Οδοιπορικό στην Ήπειρο: Γνωρίστε 10 πανέμορφα χωριουδάκια της Ηπείρου

Advertisement
Οδοιπορικό στην Ήπειρο: Γνωρίστε 10 πανέμορφα χωριουδάκια της Ηπείρου
Advertisement

Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, το Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου σε υψόμετρο 950-960 μ. με θέα στην Αστράκα. Με λίθινα καλντερίμια στην σκιά του Μεγάλου Πάπιγκο ξεχωρίζει για την όμορφη θέα που προσφέρει στις γύρω πλαγιές της Αστράκας.

View this post on Instagram

#μικροπαπιγκο

A post shared by A. Pantazi-G. Eleftheriou (@pan.tazi_g.elef) on

Αποτελεί επίσης εξαίσια βάση επίσκεψης στις πηγές του Βοϊδομάτη, το ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας και το Ρογκοβό, το ρέμα στο οποίο σχηματίζονται μικρές λιμνούλες.

Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου. Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική είναι παρούσα σε όλες τις κατοικίες, στα μονοπάτια και στις εκκλησίες του χωριού. Ξεχωρίζουν το πολιτιστικό κέντρο της «Εστίας», ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 18ο αιώνα σαν τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους από το Καπέσοβο, οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού.

Στο Τσεπέλοβο διατηρείται η περισπούδαστη παλαιά «γέφυρα του Κοκκόρη» που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης γεφυροποιίας. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745. Οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας έγιναν σταδιακά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Βοβούσα

Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, από τη βοή των νερών του οποίου πιθανότατα πήρε και το χωριό το όνομά του. Γύρω από το ποτάμι υπάρχουν αξιόλογοι οικότοποι που φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Πυρσόγιαννη

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Advertisement

Σχετικά άρθρα