Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα

Advertisement
Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα
Advertisement

Όταν είσαι παιδί η επίσκεψη σε μία παιδική χαρά μοιάζει με το ωραιότερο δώρο. Τις παιδικές χαρές τις λατρεύουν όλα τα παιδιά και θα πρέπει να τις απολαμβάνουν όλα τα παιδιά.

Μία τέτοια παιδική χαρά, όπου παιδιά με αναπηρία και χωρίς, έχουν εξίσου εύκολη πρόσβαση βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στην Αγία Σκέπη Παλαιού Φαλήρου.

Το όνειρο του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη ήταν εξ αρχής να μην αναγκάζεται κανένα παιδί να κάθεται στην άκρη και το όνειρο αυτό πήρε σάρκα και οστά.

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 2

Καταρχήν μονάχα η παιδική χαρά είναι λόγος επίσκεψης στο πάρκο. Κούνιες, τσουλήθρες και πρωτότυπες παιχνιδοκατασκευές υποδέχονται τους μικρούς φίλους και προσφέρουν στιγμές ψυχαγωγίας και εκτόνωσης. Οι διάδρομοι για περίπατο και ποδηλασία που απλώνονται στο ευρύτερο πάρκο αποτελούν μία επιπλέον επιλογή για την οικογενειακή βόλτα.

Το δάπεδο έχει σχεδιαστεί ώστε τα αναπηρικά αμαξίδια να μπορούν να κινούνται με άνεση ενώ υπάρχει και κούνια ειδικά για τα παιδιά που μετακινούνται πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια.

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 3

Η συγκεκριμένη παιδική χαρά μπορεί να φιλοξενήσει δημιουργικά όλα τα παιδιά, κάτι που ελήφθη υπόψιν σοβαρά στον σχεδιασμό της προκειμένου όλα τα παιδιά να συνυπάρχουν µε στόχο την ένταξη, την συµµετοχή και την κοινωνικοποίηση καθώς αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα σε πληθώρα εκδηλώσεων των Special Olympics Hellas ενώ ανάλογες δράσεις και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από πληθώρα συλλόγων, σωµατείων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 4

«Η παιδική χαρά δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια, σε έκταση 14 στρεμμάτων. Έχει φτιαχτεί ένα κτίριο το οποίο περιλαμβάνει χώρο για δημιουργική απασχόληση παιδιών με νοητική στέρηση και το χρησιμοποιεί ο σύλλογος “ΑΛΜΑ” που έχει 160 παιδιά μπορεί και παραπάνω. Διαθέτει ποδηλατόδρομο γύρω γύρω στα 600 μέτρα, ειδικές τουαλέτες για άτομα με ειδικές ανάγκες και κανονικές, διαθέτει γήπεδο μπάσκετ για αμαξίδια, διαθέτει το άθλημα Bocce (επίσηµο αγώνισµα τεχνικής και στρατηγικής των Special Olympics), τα οποία τα έχω διαθέσει και προπονούνται και οι Special Olympics, διαθέτει όργανα για άτομα με ειδικές ανάγκες, κούνιες που μπαίνει το αμαξίδιο πάνω και κουμπώνει και μπορεί να κινείται, διαθέτει όργανα παιδικής χαράς, διαθέτει ένα τεράστιο κιόσκι πάνω σε ένα λόφο με δέντρα γύρω γύρω για να κάθονται οι γονείς, διαθέτει πέργκολες και πολλή περίφραξη» μας λέει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και συνεχίζει:

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 5

«Το έργο, την κατασκευή της παιδικής χαράς, το πλήρωσε η ΤΡΑΜ Α.Ε. ως αντισταθμιστικό που περνάει το τραμ από το Φάληρο. Χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πήρε η ΤΡΑΜ».

Το μήνυμα της δημοτικής αρχής του Παλαιού Φαλήρου είναι ξεκάθαρο: «Κανένα παιδάκι µε ειδικές ανάγκες και αναπηρία να µην νιώσει ποτέ μοναξιά και λιγότερη χαρά από τους άλλους συνοµήλικούς του. Συνυπάρχουν όλα τα παιδιά, παίζουν όλα μαζί μόνο που υπάρχουν όργανα αποκλειστικά για τα παιδιά σε καροτσάκι».

Όσο για το πώς πήρε αυτήν την πρωτοβουλία ο κ. Χατζηδάκης μας λέει:

«Μου είχε πει η αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη ότι δεν με ενδιαφέρει τι ποσοστά παίρνεις. Καλός δήμαρχος θα γίνεις εάν φτιάξεις μια παιδική χαρά για τα άτομα με αναπηρίες. Αυτή με παρακίνησε. Σχεδιάσαμε την παιδική χαρά, την δώσαμε στην ΤΡΑΜ συνεργαστήκαμε και φτιάξαμε αυτό το κομψοτέχνημα των 14 στρεμμάτων. Είναι η πρώτη παιδική χαρά στην Αττική, και μάλιστα τέτοιας εκτάσεως, για παιδιά με αναπηρίες. Είναι μία όαση. Είναι εντυπωσιακό να δείτε που έρχονται τα Special Olympics και κάνουν αγώνες και προπονήσεις».

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 6

Ο χώρος σφύζει από παιδικές φωνές χαρούμενες. Παιδιά κάθε ηλικίας τρέχουν και γελούν ασταμάτητα. Η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι από τις μεγαλύτερες της Αθήνας, κυριολεκτικά μία ανάσα από τη θάλασσα.

«Σάββατο και Κυριακή γίνεται το αδιαχώρητο. Η παιδική χαρά γεμίζει χαμόγελα. Και μεγάλη επιτυχία έχει ο ποδηλατόδρομος, σε ένα ασφαλισμένο δρόμο με περίφραξη μέσα στο πράσινο τα παιδιά κάνουν ποδήλατο. Έχω φύλακα, μόνιμη καθαρίστρια και όλα λειτουργούν πολύ καλά» μας λέει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου.

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 7

«Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η συγκίνηση που νιώθω όταν βλέπω παιδάκια σε αναπηρικό καροτσάκι να κάνουν κούνια δεν περιγράφεται. Βλέπανε τα άλλα παιδιά να κάνουν κούνια και είχαν ένα παράπονο, τώρα δείχνουν μία ευτυχία στο πρόσωπό τους, στη ματιά τους».

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 8

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 9

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 10

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 11

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 12

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 13

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 14

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 15

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 16

Η ξεχωριστή παιδική χαρά που φτιάχτηκε με αφορμή μία ατάκα - Εικόνα 17

newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα