Τι πρέπει να κάνουμε εάν κινδυνεύσουμε από θαλάσσια ρεύματα

Advertisement
Τι πρέπει να κάνουμε εάν κινδυνεύσουμε από θαλάσσια ρεύματα
Advertisement

Με αφορμή την προσωπική μου εμπειρία και τις πολυπληθείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με περιστατικά πνιγμών, έλαβα την απόφαση να συντάξω το παρόν άρθρο, με σκοπό να σας γνωστοποιηθούν οι κίνδυνοι, οι μύθοι καθώς και να γίνουν κάποιες ζωτικής σημασίας επισημάνσεις σχετικά με την συμπεριφορά των ελληνικών θαλασσών.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ξεκαθαρίζοντας κάποια βασικά πράγματα:

Μύθος Νο1: “Το ρεύμα αμα το αφήσεις να σε πάρει μπορεί να σε βγάλει στη μέση του Ωκεανού.”

Η παραπάνω φράση έχει πανικοβάλλει τόσο πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται μέσα σε ένα θαλάσσιο ρεύμα, να κατασπαταλά τις δυνάμεις του κολυμπώντας κόντρα σε αυτό και τελικά να χάνει τη ζωη του. Τα ρεύματα στις ελληνικές παραλίες έχουν ένα μέσο όρο μήκους 10-50μ, πράγμα το οποίο θα έπρεπε να εμψυχώνει καποιον κολυμβητή που βρίσκεται μέσα σε αυτό και όχι να τον πανικοβάλλει.

Μύθος Νο2: “Για να βγείς απο ένα ρεύμα πρέπει να κολυμπήσεις με όλη σου τη δύναμη κόντρα σε αυτό”

Η αντίληψη αυτή είναι η κύρια αιτία θανάτου και θα αναλυθεί παρακάτω.

Μύθος Νο3: “Εάν έχεις παρακολουθήσει ένα σεμινάριο ή έχεις διαβάσει ένα αρθρο, είσαι πλεον ικανός ναυαγοσώστης”

Λοιπόν αυτό το θέμα δεν είναι καθόλου απλό. Καταρχάς θα γίνω γραφικός και θα πω πως η θάλασσα δεν είναι αυτό που φαίνεται απέξω μιας και η πραγματική δυσκολία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή που εκτιμάει ο παρατηρητής. Η καλή θέληση βεβαίως εκτιμάται, αλλά η καλή θέληση πάρα πολλές φορές έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των θυμάτων. Χαρακτηριστικά θυμάμαι περιστατικό στο οποίο κλήθηκα να διασώσω μια νεαρή, η οποία προσπάθησε να διασώσει έναν ηλικιωμένο, ο οποίος προσπάθησε να διασώσει έναν ανήλικο. Ένας πρόχειρος υπολογισμός 60+75+40 κιλά=175kg. Εκατον Εβδομήντα Πέντε κιλά ρυμούλκησης. Θα προτιμούσα να λάμβανα μόνος μέρος σε Plane Pull. Πέραν τούτου, ένα θύμα υπο έντονο στρες, υπερπολλαπλασιάζει τη δύναμη του και γίνεται εξαιρετικά επιθετικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο ανακαλώ, πατέρας ο οποίος βύθιζε την ίδια του την κόρη ωστε να τη χρησιμοποιήσει ως μέσο πλευστότητας.

Μύθος Νο4: “Ό,τι καιρό και σημαία και να έχει, ο ναυαγοσώστης έχει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει διάσωση”

Μέγα Λάθος. Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο πως η ασφάλεια του θύματος βρίσκεται ανώτερα σε ιεραρχία απο την ασφάλεια του ναυαγοσώστη. ΑΥΣΤΗΡΑ. Απο την στιγμή που υπάρχει Κόκκινη Σημαία, είσαι είτε στην θέληση του Ναυαγοσώστη, ή στου Θεού.

Μύθος Νο5:”Εάν φωνάξετε βοήθεια κάποιος θα σας ακούσει”

Σε συνθήκες δυνατού κυματισμού και αέρα εάν βρίσκεστε σε μεγάλη απόσταση απο την ακτή, με το να φωνάξετε για βοήθεια το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αρχίσετε να λαχανιάζετε. Είναι αδύνατον πολλές φορές να ακουστεί ακόμα και η σφυρίχτρα του ναυαγοσώστη. Δοκιμάστε να φωνάξετε μια-δυο φορές και έπειτα επενδύστε σε σινιάλα με τα χέρια. Δε χρειάζεται πανικός. Ηρεμία και εαν ειναι δυνατόν να ξεκουραστείτε σε ύπτια θέση καντε το.

Μιας λοιπόν και μιλάμε για σημαίες. Όλα αυτα τα χρόνια έχω διαπιστώσει πως η άγνοια για την σημασία των σημαιών είναι τεράστια. Έχουμε λοιπον:

Τι πρέπει να κάνουμε εάν κινδυνεύσουμε από θαλάσσια ρεύματα - Εικόνα 2

Πράσινη: Η θάλασσα είναι ασφαλής.

Κίτρινη: Απαιτείται προσοχή. Μην απομακρύνεστε απο την ακτή και ενημερωθείτε απο τον Ναυαγοσώστη για το ποια τμήματα της παραλίας προβλέπονται για κολύμβηση.

Κόκκινη: Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στο νερό. Θάλασσα πολύ επικίνδυνη.

Σε ένα ναυαγοσωστικό πύργο θα δείτε επιπλέον δυο σημαίες:

Τι πρέπει να κάνουμε εάν κινδυνεύσουμε από θαλάσσια ρεύματα - Εικόνα 3

Τι πρέπει να κάνουμε εάν κινδυνεύσουμε από θαλάσσια ρεύματα - Εικόνα 4

Παράδειγμα:

Τι πρέπει να κάνουμε εάν κινδυνεύσουμε από θαλάσσια ρεύματα - Εικόνα 5

Τι είναι ένα θαλάσσιο ρεύμα;

Είναι η κίνηση ενός τμήματος νερού προς μια συγκεκριμένη η ανορθόδοξη κατεύθυνση, ανεξάρτητα απο την υπόλοιπη θάλασσα.

Πως μπορώ να ξεχωρίσω ένα θαλάσσιο ρεύμα;

Τι πρέπει να κάνουμε εάν κινδυνεύσουμε από θαλάσσια ρεύματα - Εικόνα 6

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα