ΕΛΛΑΔΑ

Ο φαροφύλακας της Στρογγύλης μιλά στο iefimerida- Ημουν 30 χρόνια μαζί με τους καταδρομείς [εικόνες]

Ο φαροφύλακας της Στρογγύλης μιλά στο iefimerida- Ημουν 30 χρόνια μαζί με τους καταδρομείς [εικόνες]
Advertisement

Για 31 ολόκληρα χρόνια ο Νικήτας Σαμψάκος ηταν ο φαροφύλακας στη νήσο Στρογγύλη.

Η Στρογγυλή Μεγίστης ή Στρογγύλη είναι μικρό νησί των Δωδεκανήσων κοντά στη Μεγίστη και είναι το ανατολικότερο Ελληνικό έδαφος. Στο νησί δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι παρά μόνο απόσπασμα καταδρομέων του Ελληνικού Στρατού.

Το νησί ανήκει διοικητικά στον δήμο Μεγίστης και γεωγραφικά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, η οποία απαρτίζεται από 14 νησίδες εκ των οποίων οι τρεις μεγαλύτερες,είναι Μεγίστη (Καστελόριζο), Ρώ και Στρογγυλή . Στη νότια πλευρά της Στρογγύλλης (Υψηλή) υπάρχει φάρος για τους ναυτιλλομένους καθώς και ο ναός του Αγίου Νικολάου που κτίσθηκε το 2014.

 

Από το 1975 μέχρι το 2006 ο Νικήτας Σαμψάκος, ήταν ο άνθρωπος που φυλούσε τις Θερμοπύλες.

Σήμερα έχει επιστρέψει στον τόπο του το Καστελόριζο.

Ατενίζει το Αιγαίο και θυμάται τις αμέτρητες ώρες και μέρες μοναξιάς στην ακριτική βραχονησίδα. Παρέα του οι φαντάροι μας , που πάντα διατηρούν ηθικό υψηλό όπως μας λέει.

“Άμα αγαπήσεις μια δουλειά την κάνεις με πείσμα και με όρεξη μας λέει ο κυριος Νικήτας.

Μπορεί να έμενα εκεί 1 μήνα, 40 μέρες, έχει τύχει και για δυο συνεχόμενους μήνες να μείνω στον Φάρο” εξηγεί στο iefimerida.

Μας μιλά για την καθημερινότητα του και την ζωή στην Στρογγύλη.

“Πηγαίναμε με ένα καικάκι και όποτε θέλαμε τρόφιμα η άλλα είδη πρώτης ανάγκης παίρναμε τηλέφωνο και μας έφερναν. Πιο παλιά, ο μοναδικό μέσο επικοινωνίας ήταν ένας ασύρματος.

Το νησί είναι δύσβατο να το πατήσει τούρκος μας εξηγεί, βέβαια πάντα είχαμε και το νου μας….”

Συγκινητικές οι στιγμές την Καθαρά Δευτέρα, όπου πραγματοποιήθηκε λειτουργία στο εκκλησάκι της Στρογγύλης, απο τον παπα- Γιώργη, τον ένα και μοναδικό παπά του Καστελόριζου, παρουσία του υπουργού νησιωτικής πολιτικής, άλλα και αξιωματικών. Μάλιστα έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό μας ύμνο.

 

Όλα τα νησιά που απαρτίζουν το σύμπλεγμα των «Νότιων Σποράδων», όπως είναι γνωστά στους ναυτικούς, είναι: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Βουτσάκια (2 βράχοι), Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί και Μικρό Μαύρο Ποϊνί (βραχονησίδες),Μεγιστη,Πολυφάδος Ένα και Πολυφάδος Δύο (βραχονησίδες),Ρώ (ή Ροπή), Στρογγυλή (ή Υψηλή), Τραγόνερα, Ψωμί και Ψωραδιά.

Η Στρογγυλή Μεγίστης αποτελούσε μάλιστα το ανατολικότερο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι την είσοδο της Κύπρου σε αυτή.

Πηγή

Advertisement