Κοτζιάς για Έλληνες στρατιωτικούς: «Παρενέβη η Μέρκελ και μίλησε με τον Ερντογάν. Ελπίζω σε θετική εξέλιξη»

Advertisement
Κοτζιάς για Έλληνες στρατιωτικούς: «Παρενέβη η Μέρκελ και μίλησε με τον Ερντογάν. Ελπίζω σε θετική εξέλιξη»
Advertisement

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει παρέμβει στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ισχυρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα για την εν λόγω υπόθεση.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δεν θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια» επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς, σημείωσε: «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Όσον αφορά στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως «σήμερα είχαμε Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Ξεκινήσαμε με μια πρωινή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας. Είδαμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα αυτή».

Και συμπλήρωσε: «Συζητήσαμε επίσης διεξοδικά για τη Συρία. Κάναμε μια αξιολόγηση της εμπλοκής των διαφόρων κρατών στα εσωτερικά αυτού του κράτους και τους κινδύνους που υπάρχουν για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής. Υπογραμμίσαμε, δε, την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνική διαδικασία, πηγαίνοντας προς τη Γενεύη και ιδιαίτερα να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά».

«Κάναμε, επίσης, μία κουβέντα με την υπουργό Εξωτερικών της Κορέας γύρω από τα ζητήματα που συνδέονται με τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τον διάλογο που έχει αρχίσει τώρα και θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως η λεγόμενη Ostpolitik στη δεκαετία του 1960 και του 1970 που επέφερε την ειρήνευση στο κέντρο της Ευρώπης» καταλήγει.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα