
Λέμε όλοι, ότι τα αγόpια όσο κι αν μεγαλώσουν στην καρδιά είναι πάντα παιδιά, όμως… έρχεται κάποτε η στιγμή που καλούνται να λειτουργήσουν ως άνδρες.
Ο παιδίατρος, ψυχολόγος και συγγραφέας βιβλίων οικογενειακής συμβουλευτικής Dr. Leonard Sax, ένας από τους
Τι φταίει γι’αυτό; Τα video games, η υπερβολική χρήση φαρμάκων και η αύξηση των γονιών που δεν θέλουν να αποτελούν πραγματικές μορφές εξουσίας στο σπίτι. Εξηγεί μάλιστα, τι θα έπρεπε να κάνουν οι γονείς, ώστε να σταματήσουν αυτή την «επιδημία».
Λιγότερο μορφωμένα τα σημερινά αγόpια από τα κοpίτσια
Μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει, αν εξετάσουμε τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Έρευνες που έγιναν σε έφηβους, κατά την δεκαετία του 1980, αναφορικά με το ποιοι αρέσκονται να διαβάζουν βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους, έδειξαν ότι η διαφορά ανάμεσα στα αγόpια και τα κοpίτσια ήταν πολύ μικρή. Πρόσφατα, αντίστοιχη έρευνα έδειξε, ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, αν και το ποσοστό των κοpιτσιών που διαβάζουν βιβλία έχει πέσει. Ωστόσο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή οικονομικής κατάστασης, τα αγόpια σήμερα απλά δεν διαβάζουν. Οι πλούσιοι γονείς πιστεύουν, ότι εξαιρούνται από αυτό το στατιστικό, όμως κάνουν λάθος.
Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι, ότι το 57% των αποφοίτων από Πανεπιστήμια της Αμερικής πέρσι ήταν γυναίκες, ενώ ανάμεσα στους άριστους απόφοιτους η αναλογία ήταν δύο γυναίκες για έναν άνδρα. Πριν από 40 χρόνια, οι άνδρες πτυχιούχοι Πανεπιστημίου ήταν μακράν περισσότεροι από τις γυναίκες. Ακόμα, τα κοpίτσια που κάνουν πρακτική εξάσκηση κατά την διάρκεια των σπουδών τους ξεπερνούν κατά πολύ τα αγόpια, σε όλες τις ηπείρους. Τέλος, τα αγόpια σήμερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρατήσουν τις σπουδές τους, από τα κοpίτσια.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί τα αγόpια αρνούνται να δεσμευτούν. Θεωρούν, ότι το να προοδεύουν στις σπουδές τους, ήδη από το σχολείο δεν είναι cool και δεν είναι αρρενωπό.
Ο επιβαρυντικός ρόλος των video games
Όπως εξηγεί ο Dr. Sax, τα video games μεταθέτουν το κίνητρο. Όπως έχουν διαπιστώσει επιστήμονες, περισσότερες από 6 ώρες την εβδομάδα ενασχόλησης με τα video games μπορεί να έχουν σημαντικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή πορεία του παιδιού. Ένα παιδί, για παράδειγμα, που περνά περισσότερες από 20 ώρες ανά εβδομάδα παίζοντας video games, έχει πολύ χειρότερες σχολικές επιδόσεις από κάποιο που παίζει μόλις 5 ώρες την εβδομάδα.
Πού οδηγούνται, έτσι, τα αγόpια; Σε μετατόπιση. Δεν κάνουν, δηλαδή, άλλα πράγματα που θα έπρεπε, όπως να κοιμούνται και να μελετούν. Βρίσκουν κίνητρο μόνο στο να πάνε στην επόμενη πίστα του Minecraft, όχι να τα πάνε καλά στην γραμματική των Αγγλικών. Αν, μάλιστα, κάνουν παρέα με άλλα αγόpια, αντίστοιχων ενδιαφερόντων, τότε οι πιθανότητες να προοδεύσουν στο σχολείο μειώνονται ακόμα περισσότερο.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς στο ζήτημα αυτό;
Οι γονείς, σύμφωνα με τον Dr. Sax πρέπει να περιορίσουν τα video games. Δεν είναι λογικό να αφήνουν αυτή την ευθύνη στα αγόpια τους. Εξάλλου, ένα αγόpι δεν μπορεί να πει στους φίλους του, ότι έκλεισε το video game γιατί «οι έρευνες έδειξαν, μπλα μπλα μπλα». Μπορεί, όμως, να πει ότι «Ο κακός μπαμπάς μου έκλεισε τον υπολογιστή μου έπειτα από 40 λεπτά.» Δεν θα πρέπει τα παιδιά να στήνονται περισσότερα από 40 λεπτά την ημέρα μπροστά στον υπολογιστή, ειδικά τις ημέρες που έχουν σχολείο –και το πολύ μία ώρα τα σαββατοκύριακο. Δεν θα πρέπει να παίζουν παιχνίδια που απευθύνονται σε ενήλικες. Δεν θα πρέπει να παίζουν παιχνίδια που δίνουν πόντους κάθε φορά που σκοτώνουν κάποιον. Δεν θα πρέπει να έχουν υπολογιστή στην κρεβατοκάμαρά τους –για την ακρίβεια, δεν πρέπει να υπάρχει καμία οθόνη στην κρεβατοκάμαρά τους. Τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, διαφορετικά πώς θα έχει ο γονιός τον νου του, ώστε να επιβάλλει αυτούς τους κανόνες; Οι περισσότεροι γονείς τρέμουν στην ιδέα, ότι θα πρέπει να τα βάλουν με το παιδί τους, για να αφήσει από τα χέρια του το tablet. Οι περισσότεροι γονείς ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ τα παιδιά τους –κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από 40 χρόνια.
Ο κίνδυνος της υπερβολικής κατανάλωσης φαρμάκων
Τα σημερινά παιδιά λαμβάνουν πολύ περισσότερα φάρμακα από το παρελθόν, πολλά εκ των οποίων περιέχουν αμφεταμίνη και μεθυλοφαινιδάτη (μεγάλο ποσοστό αυτών των φαρμάκων δίνονται σε παιδιά με ΔΕΠΥ). Οι ουσίες αυτές μπορεί να καταστρέψουν το κέντρο κινητοποίησης του εγκεφάλου. Ξέρετε πόσοι 27χρονοι σήμερα περνούν την ημέρα τους παίζοντας με video games από το πρωί έως το βράδυ και παρακολουθώντας ποpνό; Που δεν έχουν ούτε δουλειά, ούτε κοπέλα; Και αυτό τείνει να γίνει το νέο φυσιολογικό. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν πάρει μεγάλες δόσεις φαρμάκων από την παιδική τους ηλικία –φταίνε μόνο τα φάρμακα; Όχι. Αλλά αμέτρητες έρευνες δείχνουν, ότι μπορεί να επιβαρύνουν.
Τι συμβουλεύει τελικά τους γονείς
Ο Dr. Sax υπογραμμίζει: Να μη φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους –να γίνουν και υπερβολικά αυστηροί, αν αυτό χρειάζεται κάποιες φορές. Είναι λάθος τα παιδιά να παίρνουν το κινητό στο κρεβάτι! Πάρτε το πίσω στις 9:00 το βράδυ και ξαναδώστε το πρωί. Ακόμα: Βάζετε τα παιδιά σας νωρίς για ύπνο! Θα είχαμε πολύ λιγότερες «διαγνώσεις» ΔΕΠΥ, αν τα παιδιά κοιμόντουσαν τουλάχιστον 9 ώρες κάθε βράδυ! Και θα κοιμόντουσαν περισσότερο τα παιδιά, αν δεν είχαν ηλεκτρονικές συσκευές στα δωμάτιά τους.
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Εμμανουήλ Καραλής: Εχω κατάθλιψη, σταματώ τους αγώνες
-
LIFESTYLE
Ευγενία Σαμαρά: Μαγεμένη από την Αφρική – Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι της
-
LIFESTYLE
Έξαλλος ο γιος του Γιώργου Μάγκα: «Ο πατέρας μου ζει, ο Μπιμπίλας θα υποστεί συνέπειες»
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο Xρήστος Φραντζεσκάκης κατέκτησε την έκτη θέση με ατομικό ρεκόρ στον τελικό της σφύρας στο ευρωπαϊκό στίβου
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Η μαμά μου θα με πάει για μπάνιο, όταν βρει λεφτά για εισιτήρια»: Τσακίζει κόκαλα η μικρή Δέσποινα από την Πάτρα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μυστήριο στην Πάτρα: Εργαζόμενη πληρώνεται κανονικά, ενώ έχει να πατήσει στη δουλειά της 4 χρόνια
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Σπίτι στην Κηφισιά έχει υποβρύχια πισίνα στην κρεβατοκάμαρα
-
LIFESTYLE
Γυμνασμένος, μούσια, γεμάτος τατουάζ: Ένας «άλλος» στα 25 του, ο μικρός Φοίβος από τη «Νταντά», Βασίλης Καραγιάννης
-
LIFESTYLE
«Έχω καρκίνο…»: Συγκλονίζει η πρώην παίκτρια του My Style Rocks, Αμίνα Χακίμ, τα «καρφιά» στους γονείς της
-
ΕΛΛΑΔΑ
Στιγμές αγωνίας στη Θεσσαλονίκη: Γιατροί και αστυνομικοί έσωσαν 6χρονο παιδί με εγκεφαλική αιμορραγία
-
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Από τη μανία στράβωσε το μαχαίρι: Ο φαντάρος που σκότωσε με 58 μαχαιριές τον φίλο του γιατί του ζήτησε κάτι
-
ΥΓΕΙΑ
Αργός μεταβολισμός: 6 συμβουλές για να τον επιταχύνετε και να χάσετε γρήγορα τα περιττά κιλά
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Βρες τον κρυμμένο κάβουρα: Το τεστ παρατηρητικότητας που μόνο οι πανέξυπνοι άνθρωποι καταφέρνουν να λύσουν
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Πέρασαν 9 χρόνια από την ημέρα που ο πατέρας σου σε καθήλωσε με 2 σφαίρες»: Ραγίζει καρδιές η μαμά της Άσπας
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νυστέρια, λαβίδες, τρυπάνια: Ο λόγος που τα ιατρικά εργαλεία των Αρχαίων Ελλήνων παραμένουν τα ίδια
-
ΕΛΛΑΔΑ
Με τα πόδια από Λονδίνο μέχρι το Τάφο του Αγίου Παϊσίου: Η ιστορία της άστεγης Κατερίνας, μητέρας δύο παιδιών με αυτισμό
-
LIFESTYLE
Χορεύει και διασκεδάζει: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου χαρούμενη και γεμάτη κέφια παίρνει τη ζωή της πίσω
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Μίλτος Τεντόγλου: «Είπα πριν από τον αγώνα ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, θα κερδίσω – Πάντα στο μυαλό μου τα 9 μέτρα»
-
LIFESTYLE
Δεν κρύβεται πλέον: Οι νέες φωτο της Σπυροπούλου με μαγιό και φουσκωμένη κοιλίτσα στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το πρωί δουλειά στο τσιπουράδικο, τα μεσάνυχτα προπόνηση – Η ιστορία της «χρυσής» Αντιγόνης Ντρισμπιώτη
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Zήτησαν από μια γυναίκα που θήλαζε να καλυφθεί αuτή έκανε κάτι που τοuς άφησε όλους άφωνους
-
LIFESTYLE
Μεγάλη ανησυχία με βίντεο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου που την δείχνει υπερβολικά αδύνατη
-
LIFESTYLE
«Κλωνοποίηση» της Ελένης Μενεγάκη: Η Βαλέρια Λάτσιου, μεγάλωσε, είναι μία καλλονή και ίδια η μητέρα της νέα
-
ΓΥΝΑΙΚΑ
Μια μηχανικός με καταγωγή από τη Νιγρίτα Σερρών στην ομάδα Alfa Romeo της Formula 1
-
LIFESTYLE
Ιωαννίδου: «Έχω κινηθεί νομικά για να κατέβει η ηλικία μου από το ίντερνετ»
-
PEOPLE
Γιαγιά 105 ετών από την Κάλυμνο έτοιμη για το ρεκόρ Γκίνες. Έχει 50 εγγόνια, 87 δισέγγονα, 2 τρισέγγονα και φροντίζει ηλικιωμένους στο γηροκομείο
-
LIFESTYLE
Την έκραξαν επειδή πήγε με το παιδί της: Σούσουρο με την Κλέλια Ρένεση, η απάντησή της στα αρνητικά σχόλια
-
PEOPLE
Βασίλης Ραχούτης: Ο στρατιώτης που πνίγηκε σώζοντας ανθρώπους στο Σάμινα
-
ΠΕΡΙΕΡΓΑ
2 χρόνια στα 60 μέτρα: 23χρονη έζησε πάνω σε δέντρο, άντεξε κρύο και πείνα και το έσωσε από το κόψιμο
-
LIFESTYLE
«Την πρώτη μέρα διακοπών μου έμαθα ότι είμαι έγκυος»: Ελεονώρα Μελέτη