ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι Έλληνες πολίτες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» με 85% στις Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Έλληνες πολίτες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» με 85% στις Ένοπλες Δυνάμεις
Advertisement

Η έρευνα της MRB που παρουσίασε το news247.gr επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιους θεσμούς-δομές εμπιστεύονται πιο πολύ οι Έλληνες, το ποσοστό υπέρ των ΕΔ είναι συντριπτικό.

Με ποσοστό άνω του 85% οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν την εμπιστοσύνη τους στις ΕΔ, δίνοντας του τη δεύτερη θέση, ενώ βρίσκονται πίσω μόνο από το θεσμό της οικογένειας, ο οποίος παραμένει ισχυρός κι έχει κρατήσει τη χώρα όρθια έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια αδυσώπητης κρίσης.

Οι Έλληνες πολίτες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» με 85% στις Ένοπλες Δυνάμεις - Εικόνα 2

Το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι ΕΔ είναι εντυπωσιακό σε μια χώρα που για πολλά χρόνια ο άκριτος και ρομαντικός αντιμιλιταρισμός ευδοκιμούσε. Σε μια χώρα που για πολλά χρόνια οι στρατιωτικοί αποκαλούνταν “καραβανάδες”. Στην ίδια χώρα που πολιτικοί “φόρτωσαν” στις ΕΔ ,με μεγάλη ευκολία, ήττες για τις οποίες δεν ευθύνονταν. Στην χώρα που κακά τα ψέμματα οι πιο πολλοί από εμάς ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να βρούμε “βύσμα” όταν κληθούμε να υπηρετήσουμε.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να εκπλήσσει. Η παρουσία των ΕΔ στην κοινωνία είναι καθημερινή και δεν έχει να κάνει μόνο με περιόδους δύσκολες στα εθνικά θέματα, σαν κι αυτή που τώρα διανύουμε. Οι ΕΔ έχουν αναγκαστικά, χωρίς τη θέλησή τους, αναλάβει βασικά κομμάτια της λειτουργίας του “λειψού” για χρόνια κρατικού μηχανισμού. Όχι μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπου πάντα καλούνται να βγάλουν “το φίδι από τη τρύπα”. Στην καθημερινή ζωή οι ΕΔ παρέχουν ιατρική περίθαλψη στους ακρίτες όλης της χώρας. Έχουν αναλάβει την κατασκευή έργων που ιδιώτες αρνούνται να κάνουν λόγω μικρού κέρδους, φροντίζουν ακόμη και για την εκπαίδευση σε απομακρυσμένα και ξεχασμένα από τον κρατικό μηχανισμό χωριά σ΄ όλη τη χώρα.

Μαζί με όλα αυτά έχουν πάντοτε φυσικά και την ευθύνη της εθνικής ασφάλειας.

Σε αυτές τις ΕΔ οι πολιτικές ηγεσίες πριν αλλά ειδικότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης συμπεριφέρθηκαν με απρέπεια και σκληρότητα. Ήταν πρώτοι οι στρατιωτικοί που υπέστησαν αλόγιστες περικοπές, οι οποίοι είχαν δραματικές συνέπειες στην οικογενειακή ζωή των στελεχών και τελικά και στην εύρυθμη λειτουργία τους. Ο κοινωνικός αυτοματισμός που πολλές φορές επιχειρήθηκε από κυβερνήσεις εναντίον των στρατιωτικών, που παρουσιάστηκαν σχεδόν …ως προνομιούχοι, δεν πέρασε. Μία από τις αποδείξεις είναι και το αποτέλεσμα της παρούσας έρευνας.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement