του φορτηγού. Το κόστος μπορεί να φτάσει τα 2.500 δολάρια, που αντιστοιχούν σε μισθούς δυο χρόνων για τον οδηγό του  φορτηγού.

Φορτηγά στους δρόμους του Πακιστάν που δεν περνούν απαρατήρητα! - Εικόνα 5

Ένα καλά διακοσμημένο φορτηγό δίνει στους πελάτες την εντύπωση ότι είναι καλά φροντισμένο και θα αποτελέσει μια σίγουρη επιλογή για τον αξιόπιστο τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων. Με τα χρόνια, βέβαια, η απόλυτα παραδοσιακή διακόσμηση, που κάποτε γινόταν με το χέρι έχει αλλάξει. Αντί, λοιπόν, για σχολαστική χειροποίητη ζωγραφική σε κάθε φορτηγό, πλέον χρησιμοποιούνται τυποποιημένες αυτοκόλλητες ετικέτες και στολίδια. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ότι στερούνται ομορφιάς και εντυπωσιασμού.

Φορτηγά στους δρόμους του Πακιστάν που δεν περνούν απαρατήρητα! - Εικόνα 7

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement