Γάλλος αστυνομικός έραψε την ελληνική ιστορική φράση «Μολών λαβέ» στη στολή του και τώρα έχει μπλεξίματα

Advertisement
Γάλλος αστυνομικός έραψε την ελληνική ιστορική φράση «Μολών λαβέ» στη στολή του και τώρα έχει μπλεξίματα
Advertisement

Σάλο προκάλεσε άντρας της ειδικής ομάδας της Γαλλικής αστυνομίας CRS (ειδικές δυνάμεις), που εμφανίστηκε έχοντας ραμμένη στη στολή του το μήνυμα «Μολών Λαβέ».

Ο ένστολος εικονίζεται να φοράει στη στολή του το σύμβολο της NRA, το «Μολών Λαβέ».

Η περίφημη ελληνική ιστορική φράση του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες προς τον Ξέρξη, έχει συνδεθεί τελευταία με την ακροδεξιά σε διεθνές επίπεδο.

Γάλλος αστυνομικός έραψε την ελληνική ιστορική φράση «Μολών λαβέ» στη στολή του και τώρα έχει μπλεξίματα - Εικόνα 2

Με βάση το γαλλικό δίκαιο και με το καταστατικό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων θεωρείται παράνομη η αναγραφή μηνύματος ή συμβόλου που συνδέεται με πολιτική ή οικονομική κίνηση στην στολή του σώματος.

Το θέμα έφτασε ως τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, που διέταξε ΕΔΕ σχετικά με το περιστατικό. Με βάση τα γαλλικά ΜΜΕ, προβλέπεται επίπληξη προς τον ένστολο.

Η αρχαία ελληνική ρηματική φράση «Μολών λαβέ» είναι η πασίγνωστη ιστορική φράση του Λεωνίδα, βασιλιά των Σπαρτιατών που δόθηκε σε απάντηση των κηρύκων του βασιλιά των Περσών Ξέρξη, όταν εκείνος ζήτησε την παράδοση των όπλων των αμυνομένων Ελλήνων στο στενό των Θερμοπυλών.

Η φράση αποτελεί μότο της NRA (National Riffle Association) που έχει μάλιστα παραγγείλει και κατασκευάσει όπλο στο οποίο είναι χαραγμένη στη βάση της κάνης η αρχαία ελληνική φράση.

Το «Μολών Λαβέ», πάντως, συνδέεται όλο και περισσότερα με ακροδεξιές απόψεις και θέσεις στον κόσμο, χάνοντας την αληθινή του σημασία.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα