Αν ασχολείσαι με μ@λάκες, μήπως είσαι κι εσύ μ@λάκας;

Advertisement
Αν ασχολείσαι με μ@λάκες, μήπως είσαι κι εσύ μ@λάκας;
Advertisement

Κάνοντας ένα μουντό απόγευμα μια βόλτα κρατώντας το χέρι του ανθρώπου σου, η συννεφιά γίνεται λιακάδα∙ λίγο το ‘χεις; Ξέρεις, είναι σπάνιο φαινόμενο δύο άνθρωποι που αγαπιούνται βαθιά, αληθινά κι αμοιβαία, να πορεύονται μαζί.

Απολαμβάνετε βροχές και καλοκαιρίες κι όλα αυτά γιατί ο άνθρωπος που επέλεξες να είσαι μαζί του αποτελεί ολοκληρωτικά δική σου επιλογή, κι εσύ αντίστοιχα δική του. Ή μήπως όχι; Πάντα στην αρχή όταν κάτι είναι ακόμη φρέσκο, σχεδόν σπαρταριστό, ο ενθουσιασμός ξεπερνάει τα όρια, το συναίσθημα υπερβαίνει τη λογική και γενικά αισθανόμαστε πως μεταβήκαμε σε μια άλλη διάσταση όπου ο χρόνος παγώνει κι εκεί οι δυο σας ζείτε το απόλυτο, το μοναδικό. Πόσο, όμως, διαρκεί η ουτοπία;

Όλοι θα θέλαμε η απάντηση να ήταν «για πάντα», θέλει κότσια όμως για να επιτευχθεί. Ο καιρός περνάει, το συναίσθημα τείνει να ξεθωριάζει κι οι ωραίες εκείνες φρασούλες, που άλλοτε ηχούσαν σαν ποίημα στα αφτιά των απανταχού ερωτευμένων, όπως «Θέλω πάντα να σε βλέπω να χαμογελάς» ή «Δε θα χωρίσουμε ποτέ», αντικαταστάθηκαν από εκείνες τις αποφορτισμένες, άχρωμες, κενές από συναισθήματα προτάσεις σε στιλ «Σταμάτα πια, δε σε αντέχω άλλο» ή «Χριστέ μου, πού έχω μπλέξει;». Οι φωνές πια υπερβαίνουν αριθμητικά τα φιλιά και τις κινήσεις αγάπης και ξαφνικά, απ’ το ξακουστό εpωτευμένο ζευγαράκι της γειτονιάς που όλοι θαύμαζαν, καταντήσατε ο εφιάλτης των διπλανών διαμερισμάτων!

Οι διαμάχες δίνουν και παίρνουν, κανένας δεν ακούει αυτά που ο άλλος μετά βίας καταφέρει να αρθρώσει μέσα απ’ τις φωνές του, καταλήγοντας έτσι να πυροδοτείτε τον πόλεμο των άστρων! Και φυσικά, ως επόμενο, ο ένας επιρρίπτει ευθύνες στο πρόσωπο του άλλου, χωρίς να αναλογίζεται το μερίδιο ευθύνης που ενδεχομένως φέρει ο ίδιος, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Ποιος απ’ τους δύο θα σηκώσει τη λευκή σημαία;

Στα αντίπαλα στρατόπεδα επικρατεί ανακωχή περιμένοντας εκείνο το μικρό ερέθισμα, που θα ξαναπυροδοτήσει τη μεταξύ τους διαμάχη. Ο καθένας χωριστά ξεκινάει να παίζει το παιχνίδι της κολοκυθιάς, ρίχνοντας την ευθύνη ο ένας στον άλλον στο ερώτημα «πώς καταλήξαμε έτσι», θέτοντας τον πήχη του εγωισμού στην κορυφή. Στις κουβέντες με τους φίλους ο φταίχτης είναι ξεκάθαρα ο άλλος. «Τι να τον κάνω, μωρέ, τον μ@λάκα»; «Είναι τρελή, ρε, δεν ξέρει τι θέλει». Ποιος ευθύνεται τελικά;

Είναι γεγονός πως η ευθύνη πάντα μοιράζεται ακριβώς στη μέση. Δεν είναι ένας αυτός που φταίει, δεν είναι ένας αυτός που πάντα προσπαθεί να κρατά τις ισορροπίες. Μέσα απ’ τις εντάσεις βγαίνουν στη φόρα τα ελαττώματα και των δύο. Αν δεν αγαπήσεις τα λιγότερο δυνατά σημεία του άλλου, τότε έπαιξες κι έχασες.

Ήταν δική σου επιλογή ο άνθρωπος που διάλεξες δίπλα σου οπότε αν είναι αυτός μία φορά «μ@λάκας», όπως τον ονομάζεις, τότε είσαι κι εσύ μ@λάκας, γιατί μένεις συνειδητά μαζί του. Γνώριζες εξαρχής (ή έστω έτσι θα ‘πρεπε) όλες τις πιθανές παραμέτρους της σχέσης γενικότερα αλλά και τις διαχείρισης του συντρόφου σου ειδικότερα.

Τα ελαττώματά του τα κάνεις σιγά-σιγά κτήμα σου προσπαθώντας πάντα να τα μετριάσεις. Δεν υπάρχουν μονάχα προτερήματα, όπως δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα. Για να λειτουργήσει αρμονικά όλο αυτό που ονομάζεται «μαζί» δεν αρκούν μόνο οι επιφανειακοί συμβιβασμοί εν καιρώ ειρήνης αλλά κι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις κι η αλληλοκατανόηση εν καιρώ πολέμου.

Ο σύντροφός σου είναι επιλογή σου, εκπροσωπεί ένα κομμάτι του εαυτού σου, το λιγότερο, λοιπόν, που οφείλεις να κάνεις είναι να δείχνεις έμπρακτα το θαυμασμό, το σεβασμό και την αγάπη σου προς το πρόσωπό του, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Εξάλλου, αυτά που θα δώσεις θα τα λάβεις ξανά πίσω σε διπλό βαθμό -η αμοιβαιότητα που λέγαμε.

Εκεί φαίνεται κι η ποιότητά σου. Θέλει κότσια κι αντοχή για να βγείτε κι οι δύο νικητές από αυτό το παιχνίδι, θέλει συνεργασία και κατανόηση μέχρι να φτάσετε στο τέρμα. Άπαξ και φτάσετε ως εκεί σώοι κι αβλαβείς, είστε ελεύθεροι να επιλέξετε τη συνέχεια που θέλετε να ακολουθήσετε μόνοι σας κι αυτό θα αποτελεί πάλι δική σας επιλογή.

Συντάκτης: Παρασκευή Μπάρδα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή: pillowfights.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα