24 Αλήθειες για τα τρόφιμα που καταστρέφουν διάσημους μύθους σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή

Advertisement
24 Αλήθειες για τα τρόφιμα που καταστρέφουν διάσημους μύθους σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή
Advertisement

Το τι περιλαμβάνει μια «υγιεινή διατροφή» είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο θέμα στον κόσμο. Υπάρχουν τόσοι μύθοι και παρανοήσεις! Ξέρατε ότι τα κράκερς είναι πιο επιβλαβή για τα δόντια σας από τα γλυκά; Ξέρατε ότι ένας χρόνιος βήχας μπορεί να αντιμετωπιστεί με σοκολάτα και ότι οι άνθρωποι έχουν κάτι κοινό με τις πατάτες;

Λοιπόν, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε γιατί πρόκειται να διαψεύσουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους «υγιεινής διατροφής»!

Έχουμε συλλέξει 24 καταπληκτικά γεγονότα που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη στάση σας απέναντι στα αγαπημένα σας τρόφιμα και να ρυθμίσετε τη διατροφή σας με έναν καλύτερο τρόπο. Στο τέλος του άρθρου, υπάρχει ένα ενδιαφέρον μπόνους που εξηγεί γιατί κάποια τρόφιμα γίνονται πιο νόστιμα την επόμενη μέρα αφού μαγειρευτούν.

1. Τα αυτοκόλλητα στα φρούτα και λαχανικά είναι βρώσιμα.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 2

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν από την κατανάλωση και δεν απαγορεύει να τρώμε τα αυτοκόλλητα που υπάρχουν πάνω τους. Τα αυτοκόλλητα και η κόλλα σε αυτά είναι εγκεκριμένα από το FDA και είναι ασφαλή για την κατάποση. Ωστόσο, αν μπορείτε, καλύτερα να τα αφαιρέσετε πριν τα φάτε.

2. Είναι προτιμότερο να φάτε ένα κομμάτι πίτσας για πρωινό από ένα μπολ δημητριακών.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 3

Ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Chelsey Amer διεξήγαγε μια μελέτη που αποδεικνύει ότι ένα κομμάτι πίτσας είναι ένα πιο ισορροπημένο πρωινό από τα δημητριακά, επειδή περιέχει πολύ περισσότερη πρωτεΐνη και φρέσκα συστατικά και έχει επίσης λιγότερη ζάχαρη από τα δημητριακά. Τα περισσότερα από αυτά τα πρωινά δεν περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες και λίπη, αλλά περιέχουν πολύ ζάχαρη.

3. Τα πικάντικα τρόφιμα οδηγούν σε μεγαλύτερη μακροζωία.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 4

Μια μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 14%. «Μερικά στοιχεία από άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα βιοδραστικά συστατικά σε πικάντικες τροφές όπως η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσουν την« κακή »χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και να βελτιώσουν τη φλεγμονή», λέει ο συντάκτης της μελέτης, Δρ Lu Qi.

4. Τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι πιο υγιεινά από τα κονσερβοποιημένα κρέατα.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 5

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν είναι πολύ υγιεινά. Αυτό ισχύει κυρίως για τα κονσερβοποιημένα κρέατα, αλλά όχι το ίδιο για τα κονσερβοποιημένα ψάρια. Τα ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο κονσερβοποιημένος σολομός, είναι μια μεγάλη πηγή ασβεστίου επειδή σας επιτρέπει να φάτε μικροσκοπικά οστά που είναι πολύ μαλακά, αλλά ικανά να σας προσφέρουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου.

5. Οι ντομάτες γίνονται λιγότερο νόστιμες στο ψυγείο.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 6

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δείχνει ότι η πρακτική της ψύξης ντομάτας κάτω από 54ºF (12ºC) εμποδίζει την ικανότητά τους να παράγουν ουσίες που συμβάλλουν στο άρωμα και τη γεύση. Η ψυχρή θερμοκρασία μειώνει τη λειτουργικότητα των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη γεύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ντομάτες αποθηκεύονται καλύτερα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο έξω από το ψυγείο.

6. Τα λεμόνια περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τις φράουλες.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 7

Μια φράουλα περιέχει 40% ζάχαρη ενώ ένα λεμόνι έχει 30% περισσότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που είναι σχεδόν διπλάσια. Είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε επειδή περιέχει πολύ κιτρικό οξύ που το κάνει πιο ξινό από ότι γλυκό. Αυτή η τεράστια ποσότητα ζάχαρης στα λεμόνια μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία αν τα τρώτε πάρα πολύ συχνά.

7. Η διάρκεια ζωής του γάλακτος δεν έχει καμία σχέση με συντηρητικά.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 8

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το γάλα με μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι περιέχει πολλά συντηρητικά. Δεν είναι αλήθεια. Το μυστικό είναι ότι χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνολογίες θερμοκρασίας. Το γάλα θερμαίνεται στους 275 ° F και στη συνέχεια ψύχεται πολύ γρήγορα. Έτσι, τα «κακά» βακτηρίδια πεθαίνουν ενώ όλες οι βιταμίνες διατηρούνται. Το γάλα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί για 120 ημέρες εκτός αν το ανοίξετε και για 4 ημέρες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

8. Το βουτυρόγαλα βοηθάει στον πονοκέφαλο μετά από μεθύσι, αλλά όχι επειδή περιέχει αλκοόλ.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 9

Στην πραγματικότητα, υπάρχει περίπου 0,04% -0,05% αιθανόλη στο βουτυρόγαλα. Ένα ώριμο αχλάδι περιέχει την ίδια ποσότητα αλκοόλης όσο ένας κουβάς με βουτυρόγαλα. Αλλά γιατί βοηθάει το γάλα βουτύρου μετά από μεθύσι; Λόγω της βιταμίνης Β, του φολικού οξέος και των «καλών» βακτηρίων που μπορούν να απαλλάξουν το σώμα σας από το αλκοόλ.

9. Τα λαχανικά στον φούρνο μικροκυμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση όλων των ορυκτών και των θρεπτικών συστατικών τους.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 10

Ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση των υγιεινών θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα είναι η θέρμανση του φαγητού για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα με μικρή ποσότητα υγρού. Ένας φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά με τον καλύτερο τρόπο. «Όταν μαγειρεύετε τα τρόφιμα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, καλύψτε τα σφιχτά για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό περιβάλλον ατμού», λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος και πιστοποιημένη επιστήμονας τροφίμων Catherine Adams Hutt.

10. Τα Σταφύλια θα εκραγούν αν τα θερμάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 11

Εάν πάρετε ένα σταφύλι και το κόψετε στη μέση και στη συνέχεια το θερμάνετε σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, θα δείτε ένα «πλάσμα». Αυτό συμβαίνει επειδή το σταφύλι είναι πολύ μικρό και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι πολύ επικεντρωμένα. Έτσι, αν χρειαστεί να θερμάνετε ένα σταφύλι, μην το κάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων.

11. Ο σολομός που μεγαλώνει σε ιχθυοκαλλιέργεια είναι λευκός.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 12

Ο άγριος σολομός έχει το φυσικό ροζ χρώμα του, επειδή καταναλώνει πολλές γαρίδες στη θάλασσα. Όταν ο σολομός μεγαλώνει σε ιχθυοκαλλιέργεια, τρώει εντελώς διαφορετικό φαγητό και γι ‘αυτό φαίνεται λευκός ή λίγο ροζ. Για να γίνει το χρώμα πιο φωτεινό, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν διαφορετικές χρωστικές ουσίες.

12. Ο κρόκος αυγού περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ανόργανα άλατα από το ασπράδι.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 13

Ο κρόκος αυγών περιέχει όλες τις χρήσιμες βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Φυσικά, τα ασπράδια αυγών είναι πολύ καλύτερα για μια δίαιτα, αλλά εάν χρειάζεστε πολλά θρεπτικά συστατικά, ο κρόκος είναι η επιλογή σας. Ναι, περιέχει περισσότερη χοληστερόλη από τα ασπράδια, αλλά μην ξεχνάτε ότι η χοληστερόλη είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία για τα κύτταρα σας.

13. Πάρα πολύ μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 14

Το Μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις εάν φάτε πάρα πολύ. Μπορεί να αντιμετωπίσετε ναυτία, ζάλη και προβλήματα συγκέντρωσης. Ο κανόνας «όσο περισσότερο, τόσο καλύτερο» δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο μοσχοκάρυδο – θα πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς πόσο από αυτό μπορείτε να φάτε.

14. Το καυτερό αγριοράπανο είναι βαμμένο με σάλτσα χρένου (horseradish)

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 15

Αν σας αρέσει το σούσι με αγριοράπανο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το αγριοράπανο είναι απλά βαμμένο χρένο τις περισσότερες φορές. Το μεγαλύτερο μέρος του αγριοράπανου που σερβίρεται εκτός Ιαπωνίας είναι χρένο με χρωματική χρωστική ουσία. Ακόμη και στην ίδια την Ιαπωνία, η ζήτηση για αγριοράπανο είναι τόσο υψηλή που είναι πιθανότερο να βρείτε το αγριοράπανο αναμεμειγμένο με χρένο και όχι ως ένα καθαρό προϊόν.

15. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ότι τα εσπεριδοειδή.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 16

Μια μεσαίου μεγέθους κόκκινη πιπεριά περιέχει περίπου 0,005 ουγκιές βιταμίνης C που είναι 1,5 φορές περισσότερη από ότι ένα μέσο όρο πορτοκαλί.

16. Η μυρωδιά της σοκολάτας μειώνει το στρες και σας καθησυχάζει.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 17

Τρώγοντας ένα κομμάτι σοκολάτας μπορεί να σας φτιάξει το κέφι, αλλά η μυρωδιά σας καθησυχάζει, λέει ένας βρετανός ψυχολόγος. Αλλά αυτό είναι αλήθεια μόνο για την πραγματική σοκολάτα. Διεξήγαγε μια μελέτη με μια ομάδα εθελοντών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γεύση σοκολάτας έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και ανακουφίζει από την ένταση πολύ καλύτερα από τη γεύση οποιουδήποτε άλλου προϊόντος.

17. Η σοκολάτα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον χρόνιο βήχα.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 18

Μια νέα μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η ένωση που προέρχεται από το κακάο μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον χρόνιο βήχα. Η έρευνα με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε επίσης ότι η ένωση που προέρχεται από το κακάο δεν είχε καμία από τις παρενέργειες που σχετίζονται με τις τυπικές θεραπείες φαρμάκων για τον επίμονο βήχα.

18. Οι επιστήμονες μπορούν να βγάλουν διαμάντια από το φυστικοβούτυρο.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 19

Ο Dan Frost και η ομάδα επιστημόνων του από τη Bayerisches Geoinstitut στη Γερμανία έχουν ανακαλύψει ότι το φυστικοβούτυρο περιέχει αρκετό άνθρακα ώστε να προσπαθήσεις να το μετατρέψεις σε διαμάντια. Για να γίνει αυτό, πρέπει να απαλλαγούμε από όλο το οξυγόνο του προϊόντος και να το βάλουμε κάτω από μεγάλη πίεση. Επειδή όλα τα προϊόντα (και οποιοδήποτε βιολογικό υλικό) περιέχουν άνθρακα, στο μέλλον, αυτή η μελέτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάχνουν διαμάντια χρησιμοποιώντας διαφορετικά πράγματα. Αλλά, βέβαια, τα φυσικά διαμάντια θα είναι πάντα πιο πολύτιμα.

19. Τα κόκκινα προϊόντα πιθανότατα περιέχουν καρμίνη που προέρχεται από έντομα.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 20

Η καρμίνη είναι ένα φυσικό συστατικό χρωματισμού τροφίμων που εξάγεται από έντομα. Βρίσκεται σε διάφορες καραμέλες και άλλα προϊόντα, ακόμη και στα καλλυντικά. Πολλές εταιρείες αναζητούν υποκατάστατο καρμίνης, αλλά όχι επειδή είναι επιβλαβές, αλλά επειδή οι χορτοφάγοι αρνούνται να το φάνε.

20. Τα κράκερς είναι πιο επιβλαβή για τα δόντια σας από τις καραμέλες.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 21

Δεν πρόκειται να προσπαθήσουμε να σας πείσουμε ότι η καραμέλα δεν είναι επιβλαβής για τα δόντια σας. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά άλλα προϊόντα που είναι πολύ πιο επιβλαβή για τα δόντια σας από τις καραμέλες. Για παράδειγμα, τα κράκερς. Δεν είναι η ζάχαρη που καταστρέφει τα δόντια – είναι το οξύ. Όταν τα κράκερς κολλάνε στα δόντια, δημιουργούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για βακτήρια που παράγουν οξύ.

21. Το θαλασσινό αλάτι είναι απολύτως το ίδιο με το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 22

Παρά το γεγονός ότι το θαλάσσιο αλάτι θεωρείται πιο υγιές και χρήσιμο, είναι ακριβώς το ίδιο με το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι. Περιέχει εξίσου πολύ νάτριο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει συχνά ιώδιο, προστιθέμενο για τη βοήθεια του θυρεοειδούς.

Η διαφορά είναι μόνο στον τρόπο με τον οποίο αποκτάται – το θαλασσινό αλάτι παράγεται με εξάτμιση θαλάσσιου ή ωκεάνιου νερού και το επιτραπέζιο αλάτι αποκτάται από υπόγειες αποθέσεις αλάτων.

22. Οι πατάτες απορροφούν το σήμα Wi-Fi.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 23

Η έρευνα της εταιρείας Boeing έδειξε ότι έχουμε κάτι κοινό με τις πατάτες. – την ικανότητα απορρόφησης και απεικόνισης ραδιοκυμάτων. Επειδή υπάρχει πολύ νερό στα γεώμηλα, μπορούν να απορροφήσουν σήματα Wi-Fi.

23. Όλες οι μπανάνες στον κόσμο είναι κλώνοι.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 24

Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη μπανανών, αλλά όλα αυτά είναι γενετικά αντίγραφα ενός είδους – του Cavendish. Κλωνοποιούνται επειδή δεν υπάρχουν σπόροι για παραγωγή. Αυτή η γενετική ομοιογένεια είναι πολύ επικίνδυνη, διότι αν κάποια ασθένεια παρασίτου επιτεθεί στις μπανάνες, θα επηρεαστούν όλες, οδηγώντας στην εξαφάνιση τους.

24. Τα ενεργειακά ποτά σας δίνουν βραχύβια ενέργεια.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 25

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ενεργειακά ποτά τους βοηθούν να συνεχίσουν όταν έχουν μια δύσκολη μέρα. Το κάνουν, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και καφεΐνη σας δίνει μια ελαφριά ώθηση που είναι όμως εικονική. Ωστόσο, μια τετραετής μελέτη που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Camilo José Cela (UCJC) έδειξε ότι τα ενεργειακά ποτά προκαλούν αϋπνία και νευρικότητα. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ώθηση που έδωσαν αυτά τα ποτά και διαπίστωσαν ότι αυξάνουν την απόδοση σας κατά 3% έως 7%, κάτι που δεν αξίζει τον κόπο.

Μπόνους: Κάποιες τροφές γίνονται καλύτερες όταν τις τρώτε την επόμενη μέρα αφού μαγειρευτούν.

24 αλήθειες για τα Τροφίμα που Καταστρέφουν Διάσημους Μύθους Σχετικά με την Υγιεινή Διατροφή - Εικόνα 26

Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ότι κάποια τρόφιμα φαίνονται πιο νόστιμα την επόμενη μέρα αφού μαγειρευτούν. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι ‘αυτό. Το φαγητό μπορεί να γίνει πιο γευστικό επειδή απορροφά περισσότερο τη σάλτσα και τα μπαχαρικά αναμιγνύονται και δημιουργούν διαφορετική γεύση. Υπάρχουν λίστες τροφίμων που είναι πιο γευστικά την επόμενη μέρα. Λαζάνια, ζυμαρικά και κεφτεδάκια είναι στη λίστα.

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement