7 ασυνήθιστα μέρη για εκκλησία!

Advertisement
7 ασυνήθιστα μέρη για εκκλησία!
Advertisement

Εκκλησίες κατασκευάζονται για περισσότερα από 1.000 χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου, από ένα απομακρυσμένο βουνό μέχρι ένα ακατοίκητο νησί. Στις πόλεις, όμως, οι ναοί συνηθίζεται να δημιουργούνται στην καρδιά της θρησκευτικής κοινότητας, έτσι ώστε οι πιστοί να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές.

Αλήθεια, πόσοι περιμένουν να βρουν μια εκκλησία μέσα σε μια σπηλιά ή στην κορυφή ενός ηφαιστειακού κώνου, για παράδειγμα;

1. Temppeliaukio Church, Φινλανδία – Σε μια σπηλιά!

7 ασυνήθιστα μέρη για εκκλησία! - Εικόνα 2

Ένας τόπος λατρείας μέσα σε σπηλιά δεν είναι ασυνήθιστος, ειδικά στην Ασία. Αλλά για μια σύγχρονη εκκλησία στην Ευρώπη, αυτό είναι παράδοξο. Η Λουθηρανική Εκκλησία Temppeliaukio βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Tino και Tuomo Suomalainen τo 1969. O ναός «σκάφτηκε» στην κυριολεξία μέσα στο βράχο, ενώ ένας τεράστιος γυάλινος θόλος που τοποθετήθηκε εν είδει στέγης επιτρέπει στο φυσικό φως να μπει στο εσωτερικό, αποτελώντας, μάλιστα, το μόνο ορατό σημείο της εκκλησίας από τους περαστικούς.

2. Chapel of Our Lady of Rotherham Bridge, Ηνωμένο Βασίλειο – Σε μια γέφυρα!

7 ασυνήθιστα μέρη για εκκλησία! - Εικόνα 3

Το Παρεκκλήσι της Παναγίας βρίσκεται πάνω στη γέφυρα του ποταμού Ντον, στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας και κατασκευάστηκε το 1483 από τον Thomas de Rotherham εξ ολοκλήρου από πέτρα. Κατά τη διάρκεια των ετών -εκτός από εκκλησία- χρησιμοποιήθηκε και ως ιδιωτική κατοικία, ενώ σήμερα αποτελεί διατηρητέο κτίριο.

3. Our Lady of Le Puy, Γαλλία – Σε έναν ηφαιστειακό κώνο!

7 ασυνήθιστα μέρη για εκκλησία! - Εικόνα 4

Όλοι έχουμε δει κατά καιρούς παραδείγματα εκκλησιών σε κορυφές βουνών ή λόφων, όμως αυτός ο μικρός ναός που βλέπετε δεσπόζει στον κέντρο ενός ηφαιστειακού κώνου στη γαλλική επαρχία. Χτίστηκε το 962, στην κορυφή μιας ηφαιστειακής προεξοχής, 85 μέτρα πάνω από το έδαφος στην πόλη Le Puy-en Velay της Γαλλίας, αποτελώντας τόπο κατάνυξης και προσκυνήματος των πιστών για πολλούς αιώνες.

4. Basilica of Las Lajas, Κολομβία – Σε ένα φαράγγι!

7 ασυνήθιστα μέρη για εκκλησία! - Εικόνα 5

Μοιάζει «προσκολλημένη» επικίνδυνα στη μία πλευρά του φαραγγιού, με εκπληκτική θέα στον ποταμό Guaitara Narino στην Κολομβία. Η εκκλησία χρειάστηκε πάνω από 33 χρόνια για να κατασκευαστεί επάνω στα βράχια από γρανίτη της περιοχής και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1949. Η πρόσβαση για τους πιστούς γίνεται μέσω μιας γέφυρας που οδηγεί τόσο στο ναό όσο και στο φαράγγι, για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή.

5. Serbian Orthodox Church, Αυστραλία – Σε εγκαταλειμμένο ορυχείο!

7 ασυνήθιστα μέρη για εκκλησία! - Εικόνα 6

Στην υπόγεια «πόλη των ορυχείων οπαλίου» Coober Pedy, όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται κάτω από τη γη, η ορθόδοξη αυτή σερβική εκκλησία κατασκευάστηκε μέσα σε μια εγκαταλειμμένη σήραγγα, εξ ολοκλήρου από οπάλιο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα σπίτια των κατοίκων. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και στην υγρασία, η ανάγκη της παρουσίας του Θεού είναι επιβεβλημένη…

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα