Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου

Advertisement
Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου
Advertisement

Βόλτες στη φύση στο Μικρό Πάπιγκο, χουχούλιασμα στα ταβερνάκια του Μεγάλου, και όλα όσα θα δεις στα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου που θα σου κλέψουν την καρδιά.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 2

Κάθε πλευρά του Ζαγορίου έχει τον δικό της τρόπο να μας κάνει να ερωτευτούμε την Ήπειρο. Αλλά αυτή η πλευρά του Δυτικού Ζαγορίου, όπου φωλιάζει η κοινότητα του Παπίγκου, φροντίζει να το παρακάνει: Μας ξελογιάζει με το εντυπωσιακό τοπίο που αντικρίζουμε πλησιάζοντας, με δύο κουκλίστικα χωριά μέσα στην πυκνή βλάστηση, κάτω από τους επιβλητικούς πύργους και τη μυθική Δρακόλιμνη.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 3

Μας κόβει την ανάσα με την χαράδρα του Αώου στον βορρά και το φαράγγι του Βίκου στο νότο. Και τέλος, μας κλέβει την καρδιά με την ηπειρώτικη παράδοση, τη φιλοξενία των κατοίκων και την αίσθηση ότι εδώ έχει βρεθεί ο τρόπος να σταματά ο χρόνος και να μπορείς να αφήσεις μικρά και μεγάλα άγχη έξω από το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 4

Μεγάλο Πάπιγκο… μεγάλη ομορφιά

Είναι το χωριό-σταρ του δυτικού Ζαγορίου, με τα πέτρινα ζαγορίτικα σπιτάκια να ορθώνονται γαλήνια – τόσο, που νομίζεις ότι δεν ζει κανείς εκεί, και τη βλάστηση να κυκλώνει τα πετρόχτιστα καλντερίμια του.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 5

Τα ξωκλήσια και οι περίτεχνες κρήνες συμπληρώνουν το σκηνικό ενός από τους πιο γραφικούς ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, ενώ οι παραδοσιακοί ξενώνες και τα ζεστά ταβερνάκια είναι τόσα όσα πρέπει για να δίνουν αρκετές επιλογές στους επισκέπτες χωρίς να καταστρέφουν τη ζεν ατμόσφαιρα.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 6

Ομορφιά… και σε μικρό μπουκάλι

Το Μικρό Πάπιγκο απέχει λιγότερα από 5 χιλιόμετρα από το μεγάλο αδερφάκι του, φωλιασμένο στα ριζά της Αστράκας, σε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό σκηνικό: Πάνω από το χωριό ορθώνονται το Κόκκινο Λιθάρι και οι Πύργοι της Αστράκας, βραχώδεις σχηματισμοί που κόβουν την ανάσα, ενώ στο φαράγγι έξω από το χωριό απλώνονται οι φυσικές «κολυμπήθρες» που γεμίζουν νερό τον χειμώνα και μεταμορφώνονται σε πισίνες για βουτιές το καλοκαίρι.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 7

Το ίδιο το χωριό είναι μια μικρή, λιγότερο τουριστική εκδοχή του Μεγάλου Παπίγκου, με τα όλα του: Πέτρινα σπιτάκια σκεπασμένα με ηπειρώτικη πλάκα, σοκάκια με διάσπαρτες αχνιστές καμινάδες, ένα χειμωνιάτικο σκηνικό που μας προδιαθέτει για σαββατοκύριακα χουχουλιάσματος στα 1.000 μέτρα υψόμετρο.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 8

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το παλιό σχολείο του χωριού, που έχει μετατραπεί σε Κέντρο Ενημέρωσης της WWF, ένα «ανοιχτό σχολείο» για το περιβάλλον της Βόρειας Πίνδου.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 9

Εξερευνήσεις στα μονοπάτια του βουνού

Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινούν μερικά από τα ευκολότερα αλλά και πιο φαντασμαγορικά μονοπάτια της Τύμφης. Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή είναι αυτή που ενώνει το χωριό με το καταφύγιο της Αστράκας κοντά στα 2000 μέτρα υψόμετρο στη θέση Ροδόβολη και την φοβερή Δρακόλιμνη στην κορυφή του βουνού.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 10

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την διαδρομή, υπολογίστε περί τις 3 ώρες για να φτάσετε στο καταφύγιο και άλλη μιάμιση ώρα για τη Δρακόλιμνη. Στην τελευταία, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό υδάτινο «μυστικό» στα ορεινά της Γκαμήλας, ένα μέρος όπου η τοπική παράδοση τοποθετούσε την κατοικία ενός μυθικού δράκου, μεγάλο αντίπαλο του δράκου του Σμόλικα.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 11

Σημειώστε ότι αυτή η πεζοπορική διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ότι είναι ασφαλής μόνο από την άνοιξη ως το Νοέμβριο (το καταφύγιο κλείνει στα τέλη Οκτωβρίου) – επομένως θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι τον Μάρτιο για να ανηφορίσετε.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 12

Το φαράγγι του Βίκου

Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και άγρια ζωή που δεν συναντάται αλλού στην Ευρώπη, το φαράγγι του Βίκου έχει μήκος 24 χιλιόμετρα και μέσο βάθος τα 900 μέτρα.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 13

Πέρα από το να θαυμάσετε το φυσικό κάλλος, εδώ μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Βοϊδομάτη ή να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην αναρρίχηση στις πλαγιές της Αστράκας. Στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Παπίγκου οργανώνονται επίσης εξορμήσεις ιππασίας, ποδηλάτου βουνού, Jeep safari και ορειβασίας.

Το Πάπιγκο που σου κλέβει την καρδιά: Όλα όσα κρύβουν τα δυο χωριουδάκια του Δυτικού Ζαγορίου - Εικόνα 14

Απολαύστε το πολύ όμορφο βίντεο:

ΠΗΓΗ in2life 

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα