Φύσηξε ο Βαρδάρης: Η τραγική ιστορία του χαμού της αδερφής του που ο Παπάζογλου έκανε τραγούδι

Advertisement
Φύσηξε ο Βαρδάρης: Η τραγική ιστορία του χαμού της αδερφής του που ο Παπάζογλου έκανε τραγούδι
Advertisement

Ένα πανέμορφο τραγούδι, από εκείνα τα οποία ο αδικοχαμένος Νίκος Παπάζογλου μας είχε συνηθίσει, που κρύβει ωστόσο μια τραγική ιστορία. Ένα προσωπικό δράμα.

Όσα λόγια και να αναζητήσεις για τον μεγάλο Νίκο Παπάζογλου, πάντοτε θα είναι λίγα για να μπορέσεις να παρουσιάσεις τον ίδιο και τα τραγούδια του.

Το 1986 κυκλοφόρησε ο δίσκος του “Μέσω Νεφών”. Μέσα υπήρχε το μελαγχολικό “Φύσηξε ο βαρδάρης”, ένα τραγούδι που από πίσω του κρύβει μια θλιβερή ιστορία.

Ο Νίκος Παπάζογλου, όταν ήταν μικρός τον πήγαινε η αδελφή του σχολείο. Ένα βροχερό πρωινό στη στάση του λεωφορείου ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και σκότωσε την αδελφή του μπροστά στα μάτια του μικρού τότε Νίκου.

Αυτό το τραγούδι λοιπόν είναι αφιερωμένο στην αδελφή του. Είναι κάτι που πάντα ήθελε να γράψει και όποτε το τραγουδούσε στις συναυλίες του πάντα τα μάτια του βούρκωναν.

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε το Μάρτη του 1948 στη Θεσσαλονίκη. Έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στη δεκαετία του ’60. Τότε έγραψε τα πρώτα του τραγούδια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 έζησε στη Γερμανία προσπαθώντας να κάνει παγκόσμια καριέρα. Το 1976 γυρίζει στην Ελλάδα και γνωρίζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο και το Μανώλη Ρασούλη, με αφορμή την παράσταση «Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια».

Οι τρεις τους, μαζί και με το Νίκο Ξυδάκη, υπογράφουν το δίσκο «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς». Τις επόμενες τρεις δεκαετίες γέννησε δίσκους και τραγούδια που αγαπήθηκαν. Ανάμεσά τους ο «Αύγουστος», «Τρελή κι αδέσποτη», «Κανείς εδώ δεν τραγουδά», «Αχ Ελλάδα».

Πέθανε από καρκίνο στις 17 Απριλίου 2011, λίγο έπειτα από το θάνατο του συνεργάτη του, Μανώλη Ρασούλη.

Ο Νίκος Παπάζογλου άνοιξε το δρόμο για μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας.

[dinfo.gr]

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement