Ένας ολοκληρωμένος άνδρας δεν απειλείται από μια έξυπνη γυναίκα

Advertisement
Ένας ολοκληρωμένος άνδρας δεν απειλείται από μια έξυπνη γυναίκα
Advertisement

Το γνωρίζουμε, το έχουμε καταλάβει, αλλά θα το πούμε για μία ακόμα φορά ως υπενθύμιση: Οι άνθρωποι, τόσο οι γυναίκες όσο κι οι άνδρες έχουν διαφορετικά γούστα μεταξύ τους στην ανεύρεση συντρόφου. Και δεν εννοώ μόνο τα υποκειμενικά που περιλαμβάνουν χρώμα μαλλιών, ματιών και σωματότυπο γενικά.

Αυτά με τον καιρό αλλάζουν, αφού δεν έχουμε βρει ακόμα τον τρόπο της αθανασίας και το χάπι «για πάντα 30».

Κεντράρουμε στον άνδρα κι αναφερόμαστε στον τύπο της γυναίκας που ο καθένας ιδανικά επιλέγει -αναγνωρίζοντας σαφώς πως κανείς δεν κουβαλά μονάχα μία ιδιότητα, αλλά αυτή η μία κι εντονότερη μπορεί να τον χαρακτηρίσει. Υπάρχουν αρκετοί να ταιριάξουν με κάθε γούστο και κάθε προσδοκία και πάμε να σας ακούσω.

«Η ναζιάρα», λέει ο κύριος με το καρό πουκάμισο στη γωνία, συνοδεία με ένα πονηρό χαμόγελο. «Η δυναμική» απ’ το Νο3. «Η ζηλιάρα» απ’ το παιδί με τα γυαλιά. «Η πριγκίπισσα», λέει ο κύριος. Για να ακούω! «Το κοpίτσι του μπαμπά και το κοpίτσι που θα λατρέψει η δική του μαμά» λέει η παρέα που γελάει. Ησυχία, παιδιά, εκεί στη γαλαρία. «Η μία και μοναδική» φωνάζει με χαρά ο κύριος που την έχει βρει προφανώς. «Η σeξι» λέει ο πονηρούλης μπροστά-μπροστά. «Η βασίλισσα του δράματος» λέει ο κύριος με το λευκό πουκάμισο, βρεγμένο με eyeliner. «Το καλό κοpίτσι» -μπράβο, φίλε μου. «Η έξυπνη γυναίκα!». Όπα όπα, για λίγο ησυχία.

«Ποιος θέλει μια έξυπνη (ίσως κι εξυπνότερη από ‘κείνον) σύντροφο; Να σηκώσει το χέρι του». Κοιτάζω το πλήθος κι ενώ πριν με κοιτούσαν σχεδόν όλοι στα μάτια, τώρα οι περισσότεροι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα καταχθόνια –προς απογοήτευσή μου– με μοναδικά τρία χέρια (το ένα δειλά σηκωμένο) να διεκδικούν αυτή την ιδέα. Τι είναι αυτό που κάνει, όμως, τους άντρες να μη θέλουν μια έξυπνη γυναίκα; Τι τους φοβίζει. Μήπως θεωρείται επικίνδυνη;

Επειδή ζούμε σε μια εποχή όπου η βλακεία πάει και έρχεται και μπορεί να αρπάξουμε κάνα συνάχι, όχι, Γιώργο παιδί μου, χαρακτηρίζοντας «έξυπνη» κάποια δεν εννοούμε εκείνη που ήταν άριστη μαθήτρια σε όλα τα στάδια εκπαίδευσης, ούτε αυτή που είναι ικανή να λύσει διαφορικές εξισώσεις και τριπλά ολοκληρώματα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που ενώνονται και φτιάχνουν αυτό το χαρακτηρισμό.

Είναι εκείνη που είναι συνειδητοποιημένη, συγκροτημένη. Έχει πίστη στις δυνάμεις της και πιστεύει στον εαυτό της πριν καν πιστέψουν οι άλλοι σε αυτή. Η έξυπνη γυναίκα δεν επιλέγεται, αλλά επιλέγει το αρσενικό που θα έχει δίπλα της. Κι αυτό το αρσενικό θα είναι άξιο θαυμασμού κι όχι άξιο χλευασμού (βλέπε λήμμα «γύπας»).

Αντιλαμβάνεται πότε πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια διαμάχη και πότε δευτερεύοντα. Κι όχι ως ένδειξη αδυναμίας, επειδή κάνει πίσω, απλώς δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Δεν ετεροκαθορίζεται. Ξέρει ποια είναι, πού πάει, τι θέλει και δε χρήζει βοήθειας για να ζήσει. Αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν κι άλλα όμορφα πράγματα εκτός από αυτήν στον κόσμο και θα πει και τον καλό της λόγο για μια άλλη γυναίκα άξια προσοχής. Οι ζήλιες εδώ θεωρούνται μικροπρέπειες.

Πάντα θα ακούσεις την άποψη της εμπεριστατωμένη και με επιχειρήματα. Κι η λέξη «προσαρμοστικότητα» είναι ένα ακόμα προσόν που τη χαρακτηρίζει. Αντιλαμβάνεται και μπορεί να διακρίνει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί πού και γιατί. Επειδή την έχω εκθειάσει λίγο να βάλω μια παρένθεση και να πω πως δεν είναι η τέλεια γυναίκα ή η αλάνθαστη, απλά η εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό της κι η ικανότητα να μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε δυσκολία την κάνει αξιομνημόνευτη.

Και εδώ έρχεται ο άνδρας που θα τη φοβηθεί, θα νιώσει μια απειλή, θα νιώσει λιγότερο άνδρας. Τα στερεότυπα θέτουν διαχρονικά τον άνδρα να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και να κάνει κουμάντο, με τη γυναίκα να ακολουθεί. Κι όσο καλό ίσως και να ακούγεται ως σeξουαλική φαντασίωση, στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα τα πράγματα ευτυχώς κάπως διαφέρουν. Μια έξυπνη γυναίκα δε θα δεχθεί να καταπιέσει τον εαυτό της, να γίνει κάτι που δεν είναι για χάρη κανενός. Τα κουτάκια που θα της θέσει για όρια δεν τη χωράνε.

Αυτό που τον κάνει να αισθάνεται πως απειλείται από εκείνη είναι ότι νιώθει ότι δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που η κοινωνία περιμένει να ‘ναι σε θέση να προσφέρει και παράλληλα πως κινδυνεύει ο ρόλος του από εκείνη. Ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο με αυτό το συνδυασμό είναι ότι εκείνη του προκαλεί ανταγωνιστικά συναισθήματα κάνοντάς τον να νιώθει ανασφαλής, σαν να ακυρώνει την αντρική του υπόσταση, δηλαδή.

Ένας άνδρας –όπως εκείνοι οι τρεις που σήκωσαν το χέρι–, ένας ολοκληρωμένος άνδρας, χωρίς απωθημένα και με ισχυρό γνώθι σ’ αυτόν δεν απειλείται απ’ το δυναμισμό καμίας γυναίκας. Απεναντίας, επιδιώκει να έχει μια τέτοια γυναίκα. Θέλει να έχει δίπλα του μια γυναίκα που θαυμάζει κι όχι ένα υποχείριό του. Και λέω δίπλα του, γιατί εκείνος δίπλα της θέλει να εξελιχθεί και να περπατάνε χέρι-χέρι στη ζωή. Για αυτόν τον άνδρα, μια γυναίκα έξυπνη κι εξυπνότερη από αυτόν είναι δώρο και κυρίως πρόκληση.

Συντάκτης: Γιώργος Μαντάς
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή: pillowfights.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα