ΔΙΑΦΟΡΑ

200 νεογέννητες πράσινες χελώνες καρέτα-καρέτα κολυμπούν στη Μεσόγειο και οι εικόνες είναι μαγικές

200 νεογέννητες πράσινες χελώνες καρέτα-καρέτα κολυμπούν στη Μεσόγειο και οι εικόνες είναι μαγικές
Advertisement

Σχεδόν 200 νεογέννητες χελώνες βγήκαν από το αυγό τους και έσπευσαν να κολυμπήσουν στη Μεσόγειο, σε νότια ακτή του Λιβάνου, 15 χλμ. νότια της παράκτιας πόλης της Τύρου.

Γυναίκες, έφηβοι και παιδιά, παρακολούθησαν την αναχώρηση των νεογέννητων θαλάσσιων πράσινων χελωνών

καρέτα καρέτα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Orange House» για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

إجتمع المئات على شاطئ المنصوري ،وهم أتوا من كل المناطق ليشهدوا على تلك اللحظات التي لا تتكرر أبدآ،إنها رحلة حياة سلاحف المنصوري البحرية، هي ستغادر الآن لتخوض غمار البحار ،ولكنها ستعود بعد ثلاثة عقود "لتضع بيوضها في نفس المكان التي ولدت فيه"، وحيث وضعت أمهاتهن بيوضهن وهكذا تستمر دورة الحياة لتلك الكائنات التي تعيش حوالي قرن ونصف.

Posted by Salim Younes on Sunday, 29 July 2018

«Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση στην προστασία της θάλασσας και του οικοσυστήματός της. Πολλοί Λιβανέζοι δεν ξέρουν ότι οι χελώνες γεννούν και κρύβουν τα αυγά τους κάτω από την άμμο της παραλίας», είπε χαρακτηριστικά η Μόνα Χαλίλ, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία του εν λόγω προγράμματος της Orange House.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οικολόγος ασχολείται με την «παραλία ωοτοκίας των χελωνών στο Αλ Μανσούρι» με στόχο να προστατεύσει τις θαλάσσιες χελώνες στον νότιο Λίβανο.

«Θέλαμε ο κόσμος, κυρίως τα παιδιά να δουν πώς οι χελώνες βγαίνουν από το αυγό για να μπουν στη θάλασσα», αναφέρει

200 νεογέννητες πράσινες χελώνες και καρέτα-καρέτα κολυμπούν στη Μεσόγειο και οι εικόνες είναι μαγικές - Εικόνα 2

200 νεογέννητες πράσινες χελώνες και καρέτα-καρέτα κολυμπούν στη Μεσόγειο και οι εικόνες είναι μαγικές - Εικόνα 3

Σε μια χώρα όπου οι ακτιβιστές κρούουν συχνά τον κώδωνα του κινδύνου καταγγέλλοντας τις περιβαλλοντικές πολιτικές, η ΜΚΟ κατακρίνει τις «αυθαίρετες κατασκευές σε παραλιακές τουριστικές περιοχές, σε βάρος του περιβάλλοντος».

Τέτοια οικιστικά σχέδια αναγκάζουν «πολλά είδη του ζωικού βασιλείου να εγκαταλείπουν τη γη τους για να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς περιοχές», τονίζει.

Το 2012, έρευνα του υπουργείου Μεταφορών έδειχνε ότι σχεδόν πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα των ακτών του Λιβάνου έχουν χτιστεί παράνομα.

200 νεογέννητες πράσινες χελώνες και καρέτα-καρέτα κολυμπούν στη Μεσόγειο και οι εικόνες είναι μαγικές - Εικόνα 4

Η Χαλίλ αναφέρει πως μια εποχή φρόντιζε 50 φωλιές που είχαν 5.000 με 6.000 αυγά.

Σήμερα, ο αριθμός έχει υποδιπλασιαστεί: λίγο πάνω από 23 φωλιές.

«Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες του Λιβάνου, κυρίως το ψάρεμα με δυναμίτη, η εισβολή του τσιμέντου και οι τουριστικές κατασκευές που καταπατούν τις ακτές. Αυτά ενοχλούν τις χελώνες και τις διώχνουν από την περιοχή», επισημαίνει η ΜΚΟ.

200 νεογέννητες πράσινες χελώνες και καρέτα-καρέτα κολυμπούν στη Μεσόγειο και οι εικόνες είναι μαγικές - Εικόνα 5

200 νεογέννητες πράσινες χελώνες και καρέτα-καρέτα κολυμπούν στη Μεσόγειο και οι εικόνες είναι μαγικές - Εικόνα 6

Το 2017 είχε προκαλέσει σκάνδαλο το θάψιμο ενός βουνού από σκουπίδια στη θάλασσα, κοντά στη Βηρυτό, μετατρέποντας τη θαλάσσια περιοχή σε χωματερή, βάσει μιας συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και μιας ιδιωτικής εταιρίας.

Ένα καινούργιο σχέδιο για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος στην παράκτια κωμόπολη ‘Ανφε του βορείου Λιβάνου προκαλεί φόβο στους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η υλοποίηση του σχεδίου απειλεί μια από τις πλέον παμπάλαιες αλυκές της Μεσογείου που βρίσκεται σε τοποθεσία με μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο.

"Young loggerhead and green sea turtles making their way to the mideterrenean waters.Al-mansouri beach, tyr, southern lebanon."

Posted by Orange House Project on Monday, 30 July 2018

Thank you dear Jamal Saidi (Reuters) … OCTC loves you … ❤️

Posted by Orange House Project on Monday, 30 July 2018

Posted by Abbass Mdeihli on Sunday, 29 July 2018

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement