Η απίστευτη ιστορία του …κήπου των βράχων

Advertisement
Η απίστευτη ιστορία του …κήπου των βράχων
Advertisement

Ο «κήπος των βράχων» του Chandigarh, στην Ινδία, είναι μια έκταση 160 στρεμμάτων γεμάτη από πλατείες, καταρράκτες και χιλιάδες μοναδικές φιγούρες φτιαγμένες από ανακυκλωμένα υλικά. Είναι ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο αλλά εξίσου εντυπωσιακή είναι η ιστορία της δημιουργίας του, αφού ο κατασκευαστής του, Nek Chand εργάστηκε σε αυτό το έργο για δεκαετίες κρατώντας το μυστικό!

Η απίστευτη ιστορία του …κήπου των βράχων - Εικόνα 2photo by: link

Το 1958, ο Nek Chand ήταν επιθεωρητής δρόμων για το υπουργείο δημοσίων έργων και παράλληλα κατασκεύαζε βάρκες και κανό για την αρτι δημιουργηθείσα τεχνητή λίμνη Sukhna, αλλά όταν οι αρχές άρχισαν να διαθέτουν αντίστοιχα σκάφη η δουλειά του σταμάτησε. Αυτό έδωσε στον Nek την ευκαιρία να ασχοληθεί με το πάθος του για τη συλλογή πετρών! Άρχισε να μαζεύει βράχους και πέτρες από του παράπλευρους λόφους και ποτάμια. Ήταν η εποχή που ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας  Le Corbusier, ανέλαβε να σχεδιάσει την πόλη Chandigarh, την πρώτη εκ του μηδενός δημιουργηθείσα πόλη στην Ινδία, και τα χωριά της περιοχής κατεδαφίστηκαν. Το γεγονός αυτό έδωσε στον Nek Chand πληθώρα υλικών για τη συλλογή του.

Η απίστευτη ιστορία του …κήπου των βράχων - Εικόνα 3photo by: link

Το 1965 αφού είχε συγκεντρώσει εντυπωσιακές ποσότητες υλικών ο Nek άρχισε να ονειρεύεται τη δημιουργία ενος παραμυθένιου βασιλείου αποκλειστικά δικού του. Εντόπισε ένα  απομονωμένο φαράγγι μέσα στο δάσος και άρχισε να δημιουργεί το μαγικό του βασίλειο. Όταν τελέιωνε τη δουλειά του, χανόταν για ώρες στο δάσος για να δημιουργήσει το όνειρό του. Ο Nek φοβόταν ότι η δραστηριότητά του θα του κοστίσει τη δουλειά του και συνέχισε να εργάζεται στα κρυφά, επεκτείνοντας τον «κήπο με τους βράχους» κάθε μέρα και πιο πολύ.

photo by: link

Τελικά βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει σε ένα βοηθό του Le Corbusier το δημιούργημά του. Αυτός  του συνέστησε να συνεχίσει να εργάζεται μυστικά αλλά προσπάθησε και στο τέλος κατάφερε να πείσει τις αρχές ότι το δημιούργημα του Nek άξιζε την προσοχή και τη βοήθειά τους. Το έργο αναγνωρίστηκε και παραχωρήθηκαν μαλιστα στον Νek άλλα 20 στρέμματα. Το 1976 το πάρκο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και ο Nek sυνέχισε να εργάζεται σε αυτό, μέχρι μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι 5.000 άνθρωποι από όλη την Ινδία και το εξωτερικό έρχονται να δουν το Rock Nek Chand Garden, κάθε μέρα. Είναι μάλιστα το δεύτερο δημοφιλέστερο αξιοθέατο της χώρας, μετά από το Ταζ Μαχάλ. Όχι κι ασχημα για μια ερασιτεχνική προσπάθεια από έναν και μόνο άνθρωπο!

photo by: link

photo by: link

photo by: link

Η απίστευτη ιστορία του …κήπου των βράχων - Εικόνα 8photo by: link

Η απίστευτη ιστορία του …κήπου των βράχων - Εικόνα 9photo by: link

photo by: link

Η απίστευτη ιστορία του …κήπου των βράχων - Εικόνα 11photo by: link

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα