ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Advertisement

Όσοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να σηκωθούν νωρίς, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με τους πρωινούς τύπους σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι νυχτερινοί τύποι είναι περισσότερο πιθανό να υποφέρουν από διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για πρώτη φορά όμως, έρευνα στην οποία συμμετείχαν 500 χιλιάδες πολίτες ηλικίας 38 με 73, έδειξε ότι αυξάνεται και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Surrey και του Northwestern, διαπίστωσαν ότι οι νυχτερινοί τύποι είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου - Εικόνα 2

«Οι νυχτερινοί τύποι που προσπαθούν να ζήσουν όπως οι πρωινοί τύποι, επιβαρύνουν τον οργανισμό τους» ανέφερε η καθηγήτρια νευρολογίας Kristen Knutson.

«Το βιολογικό ρολόι αυτών των ανθρώπων πιθανότατα λειτουργεί διαφορετικά και δεν ταιριάζει με το εξωτερικό περιβάλλον.

Οι νυχτερινοί τύποι έχουν συνδεθεί με διάφορες ανθυγιεινές συνήθειες.

Έχουν περισσότερο στρες, τρώνε σε λάθος ώρες, δεν γυμνάζονται, δεν κοιμούνται αρκετά, κάθονται μέχρι αργά ξύπνοι και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ κατά τη διάρκεια της νύχτας» εξήγησε η νευρολόγος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμούνται αργά το βράδυ, είναι πιθανότερο να νοσήσουν από διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων είναι και ο διαβήτης, αλλά και ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές.

Το αν κάποιος είναι νυκτερινός ή πρωινός τύπος προκύπτει από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Παρ’ όλα αυτά, οι νυχτερινοί τύποι μπορούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους νυχτερινούς τύπους να προσπαθούν να βγαίνουν στο φως του ήλιο καθημερινά, να ξαπλώνουν σε φυσιολογικές ώρες και γενικότερα να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αλλάξουν το καρδιακό τους σύστημα που ορίζει τις ώρες δράσης και ξεκούρασης του ανθρώπου.

Δεν πρέπει όμως, να πιέζονται για να ξυπνήσουν πριν τις 8 η ώρα το πρωί, ενώ ίσως είναι περισσότερο κατάλληλοι για νυχτερινές βάρδιες. Το ωράριο 9-5 έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, καθώς το άγχος και η κούραση είναι σε υψηλά επίπεδα, πόσο μάλλον όταν δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ.

«Οι ώρες εργασίας ίσως πρέπει να είναι πιο ευέλικτες για τους νυχτερινούς τύπους».

Ακόμη και η αλλαγή της θερινής ώρας δυσκολεύει περισσότερο τους νυχτερινούς από ό,τι τους πρωινούς τύπους.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν μπορεί πλέον να αγνοείται», ανέφεραν.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν σε μελλοντικές έρευνες να παρέμβουν στο βιολογικό ρολόι των νυχτερινών τύπων για να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα των υπολοίπων. Έτσι, θα εξετάσουν αν βελτιώθηκε η αρτηριακή τους πίεση και γενικότερα η υγεία τους.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement