28 χρόνια μελλοθάνατος: Τι απέγινε ο μοναδικός Έλληνας θανατοποινίτης στον κόσμο

Advertisement
28 χρόνια μελλοθάνατος: Τι απέγινε ο μοναδικός Έλληνας θανατοποινίτης στον κόσμο
Advertisement

Η ολέθρια σχέση ανάμεσα σε μία αδίστακτη εpωμένη και έναν άνδρα, που έγινε βιβλίο, αφήνοντας πίσω της δύο πτώματα. Αν άφηνε και τρίτο θα ήταν το «τέλειο» έγκλημα…

Η αίτηση χάριτος προς την κυβέρνηση της Φλόριντα βρίσκεται στο συρτάρι εδώ και 10 χρόνια.

Ο μοναδικός Έλληνας θανατοποινίτης εν ζωή φοράει την πορτοκαλί μπλούζα – αυτήν που ξεχωρίζει τους μελλοθάνατους από τους υπόλοιπους κρατούμενους – στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Starke» από το 1990.

Τα τεκμήρια με τα οποία καταδικάστηκε σε θάνατο συνθέτουν ένα σενάριο ευφάνταστου αστυνομικού θρίλερ.

Δύο νεκροί, μία επιζήσασα από απόπειρα δολοφονίας, μία αδίστακτη εpωμένη και στη μέση ένας άνδρας. Ένας άνδρας που έως σήμερα επιμένει ότι, ως θύμα πλεκτάνης, είναι αθώος. Και που εδώ και 28 χρόνια ζει την κάθε μέρα του, αγνοώντας αν (δεν) θα είναι η τελευταία.

O συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Γκάρι Πρόβοστ δεν έμεινε… ασυγκίνητος. H απίστευτη υπόθεση έγινε από την πένα του βιβλίο, με τον τίτλο «Ο Τέλειος Σύζυγος: Η Αληθινή Ιστορία της Έυπιστης Νύφης που Ανακάλυψε ότι ο Άντρας της Ήταν Ψυχρός Δολοφόνος». Ο άνδρας αυτός είναι ο Κώστας Φωτόπουλος.

Η τελευταία απόρριψη

Η τελευταία απόρριψη έλαβε χώρα πριν από λίγους μόνο μήνες, τον Γενάρη του 2018. Τότε επανεξετάστηκε για τελευταία φορά η περίπτωση του Φωτόπουλου και αποφασίστηκε να παραμείνει στη λίστα των 243 «μελλοθάνατων» της Φλόριντα. Και εκεί όμως έχει επιβληθεί ενός τύπου μορατόριουμ, με τις εκτελέσεις να είναι μόλις έξι την τελευταία διετία (μία εκ των οποίων το 2018).

Πέραν των προσπαθειών της οικογένειάς του για έκδοση στην Ελλάδα, ο Φωτόπουλος είχε συμπαραστάτη στις ΗΠΑ τον Πατέρα Καλλίνικο Ζαχαρόπουλο, πρόεδρο της Ελληνιστικής οργάνωσης «Αργοναύτες», που εδρεύει στη Φλόριντα. Ο Πάτερ Καλλίνικος μάζευε χρήματα για τη νομική εκπροσώπηση του και είχε κινητοποιήσει και τον πρώην πρόξενο της Ελλάδας στην Ατλάντα, Δημήτρη Μακρυνικόλα, που είχε προβεί στις δικές του κινήσεις για την υπόθεση.

Η Ελληνική Πολιτεία έχει κάνει όλα τα απαραίτητα για την έκδοση του Φωτόπουλου στη χώρα από το 2003. Ενέκρινε τη μεταφορά του από τις φυλακές των ΗΠΑ στις φυλακές της Ελλάδας, σύμφωνα με τους όρους της διμερούς Σύμβασης του Στρασβούργου.

28 χρόνια μελλοθάνατος: Τι απέγινε ο μοναδικός Έλληνας θανατοποινίτης στον κόσμο - Εικόνα 2

Τα «αγκάθια» για να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο όμως είναι η αμερικανική υπηκοότητα του και η φύση της ποινής. Μια ενδεχόμενη μετατροπή της θανατικής σε ισόβια θα άνοιγε το δρόμο για τη μεταφορά του στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Φλόριντα όμως δεν έχει απαντήσει ούτε στο αίτημα του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτε στο προσωπικό του θανατοποινίτη.

Η τύχη του βρίσκεται στα χέρια του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ.

Από το 1976, που επανήλθε η θανατική ποινή στη Φλόριντα, έχουν εκτελεστεί 96 κρατούμενοι, οι 26 εκ των οποίων κατά την εξαετή θητεία του Σκοτ.

Οι δικηγόροι του Φωτόπουλου φοβούνται πλέον ότι πλησιάζει η σειρά του, καθώς τα νομικά μέσα (καθυστέρησης) έχουν εξαντληθεί. Εκτός αν η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης του – το γεγονός δηλαδή ότι οι εκκλήσεις για έκδοση του στην Ελλάδα έχουν φτάσει πλέον έως τον ΟΗΕ – αναγκάσει τον Σκοτ να λειτουργήσει σαν Πόντιος Πιλάτος.

Κατατάσσοντας και με τη… βούλα στην κατηγορία των «εφτάψυχων» τον πρωταγωνιστή μιας υπόθεσης που θεωρείται μοναδική στα εγκληματολογικά κιτάπια της Φλόριντα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Κώστας Φωτόπουλος, ήταν ένας Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ, που σε ηλικία 17 ετών ξενιτεύτηκε λόγω της αγάπης του για τα αεροπλάνα. Ο πατέρας του δούλευε στην Ολυμπιακή Αεροπορία και ο μικρός έφυγε για σπουδές αεροναυπηγικής στο Σικάγο, όπου ζούσαν οι θείοι του.

Σπούδασε αεροναυπηγός στο Πανεπιστήμιο Lewis και ακολούθως κατηφόρισε στην Ντεϊτόνα της Φλόριντα, για να κάνει το μεταπτυχιακό του στο RibbleAeronauticalUniversity.

28 χρόνια μελλοθάνατος: Τι απέγινε ο μοναδικός Έλληνας θανατοποινίτης στον κόσμο - Εικόνα 3

Δουλεύοντας παράλληλα σε εστιατόριο γνώρισε τη Λίζα Πασπαλάκη, κόρη ενός Έλληνα επιχειρηματία της Ντεϊτόνα, που σχεδίαζε τη μελλοντική της καριέρα στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης. Η γνωριμία με τον Φωτόπουλο όμως της ανέτρεψε τα σχέδια. Τον ερωτεύτηκε και το ζεύγος παντρεύτηκε το 1984.

Η συμβίωση τους κράτησε όμως μόνο πέντε χρόνια. Και διαλύθηκε με τον πιο βίαιο τρόπο.

28 χρόνια μελλοθάνατος: Τι απέγινε ο μοναδικός Έλληνας θανατοποινίτης στον κόσμο - Εικόνα 4

Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου 1989, ένας 19χρονος άστεγος ονόματι Μπράιαν Τσέις εισέβαλε στην οικία Φωτόπουλου. Κατευθύνθηκε στο υπνοδωμάτιο, όπου πυροβόλησε μια φορά την Λίζα Φωτοπούλου στο κεφάλι. Προσπάθησε να πυροβολήσει ξανά, αλλά το 22άρι του έπαθε εμπλοκή.

Ο Κώστας Φωτόπουλος πετάχτηκε από τον ύπνο του και χωρίς να πανικοβληθεί, άπλωσε το χέρι κάτω από το κρεβάτι και άρπαξε το πιστόλι του. Δίχως χρονοτριβή πυροβόλησε θανάσιμα τον Μπράιαν Τσέις. Κατόπιν κάλεσε το ασθενοφόρο.

Η Λίζα, ως εκ θαύματος, είχε επιζήσει, αλλά ο Κώστας δεν ήταν κοντά της, στο νοσοκομείο. Μια εβδομάδα μετά το επεισόδιο η αστυνομία τον συνέλαβε ως ύποπτο για την οργάνωση της δολοφονίας της γυναίκας του, καθώς και για τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα.

28 χρόνια μελλοθάνατος: Τι απέγινε ο μοναδικός Έλληνας θανατοποινίτης στον κόσμο - Εικόνα 5

Η υπόθεση ήταν πολύ πιο περίπλοκη από ότι φαινόταν στην αρχή. Τόσο που η ανατροπή των δεδομένων θα άφηνε εμβρόντητο ακόμα και τον πιο δεινό ερευνητή συνωμοσιών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν αποδείχτηκε ότι κατείχε μια 18χρονη, που τύγχανε όμως να είναι εpωμένη του Φωτόπουλου. Το όνομά της νεαρής, Ντίντρε Χαντ και το ποινικό μητρώο της κατάμαυρο. Περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, η άρτι αφιχθείσα στην Ντεϊτόνα, Χαντ, είχε εμπλακεί στην απόπειρα δολοφονίας μιας γυναίκας στη Νέα Υόρκη.

Αυτή και μία φίλη της είχαν προσπαθήσει να ληστέψουν τη γυναίκα, η οποία δέχτηκε τέσσερις σφαίρες. Η Χαντ κατέθεσε ότι ήταν η φίλη της αυτή που άνοιξε πυρ. Συμφώνησε με τον εισαγγελέα να καταθέσει εναντίον της, με αντάλλαγμα μια ήπια ποινή για συνεργεία σε ληστεία.

Οκτώ μήνες αργότερα, όμως, η γυναίκα, που είχε επιζήσει, συνήλθε, και κατέθεσε ότι η Χαντ ήταν αυτή που την είχε πυροβολήσει! Η πολιτεία ωστόσο δεν μπορούσε να τη δικάσει εκ νέου για την υπόθεση, καθώς την είχε ήδη καταδικάσει σε ολιγόμηνη φυλάκιση. Η 18χρονη εξέτισε την ποινή της και στη συνέχεια έφυγε από την πολιτεία για νέες… περιπέτειες στην Φλόριντα.

28 χρόνια μελλοθάνατος: Τι απέγινε ο μοναδικός Έλληνας θανατοποινίτης στον κόσμο - Εικόνα 6

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα