Septona: Με προϊόντα 100% Made in Greece κατέκτησε τη διεθνή αγορά

Advertisement
Septona: Με προϊόντα 100% Made in Greece κατέκτησε τη διεθνή αγορά
Advertisement

Σε μια εποχή όπου οι μεγάλες βιομηχανίες βασίζουν την ανταγωνιστικότητά τους στο outsourcing, μια ελληνική επιχείρηση ανατρέπει τον κανόνα. Η Septona, κυρίαρχη στον κλάδο των ειδών προσωπικής υγιεινής, είναι μια 100% ελληνική επιχείρηση που, αξιοποιώντας πλήρως το μοντέλο της καθετοποιημένης παραγωγής, πέτυχε σε μία

δεκαετία όχι απλώς να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της, αλλά να κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά και να καθιερώσει την παρουσία της σε 70 χώρες. Με κύκλο εργασιών άνω των 60 εκατ. ευρώ και συνεχή αναπτυξιακή πορεία, η Septona παράγει όλα τα προϊόντα της στις δικές της μονάδες, εφαρμόζοντας ένα πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων της.

Septona: Με προϊόντα 100% Made in Greece κατέκτησε τη διεθνή αγορά - Εικόνα 1

Αυτό που έχει επιτύχει η εταιρεία, όπως εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος της Septona Κωνσταντίνα Ευαγγελίου, είναι όχι μόνο «να ελέγξει το κόστος παραγωγής, αλλά κυρίως να ελέγξει την ποιότητα και τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων της», δηλαδή όλα αυτά τα στοιχεία που καθιστούν την εταιρεία ανταγωνιστική και ικανή να συγκριθεί με κολοσσούς στον κλάδο της προσωπικής υγιεινής.

Η Septona διαθέτει σήμερα τέσσερα εργοστάσια, συνολικού εμβαδού 60.000 τ.μ., στα Οινόφυτα, στα οποία παράγονται 600 έτοιμα προϊόντα κάθε λεπτό. Είναι η μοναδική ευρωπαϊκή επιχείρηση με 100% καθετοποίηση στην παραγωγή και με δικά της κέντρα διανομής σε πέντε χώρες. Οι εξαγωγές της που έχουν συνεχώς ανοδική τάση αντιπροσωπεύουν το 68% του κύκλου εργασιών της και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ίσως στοιχεία είναι ότι το 40% αυτών των εξαγωγών κατευθύνεται στις πλέον απαιτητικές αγορές της Ευρώπης, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Septona: Με προϊόντα 100% Made in Greece κατέκτησε τη διεθνή αγορά - Εικόνα 2

Το εγχείρημα δεν ήταν απλό, εξηγεί η κ. Ευαγγελίου. «Επενδύσαμε σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις, καινοτόμα προϊόντα και, το πιο σημαντικό, στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι επενδύσεις που έχουμε κάνει την τελευταία 6ετία είναι άνω των 36 εκατ. ευρώ και μάλιστα την επόμενη διετία, δηλαδή το 2018-2019, θα ολοκληρωθεί μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, στα Οινόφυτα. Οι επενδύσεις είναι σε νέα προϊόντα, αύξηση παραγωγικότητας στα υπάρχοντα και σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε αύξηση κατά 70%-75% σε ανθρώπινο δυναμικό και σήμερα είμαστε περίπου 500 άτομα».

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 με πολυμετοχική σύνθεση και βασικό προϊόν την μπατονέτα, ώσπου το 1990 εξαγοράστηκε από δύο νέους ανθρώπους, την οικογένεια Ευαγγελίου, το Θωμά και τη Ρόη. Η μητέρα, εξιστορεί η κ. Ευαγγελίου, «διατηρούσε φαρμακείο πριν από πολλά χρόνια και ο πατέρας ήταν τραπεζικός υπάλληλος. Αποφάσισαν να κάνουν κάτι μαζί και ξεκίνησαν έτσι μια φαρμακαποθήκη. Ηταν πολύ άξιοι άνθρωποι και σιγά σιγά η φαρμακαποθήκη αυτή μεγάλωσε. Ηταν μόλις 30 χρονών, όταν τους έγινε η πρόταση να πάρουν ένα ποσοστό της εταιρείας και το τόλμησαν. Στην αρχή πήρανε το 50% και το 1990 εξαγόρασαν το 100% της επιχείρησης».

Septona: Με προϊόντα 100% Made in Greece κατέκτησε τη διεθνή αγορά - Εικόνα 3

Το νεαρό ζευγάρι είδε ότι είχε στα χέρια του ένα προϊόν, την μπατονέτα, η οποία είναι ένα πολύ μικρής αξίας και ως εκ τούτου πολύ δύσκολο να κάνει τζίρους. Ετσι αποφάσισε να καθετοποιήσει και να αναπτύξει την παραγωγή, παράγοντας εξ ολοκλήρου και όλα τα συστατικά από τα οποία προκύπτει το τελικό κουτί της μπατονέτας, που σημαίνει τα πλαστικά stick, τα κουτιά, την πρώτη ύλη του βαμβακιού». Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή, αφού, λόγω του ότι το προϊόν ήταν μικρής αξίας, δεν υπήρχαν στην ελληνική αγορά πολυεθνικές εταιρείες. Οι δύο νέοι αντιλήφθηκαν επίσης εγκαίρως ότι η ελληνική αγορά ήταν πολύ μικρή για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Ετσι, εκτός από την καθετοποίηση της παραγωγής, αποφάσισαν να επεκταθούν στις εξαγωγές και φυσικά σε νέα προϊόντα. Με άξονες τη βρεφική και τη γυναικεία φροντίδα, η Septona αριθμεί σήμερα πάνω από 1.500 κωδικούς προϊόντων.

Septona: Με προϊόντα 100% Made in Greece κατέκτησε τη διεθνή αγορά - Εικόνα 4

Από τότε ξεκίνησε η αλματώδης πορεία της εταιρείας και, από το 1997, που υλοποιείται η πρώτη 100% καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα στα Οινόφυτα, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, ο τζίρος της εταιρείας εκτινάσσεται από τα 3,3 εκατ. ευρώ, στα 29,6 εκατ. ευρώ σε μία μόλις δεκαετία, δηλαδή το 2007. Το 2017 ο κύκλος εργασιών ανέρχεται πλέον στα 66,3 εκατ. ευρώ και το 2018 η Septona συνεχίζει την ανοδική πορεία.

Συνεργασίες με κολοσσούς του διεθνούς λιανεμπορίου

Η αρχή ήταν δύσκολη γιατί είμαστε μια χώρα που δεν είναι γνωστή για τέτοιου είδους βιομηχανία, υπογραμμίζει η κ. Ευαγγελίου, που μαζί με την αδελφή της Βάσω ηγούνται σήμερα της Septona. Οι δύο γυναίκες μπήκαν στην εταιρεία από νωρίς, παράλληλα με τις σπουδές τους και όχι απλώς παρακολούθησαν, αλλά καθοδήγησαν τη Septona στη σημερινή της μορφή. Tα προϊόντα προσωπικής υγιεινής είναι δύσκολος κλάδος γιατί πρέπει η εταιρεία να διαθέτει πολλές πιστοποιήσεις παραγωγής, εξηγεί η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος. «Η εταιρεία απευθύνθηκε στους μεγάλους λιανεμπόρους παγκοσμίως. Το καταφέραμε με πολλή προσπάθεια. Κανείς στην αρχή δεν πίστευε ότι μια ελληνική βιομηχανία θα μπορέσει να είναι εφάμιλλη μιας αντίστοιχης ευρωπαϊκής, αλλά το πετύχαμε τηρώντας τις δεσμεύεις μας, δηλαδή την καλύτερη ποιότητα που υπήρχε στην αγορά, ανταγωνιστικές τιμές, ευελιξία και αξιοπιστία. Σήμερα, μας εμπιστεύονται με τα προϊόντα τους όλοι οι μεγάλοι λιανέμποροι όπως τα Boots, τα Aldi, τα Migros, τα Carrefour κ.ά., αλλά και μεγάλες πολυεθνικές. Αυτή τη στιγμή είμαστε μία από τις τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες του χώρου μας στην Ευρώπη». Το κομμάτι του private label αντιπροσωπεύει σήμερα το 50% – 55% των εξαγωγών της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα είναι με την επωνυμία Septona, που πωλούνται σε πάνω από 50 χώρες. Παρότι η Septona δεν είναι εταιρεία τροφίμων κατάφερε και είναι μέσα στις 100 εταιρείες προσωπικής υγιεινής παγκοσμίως και η μοναδική στον κλάδο της στην Ελλάδα που διαθέτει πιστοποίηση IFS HPC, το υψηλότερο πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας που απονέμεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της προσωπικής υγιεινής και πιστοποιεί την άριστη λειτουργία της παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος. «Κάθε χρόνο στα εργοστάσιά μας πραγματοποιούνται πάνω από 30 επιθεωρήσεις, από οργανισμούς πιστοποίησης και από διεθνείς λιανεμπόρους», τονίζει η κ. Ευαγγελίου.

Septona: Με προϊόντα 100% Made in Greece κατέκτησε τη διεθνή αγορά - Εικόνα 5

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα