Άντρας φύτεψε μόνος του δάσος 5500 στρεμμάτων επί 40 χρόνια για να σώσει το νησί του

Advertisement
Άντρας φύτεψε μόνος του δάσος 5500 στρεμμάτων επί 40 χρόνια για να σώσει το νησί του
Advertisement

Τα τελευταία 40 χρόνια ο Jadav Payeng φυτεύει καθημερινά δέντρα σε μια έρημη έκταση στο νησί Majuli στον ποταμό Βραχμαπούτρα. Σιγά σιγά κατάφερε να δημιουργήσει ένα δάσος έκτασης 5500 στρεμμάτων.

Στόχος του είναι να σώσει το νησί του από τη συνεχόμενη διάβρωση. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι βροχές στην περιοχή αυξήθηκαν.

Από το 1917 η στάθμη του ποταμού άρχισε να ανεβαίνει, με αποτέλεσμα το μισό νησί να βυθιστεί. Πολλά σπίτια χάθηκαν στα νερά του ποταμού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Majuli πιθανότατα θα εξαφανιστεί εντελώς στα επόμενα 15 με 20 χρόνια.

Άντρας φύτεψε μόνος του δάσος 5500 στρεμμάτων επί 40 χρόνια για να σώσει το νησί του - Εικόνα 2

Το 1979 ο Payeng αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να φυτέψει δέντρα, που θα έφερναν σε ισορροπία το κλίμα της περιοχής. Αφορμή στάθηκε η εικόνα εκατοντάδων νεκρών φιδιών και άλλων ζώων που είχαν ξεβραστεί στις ακτές του νησιού. «Τα ζώα πέθαναν από τη ζέστη. Δεν υπήρχαν δέντρα για να προστατευτούν. Δεν ήθελα να συμβεί το ίδιο στους ανθρώπους και στα υπόλοιπα ζώα»εξήγησε.

Αρχικά, ήταν δύσκολο, γιατί έπρεπε να βρει τους σπόρους και να φυτέψει κάθε δέντρο ξεχωριστά. Στη συνέχεια, έπαιρνε τους σπόρους από τα δέντρα του, οπότε η διαδικασία ήταν γρηγορότερη και πιο εύκολη. Τότε συνάντησε άλλες δυσκολίες. Μόλις μεγάλωσαν τα δέντρα, πολλοί πλησίασαν για να κόψουν τα δέντρα και να τα εμπορευτούν. Ο Payeng κατόρθωσε να τους διώξει. Τους έλεγε πως πρέπει να σκοτώσουν τον ίδιο πρώτα, εάν θέλουν να «σκοτώσουν» τα δέντρα του.

«Όλα τα πλάσματα του πλανήτη είναι ζώα, ανάμεσά τους και οι άνθρωποι. Η μόνη διαφορά τους είναι ότι φοράνε ρούχα. Δεν υπάρχουν τέρατα στη φύση, εκτός από τους ανθρώπους. Καταναλώνουν τα πάντα μέχρι να μην μείνει τίποτα» δήλωσε στο ντοκιμαντέρ «Forest Man» στο οποίο διηγείται την ιστορία του.

Άντρας φύτεψε μόνος του δάσος 5500 στρεμμάτων επί 40 χρόνια για να σώσει το νησί του - Εικόνα 3

Το δάσος πια είναι σπίτι για ελέφαντες, ρινόκερους, τίγρεις και ελάφια. Ο Payeng δεν έχει πάψει από τότε να φυτεύει δέντρα. Καθημερινά πηγαίνει στο δάσος του και ελέγχει εάν όλα πηγαίνουν καλά. Δεν φοράει καν παπούτσια. Το έδαφος είναι αγνό και εκτός από αυτόν, ελάχιστοι έχουν πατήσει το πόδι τους στο δάσος.

Η ιστορία του έγινε γνωστή από ένα άρθρο το οποίο έγραψε το 2009 ο φωτογράφος Jitu Kalita. Τριγυρνούσε στο νησί για να φωτογραφίσει όμορφα τοπία και ανακάλυψε τυχαία το δάσος, που μέχρι τότε ήταν άγνωστο.

Ο Payeng του επιτέθηκε, αφού τον πέρασε για κυνηγό άγριων ζώων. Όταν μίλησαν και του εξήγησε πως είναι απλώς ένας φωτογράφος και τον ξενάγησε στο δάσος του. Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του, ο πρώην Πρόεδρος της Ινδίας Abdul Kalam τον ονόμασε «Ο άνδρας του δάσους της Ινδίας».

O Payeng θεωρεί πως πρέπει να φυτευτούν φοίνικες σε όλο το νησί. Υποστηρίζει ότι έτσι θα σταματήσει η διάβρωση του εδάφους, θα πολεμήσουν αποτελεσματικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα θα ανεβάσουν την οικονομία της περιοχής.

Παρά την αναγνώριση του έργου του από την κοινωνία της Ινδίας, η πρότασή του δεν έχει εισακουστεί. Ωστόσο, ο Payeng, δηλώνει ότι θα συνεχίσει μόνος του εάν χρειαστεί, έως ότου γεμίσει όλο το νησί με δέντρα.

Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Ανθρώπου του Δάσους» του Καναδού σκηνοθέτη William Douglas McMaster που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2014:

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα