Αποκάλυψη που κόβει την ανάσα: Πέθαναν 85.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη τα τελευταία 3 χρόνια

Advertisement
Αποκάλυψη που κόβει την ανάσα: Πέθαναν 85.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη τα τελευταία 3 χρόνια
Advertisement

Συγκλονίζουν οι εκτιμήσεις της οργάνωσης «Save the Children» για τα παιδιά στην Υεμένη, η οποία από το 2015 βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου.

Σήμερα η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε πως με βάση τις εκτιμήσεις της έχουν πεθάνει από την πείνα και τις αρρώστιες περίπου 85.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, τα τελευταία τρία χρόνια.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση, η οποία χαρακτηρίζεται «συντηρητική» απ’ την οργάνωση, στηρίζεται στο μέσο ρυθμό θνησιμότητας εξαιτίας της ασιτίας, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει επηρεάσει πάνω από ένα 1,3 εκατομμύριο παιδιά, από την στιγμή που ο συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία ενεπλάκη σε πόλεμο με τους αντάρτες Χούθι.

«Για κάθε παιδί που σκοτώνεται από βόμβες και σφαίρες, δεκάδες λιμοκτονούν μέχρι θανάτου κι αυτό είναι εντελώς αποτρέψιμο» σημείωσε ο διευθυντής της «Save the Children», Τάμερ Κίρολος, προσθέτοντας ότι «τα παιδιά που πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο υποφέρουν πάρα πολύ».

Αποκάλυψη που κόβει την ανάσα: Πέθαναν 85.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη τα τελευταία 3 χρόνια - Εικόνα 2

Παρά τις δηλώσεις των περασμένων ημερών περί εκεχειρίας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Σαουδαραβικού συνασπισμού δυνάμεων βομβάρδισαν ξανά χθες την πόλη Χοντέιντα, που είναι κύριο λιμάνι της Υεμένης και σημαντικό για τον ανεφοδιασμό.

Κάτοικοι δήλωσαν πως τα αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν πάνω από 10 αεροπορικές επιδρομές και ότι σφοδρές μάχες ακούγονταν από τις άκρες της πόλης, που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, 4χλμ από το λιμάνι.

Την Δευτέρα οι σιίτες αντάρτες ανακοίνωσαν πως παύουν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των συμμάχων τους στη χώρα. Η κίνηση ήρθε αφού ο συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία διέταξε την διακοπή της επίθεσης εναντίον της Χοντέιντα, που έχει γίνει κεντρικό σημείο της σύρραξης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς επιχειρεί να διασώσει τις συνομιλίες ύστερα από την κατάρρευση του γύρου που είχε ορισθεί για τον Σεπτέμβριο όταν δεν παρουσιάστηκαν οι Χούθι. Ελπίζει να συγκαλέσει συνομιλίες πριν από το τέλος του έτους στη Σουηδία προκειμένου να συμφωνηθεί ένα ειρηνευτικό πλαίσιο υπό μεταβατική κυβέρνηση.

Αποκάλυψη που κόβει την ανάσα: Πέθαναν 85.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη τα τελευταία 3 χρόνια - Εικόνα 3

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει πως ένας φονικός λιμός «με τεράστιες απώλειες ζωών» μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Τον προηγούμενο μήνα είχε προειδοποιήσει πως έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι συνολικά στην Υεμένη είναι αντιμέτωποι με την πείνα 8,4 εκατ. άνθρωποι, και ο οργανισμός εκτιμά πως θα αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια εν μέσω της νομισματικής κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω απ’ τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας δεν ξέρουν από πού και πότε θα υπάρξει το επόμενο γεύμα.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα