LIFESTYLE

25χρονη Ελληνίδα μοντέλο κάνει άρση βαρών και «γκρεμίζει» κάθε στερεότυπο για τις γυναίκες

25χρονη Ελληνίδα μοντέλο κάνει άρση βαρών και «γκρεμίζει» κάθε στερεότυπο για τις γυναίκες
Advertisement

Η θεσσαλονικιά αθλήτρια και μοντέλο μιλαει για την άρση βαρών και γκρεμίζει τα στερεότυπα

Διαβάζοντας για “Γυναικεία Άρση Βαρών” το μυαλό όλων μας αμέσως πηγαίνει σε γυναίκες με αντρικά χαρακτηριστικά, σε απαγορευμένες ουσίες και σε υπερτροφικούς μύες.

Και ακόμα και αν αυτή η άποψη κάποτε να είχε κάποια σχέση με την πραγματικότητα, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και η Ιωάννα Ιωαννίδου είναι ίσως το πιο πειστικό επιχείρημα.

Η 25χρονη Θεσσαλονικιά αποφάσισε να κάνει μεγάλη, διπλή στροφή στη ζωή της πριν από κάποια χρόνια. Σχεδόν παράλληλα και εντελώς συμπτωματικά προέκυψε η ενασχόληση με την Άρση Βαρών αλλά και το μόντελινγκ, σε τελείως ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως μας εξηγεί η ίδια.

Η Ιωάννα καταρρίπτει όλα τα στερεότυπα που ακολουθούσαν τις αθλήτριες της Άρσης Βαρών. Όχι μόνο λόγω εμφάνισης, αφού η εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, αλλά και σε επίπεδο προπονητικής προσέγγισης. Είναι αστικός μύθος πως με την Άρση Βαρών ο αθλητής “μένει κοντός” και ακόμα πιο αυθαίρετη η άποψη ότι το σώμα δεν γυμνάζεται αρμονικά.

25χρονη Ελληνίδα μοντέλο κάνει άρση βαρών και «γκρεμίζει» κάθε στερεότυπο για τις γυναίκες - Εικόνα 2

“Ο πρώτος μου αγώνας ήταν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2017. Έκανα ό,τι μπορούσα. Θα συνεχίσω να κατεβαίνω σε αγώνες. Είναι σκληρή προπόνηση, δεν μας χαρίζονται! Αυτό όμως που μου αρέσει στην Άρση Βαρών είναι ότι δοκιμάζεις τα όριά σου και καθημερινά συνειδητοποιείς ότι είναι μεγαλύτερα. Δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες να ξεπεράσεις τα όριά σου…” λέει η Ιωάννα Ιωαννίδου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ενασχόληση με το άθλημα των δυνατών, μετά από το μπαλέτο, τη ρυθμική και την κολύμβηση, ξεκίνησε συμπτωματικά μέσω της φιλίας της με τον Δημήτρη Ασλανίδη. Οι δύο τους μεγάλωσαν μαζί, συμμαθητές από το νηπιαγωγείο, κι ο Ασλανίδης -πλέον μέλος της εθνικής ομάδας Άρσης Βαρών- της πρότεινε να δοκιμάσει. Ωστόσο, για να γίνει η δοκιμή… συνήθεια, τον μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε ο Χρήστος Καμαργιαννάκης, προπονητής του Υπερίωνα Τούμπας, ενός εκ των κορυφαίων συλλόγων στην Ελλάδα.

“Ο προπονητής Χρήστος Καμαργιαννάκης με την προσωπικότητά του, με έπεισε να συνεχίσω. Διαπίστωσα ότι δεν αισθανόμουν καθόλου άσχημα που ξεκίνησα σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Είχα την τύχη να βρεθώ μαζί με την κορυφαία αθλήτρια του χώρου, την Κωνσταντίνα (σ.σ. Μπεντέλη) η οποία στην αρχή μου έδειχνε πράγματα και με διόρθωνε. Γενικά αυτό που μου άρεσε ήταν ότι ο προπονητής πίστεψε σε μένα. Και τα παιδιά και ο Χρήστος ήταν συνεχώς κοντά μου ασκώντας μία πίεση η οποία μου άρεσε γιατί δείχνουν πως θέλουν να πάω παραπάνω. Δεν ήμουν εκεί απλώς για να γεμίζω το γυμναστήριο” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ιωαννίδου.

25χρονη Ελληνίδα μοντέλο κάνει άρση βαρών και «γκρεμίζει» κάθε στερεότυπο για τις γυναίκες - Εικόνα 3

Σε ό,τι αφορά στην ενασχόληση με το μόντελινγκ εξηγεί ότι “… δεν το κάνω επαγγελματικά” και συνεχίζει λέγοντας:

“Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με επαγγελματικές φωτογραφήσεις και όλα προέκυψαν τυχαία. Κάποιος φωτογράφος με είδε στο Instagram στα τέλη του 2015 δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα με την ενασχόλησή μου με την Άρση Βαρών. Στην πορεία προέκυψαν διάφοροι που ενδιαφέρθηκαν για επαγγελματική φωτογράφηση. Δεν είχα πρόβλημα να το δοκιμάσω και έκανα αρκετές φωτογραφήσεις. Τώρα θα συνεργαστώ με μία φίλη μου η οποία θα ανοίξει κατάστημα με ρούχα και αξεσουάρ. Θέλω να τη βοηθήσω σε αυτό”. Γιατί δεν ασχολείται επαγγελματικά, είναι μία ερώτηση στην οποία απαντά συχνά, καθώς η απορία είναι εύλογη, βλέποντας τις φωτογραφίες της στα social media.

“Να σας πω την αλήθεια ντρέπομαι λίγο να χτυπήσω πόρτες και να πω “γειά σας”! Θα μπορούσα να το κάνω, αλλά ντρέπομαι, “δεν το έχω” τόσο πολύ. Αν προκύψει κάτι και ενδιαφερθούν οι σωστοί άνθρωποι, τότε θα το δοκιμάσω”.

25χρονη Ελληνίδα μοντέλο κάνει άρση βαρών και «γκρεμίζει» κάθε στερεότυπο για τις γυναίκες - Εικόνα 4

Προς το παρόν προέχει η Άρση Βαρών, αφού στους άμεσους στόχους της είναι η βελτίωση: “Ο Υπερίων Τούμπας είναι ένας από τους καλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα. Μπορεί να έχουμε θέμα με το κτήριο, αλλά δεν μας λείπει τίποτα από πλευράς εξοπλισμού. Θαυμάζω την Κωνσταντίνα και γενικά έχουμε πολύ δυνατή γυναικεία ομάδα. Θέλω μέσα στα επόμενα χρόνια να βελτιωθώ σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα έλεγα ότι είμαι ανταγωνιστική, αλλά αυτό που μου αρέσει στον αθλητισμό είναι ότι μπορείς να βγάλεις το άγχος και τα νεύρα της ημέρας. Άρα θεωρώ ότι πρέπει να εξαντλείσαι, πρέπει να δεις μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο εαυτός σου. Αν είναι να ξεκουραστείς δεν θα πας στο γυμναστήριο. Πήγαινε για καφέ!”

Αναφορικά με τα στερεότυπα, η αντίδρασή της είναι άμεση και κατηγορηματική:

“Είναι πάρα πολύ λανθασμένα! Το γνωρίζω από πρώτο χέρι αφού σε όσους λέω ότι ασχολούμαι με την Άρση Βαρών οι πρώτες αντιδράσεις είναι κάκιστες! Όταν όμως μαθαίνουν περισσότερα, γνωρίζουν εμένα και τα άλλα κοpίτσια, τότε αλλάζει η γνώμη τους. Γενικά υπάρχει κόσμος που θεωρεί ακόμα, εντελώς λανθασμένα, ότι αν ασχολείσαι με την Άρση Βαρών πρέπει να παίρνεις και κάτι. Δεν είναι παράλογο. Κι εγώ όταν ήμουν εντελώς άσχετη με το χώρο, ίσως να νόμιζα το ίδιο. Όμως αυτό που συνάντησα είναι εντελώς διαφορετικό. Ούτε το σώμα σου αλλάζει άσχημα, μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, γυμνάζεται αρμονικά. Επίσης επειδή όπως είπα είναι ένα άθλημα με υψηλές απαιτήσεις και πίεση, τα αποτελέσματα στο σώμα είναι πιο άμεσα, σε σύγκριση με την κλασική δουλειά που γίνεται στα γυμναστήρια”.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement