ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικό ελικόπτερο στα 200 μέτρα από τη Ρω -Πυρά στον αέρα από την ελληνική φρουρά

Τουρκικό ελικόπτερο στα 200 μέτρα από τη Ρω -Πυρά στον αέρα από την ελληνική φρουρά
Advertisement

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στις 10:28 το βράδυ στη νήσο Ρω, όταν τουρκικό ελικόπτερο, πιθανότατα της ακτοφυλακής, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση σε απόσταση 100-200 μέτρων.

Ωστόσο οι η ελληνική φρουρά που ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα απάντηση στην τουρκική πρόκληση με βολές στον αέρα. 

Προειδοποιητικές βολές

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση της φρουράς ήταν άμεση. Εριξε τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα από ελαφρύ οπλισμό, 762 χιλιοστών προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο. Μάλιστα το μήνυμα που έστειλαν οι Ελληνες στρατιώτες προς το πλήρωμα του τουρκικού ελικοπτέρου ήταν σαφές, αλλά χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος κατάρριψις του. .

Η ενημέρωση και οι πυροβολισμοί

Πριν τα προειδοποιητικά πυρά ο αρχιφύλακας στο φυλάκιο στη Ρω ενημέρωσε, ως όφειλε, και αφού πήρε το πράσινο φως έριξε προειδοποιητικές βολές προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα την κίνηση του ελικοπτέρου κατέγραψε και το ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο προσέγγιζε τη Ρω από ανατολικά προς δυτικά. 

Σύσκεψη στο Πεντάγωνο

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιβεβαιώνει το περιστατικό κοντά στη Ρω. Μάλιστα πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως το ελικόπτερο δεν έφτασε πάνω από τη νήσο Ρω, αλλά πετούσε σε χαμηλό ύψος κοντά στη νήσο. Ωστόσο η γρήγορη και δυναμική αντίδραση των ανδρών της ελληνικής φρουράς έβαλε τέλος στο περιστατικό. 
Πάντως σε κάθε περίπτωση το επεισόδιο χαρακτηρίζεται θερμό, ενώ στο Πεντάγωνο βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη.
Ιδιες πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό οι Τούρκοι με το ελικόπτερο να θέλησαν να τσεκάρουν τον χρόνο και το είδος της ελληνικής αντίδρασης. Ωστόσο η αποκάλυψη ότι το ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση σε ύψος 100-200 μέτρων πάνω από τη Ρω δείχνει ότι η Άγκυρα τσεκάρει τα αντανακλαστικά και το είδος της αντίδρασης της ελληνικής φρουράς.

Όπως αναφέρει το OnAlert μετά το επεισόδιο συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την εκτίμηση της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς υπήρξαν και άλλες πτήσεις κοντά στην Ρω τα προηγούμενα 24ωρα, πτήσεις οι οποίες ίσως αποτελούσαν τον προπομπό της χθεσινοβραδυνής ενέργειας.

Πηγή

Advertisement