Γιατί τα καθίσματα των αεροπλάνων είναι σχεδόν πάντα μπλε;

Advertisement
Γιατί τα καθίσματα των αεροπλάνων είναι σχεδόν πάντα μπλε;
Advertisement

Έχετε προσέξει ποτέ το χρώμα των καθισμάτων των αεροπλάνων; Είναι σχεδόν πάντα μπλε και υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι αυτό το χρώμα επιλέχθηκε καθώς θυμίζει τον ουρανό. Αλλά η εξήγηση δεν είναι τόσο απλή!

Άραγε γιατί είναι μπλε;Γιατί τα καθίσματα του αεροπλάνου είναι σχεδόν πάντα μπλε; - Εικόνα 2

Τα πρώτα μπλε καθίσματα τέθηκαν σε χρήση πριν από αρκετές δεκαετίες, και τώρα όλες οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν ταπετσαρίες αυτού του χρώματος. Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το μπλε χρώμα με την αξιοπιστία και την ασφάλεια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για τους επιβάτες που δεν υποφέρουν από φοβίες για τις πτήσεις. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των ανθρώπων αποφασίζουν υποσυνείδητα για την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης ανάλογα με τα χρώματα της επωνυμίας.

Υπάρχει ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο οι αεροπορικές εταιρίες επιλέγουν μπλε καθίσματα – οι βρωμιές και οι γρατζουνιές είναι λιγότερο ορατές σε αυτό το χρώμα και επομένως τα καθίσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα καθίσματα που καλύπτονται με ένα άλλο πιο ανοικτό χρώμα . Ωστόσο, δεδομένου ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πετάξουν στην πρώτη θέση, οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν πιο ανοικτόχρωμη ταπετσαρία εκεί καθώς το ύφασμα φθείρεται πιο αργά.

Γιατί τα καθίσματα του αεροπλάνου είναι σχεδόν πάντα μπλε; - Εικόνα 3

Ένα ενδιαφέρον γεγονός: Στη δεκαετία του 1970 και του 1980 ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν κόκκινη ταπετσαρία. Ωστόσο, αργότερα έπρεπε να την αλλάξουν σε μπλε, καθώς αποδείχθηκε ότι το κόκκινο χρώμα αύξησε το επίπεδο επιθετικότητας μεταξύ των επιβατών.

Υφάσματα ή δέρματα;

Γιατί τα καθίσματα του αεροπλάνου είναι σχεδόν πάντα μπλε; - Εικόνα 4

Όσον αφορά τα υλικά, τα καθίσματα μπορούν να είναι επικαλυμμένα είτε με τεχνητό δέρμα είτε με ύφασμα. Κατά κανόνα, στα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, όπως οι υπερατλαντικές, τα καθίσματα είναι επικαλυμμένα με ύφασμα, διότι επιτρέπουν την αναπνοή του δέρματος, οπότε οι επιβάτες δεν θα ιδρώνουν ούτε θα αισθάνονται δυσφορία.

Αλλά το τεχνητό δέρμα λειτουργεί τέλεια για μικρές πτήσεις. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη φθορά, οπότε και τα χυμένα ποτά δεν αφήνουν λεκέδες σε αυτό.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός: Το ύφασμα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του καθίσματος, ονομάζεται antimacassar. Αυτά τα πανιά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για να καλύψουν τα έπιπλα κατά τη Βικτωριανή εποχή. Το όνομα αυτού του αξεσουάρ προέρχεται από το έλαιο Macassar που χρησιμοποιούσαν οι άνδρες για το styling των μαλλιών. Αυτό το λάδι είναι εξαιρετικά πλούσιο και αφήνει λιπαρούς λεκέδες στα έπιπλα. Έτσι, οι άνθρωποι βάζουν μικρά κομμάτια υφάσματος πάνω από τις πολυθρόνες, όπου οι άνθρωποι ξεκουράζουν το κεφάλι τους, για να αποτρέψουν τυχόν ζημιές στα ακριβά έπιπλα.

Γιατί δεν ταιριάζουν τα παράθυρα με τα καθίσματα;

Γιατί τα καθίσματα του αεροπλάνου είναι σχεδόν πάντα μπλε; - Εικόνα 5

Έχει τύχει να καθίσετε ποτέ κοντά στο παράθυρο, αλλά πραγματικά να μην έχετε δει τίποτα από το παράθυρο; Μήπως αυτό συνέβη επειδή ήταν στο ίδιο επίπεδο με το πίσω μέρος του καθίσματος ή ακόμα και ακριβώς πίσω από αυτό;

Αποδεικνύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις σε ένα αεροπλάνο.

Μπόνους: πώς να επιλέξετε την καλύτερη θέση

Γιατί τα καθίσματα του αεροπλάνου είναι σχεδόν πάντα μπλε; - Εικόνα 6

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η τοποθέτηση των γραμμών στα αεροσκάφη εξαρτάται κυρίως από τη φαντασία και ίσως από την απληστία των αεροπορικών εταιρειών. Έτσι δεν είναι εύκολο να επιλέξετε ένα άνετο κάθισμα. Ευτυχώς, υπάρχουν λίγες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Υπάρχουν ειδικοί ιστότοποι που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε εάν θα απολαύσετε πραγματικά την θέα από το παράθυρο ή αν θα πρέπει να λυγίζετε συνεχώς για να δείτε τα τοπία. Αν δεν θέλετε να ακούτε τον θόρυβο του κινητήρα, τότε επιλέξτε θέσεις πιο κοντά στη μύτη του αεροπλάνου. Εάν δεν καταφέρατε να «πιάσετε» αυτά τα καθίσματα, να καθίσετε πιο κοντά στο διάδρομο, καθώς είναι πιο ήσυχα εκεί από ότι κοντά στο παράθυρο. Με την ευκαιρία, τα καθίσματα στην αρχή του αεροσκάφους έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα – το γεύμα σερβίρεται ξεκινώντας από εσάς, έτσι θα έχετε ένα ευρύτερο φάσμα πιάτων. Οι επιβάτες «ουράς» σπάνια έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ ψαριών και κοτόπουλου. Εάν είστε ψηλός, φροντίστε να καθίσετε δίπλα στην έξοδο κινδύνου. Λάβετε όμως υπόψη ότι τα καθίσματα που βρίσκονται κοντά στην έξοδο κινδύνου δεν κατεβαίνουν έτσι ώστε να μην εμποδίζουν σε εκκένωση έκτακτης ανάγκης. Για το λόγο αυτό, ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μερικούς επιβάτες.

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement