11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν

Advertisement
11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν
Advertisement

Το σοκολατούχο γάλα, ειδικά για τα αγόpια, δεν είναι απλώς γάλα! Είναι τρόπος ζωής, αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια, αλησμόνητη γεύση.

Είτε επειδή οι γονείς έβρισκαν αυτό τον τρόπο προκειμένου να δώσουν γάλα στα παιδιά που δεν έπιναν, είτε από άποψη, το σοκολατούχο γάλα η κανονικά γάλα με κακάο, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στην Ελλάδα και πάντα θα έχει περίοπτη θέση στη γωνιά των παιδικών αναμνήσεων.

Θυμόμαστε τα σοκολατούχα της ζωής μας, αλλά και τις σκόνες που έμπαιναν στο κανονικό γάλα και το μετέτρεπαν σε σοκολατούχο!

Carnation

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 2

Όταν ακόμα το φρέσκο γάλα ήταν άγνωστη λέξη στην Ελλάδα, υπήρχε μόνο το Carnation. Στο κλασικό τενεκεδένιο κουτί με την καφέ ετικέτα που αργότερα έγινε μισή καφέ, μισή λευκή, έκανε θραύση στα παιδιά εκείνης της εποχής.

Μιλάμε για χρόνια που δεν μπορούσαν να ανοίξεις το κουτάκι χωρίς εργαλείο και χρειαζόσουν απαραιτήτως το ανοιχτήρι για να κάνεις δύο τρύπες στο πάνω μέρος και να αρχίσει η ροή του γάλατος. Αξεπέραστο και λόγω της κλασικής διαφήμισης με τη Λόλα.

Τη θυμάστε; «Έπιασε φωτιά η αποθήκη του Σαμ, κινδυνεύει η Λόλα. Τη Λόλα απ’ τη φωτιά ποιος θα τη βγάλει; Μόνο ο Carnation έχει δύναμη μεγάλη. Κάθε παιδί τον Carnation θαυμάζει. Ορμά στις φλόγες και το κοpίτσι βγάζει. Δυνατός και γερός για να γίνεις, κάθε μέρα carnation, κάθε μέρα carnation να πίνεις…. »

Υοκο Choco

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 3

Με την πάροδο των χρόνων, το Carnation άρχισε να μην είναι βολικό και το marketing έψαχνε να βρει τρόπους να το αντικαταστήσει. Την ιδέα την είχε η πρώτη η εταιρεία που έβγαζε το Υοκο Choco το οποίο ήταν σοκολατούχο γάλα σε χάρτινο κουτάκι με το καλαμάκι επάνω, όπως είναι σήμερα οι χυμοί. Το Υοκο Choco γνώρισε μεγάλο σουξέ, όχι τόσο λόγω γεύσης, όσο λόγω της ευκολίας που είχε η συσκευασία του.

Dolca

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 4

Το αντίπαλο δέος του Carnation, το Dolca δεν γνώρισε τη δημοφιλία του μεγάλου αντιπάλου του.

Σε τενεκεδένιο κουτάκι και αυτό, το θυμούνται όλοι για τη συσκευασία με το λαγό να ρουφάει το σοκολατούχο με το καλαμάκι και το σύνθημα επάνω στο κουτί να λέει: … με την υπέροχη γεύση!

Milκo

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 5

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έκανε και την εμφάνιση του το Milκo, ο απόλυτος κυρίαρχος στη συγκεκριμένη κατηγορία. Όχι μόνο παρουσιάστηκε τότε, αλλά ήρθε για να μείνει μέχρι και τις ημέρες μας, ήταν το απόλυτο γάλα της ΔΕΛΤΑ.

Στην αρχή σε χάρτινη συσκευασία και στα πιο πρόσφατα χρόνια και με πλαστική, πραγματικά μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών. Κατάφερε μάλιστα να υποκαταστήσει και την ονομασία του σοκολατούχου, καθώς όπως κάποτε αντί για σοκολατούχο ζητούσαμε Carnation, πλέον κανείς δεν λέει σοκολατούχο γάλα, αλλά Milκo ανεξαρτήτως τι μάρκα ζητάς!

ΑΓΝΟ

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 6

Την ίδια εποχή στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα μεσουρανούσε το σοκολατούχο της ΑΓΝΟ. Σε πλαστική συσκευασία με το καπάκι από αλουμινόχαρτο που άνοιγε εύκολα (ίδιο μπουκάλι με αυτό της φωτογραφίας παρότι είναι ΕΒΟΛ) ήταν το αγαπημένο των παιδιών. Σε μικρή συσκευασία αλλά και στην οικογενειακή του ενός λίτρου, είχε κατά γενική ομολογία μία από τις ωραιότερες γεύσεις για σοκολατούχο.

ΤΟPINO

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 7

Η άλλη βιομηχανία γάλακτος της Θεσσαλονίκης, η MEBΓΑΛ, μετά την επιτυχία της ΑΓΝΟ λάνσαρε το δικό της σοκολατούχο, το TOPINO το οποίο βγαίνει ακόμα στις ημέρες μας. Μπορεί να μην γνώρισε τεράστια επιτυχία αλλά πάντα ήταν το γάλα των πιο cool τύπων και οι φανατικοί του ισχυρίζονται ότι αποτελεί την καλύτερη συνοδεία με τη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης!

Ν’ Joy

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 8

Το Ν’ Joy επένδυσε και στις τηλεοπτικές διαφημίσεις όπως αυτή με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη αλλά και τους μπασκετμπολίστες του ΠΑΟΚ Γιαννούλη και Μπαλογιάννη!

Nesquik

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 9

Ξεκίνησε σα σκόνη που την βάζαμε μέσα στο γάλα αλλά στην πορεία βγήκε και έτοιμο σοκολατούχο γάλα στην κλασική κίτρινη συσκευασία. Η Ελλάδα είχε μάλιστα την πρωτοτυπία -μαζί με τη Γαλλία – να έχει διαφορετική μασκότ από όλο τον κόσμο, τον περίφημο Κουϊκάρα, αλλά το 1990 η Νεστλέ καθιέρωσε διεθνώς τον Κουίκι, το κουνέλι-μασκότ του Νεσκουίκ, ως σήμα του προϊόντος,

Μάλιστα το 1989 στην Ελλάδα, λανσαρίστηκε το Nesquik Frappe με πρωταγωνιστή τον Κουϊκάρα.

Οβομαλτίνη

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 10

Η σκόνη αυτή του κακάο που έμπαινε στο γάλα, ήταν πιο… αρχαία ακόμα και από το Carnation και ουσιαστικά εισήγαγε το σοκολατούχο ρόφημα στη χώρα μας. Κάποια στιγμή άλλαξε το όνομα και έγινε Oβαλτίνη αλλά με την άνοδο των σοκολατούχων, άρχισε να χάνει τη δημοτικότητα της!

HEMO

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 11

Ο διάδοχος της Οβομαλτίνης ήταν το HEMO στο γυάλινο βάζο με το σιδερένιο καπάκι. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα παιδιά και ήταν η καλύτερη λύση για τους γονείς που τα βλαστάρια τους δεν έπιναν με τίποτα το κλασικό γάλα. Δεν είναι τυχαίο πως συνεχίζει να υπάρχει και στις ημέρες μας…

Caotonic

11 σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν - Εικόνα 12

Το HEMO με τα χρόνια απέκτησε ανταγωνιστή, το Caotonic που ουσιαστικά ήταν το ίδιο πράγμα, δηλαδή σκόνη εμπλουτισμένη με βιταμίνες που έκανε το γάλα σοκολατούχο. Και αυτό συνεχίζει να υπάρχει ως τις μέρες μας.​

Πείτε μας ποιο ήταν το αγαπημένο σας!

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα