ΔΙΑΦΟΡΑ

Καστέλλα: H περιοχή που όλοι οι Αθηναίοι θέλουν να μείνουν

Καστέλλα: H περιοχή που όλοι οι Αθηναίοι θέλουν να μείνουν
Advertisement

Κείμενο • Μαίρη Ιακωβίδη Φωτογράφιση • Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου

Η Καστέλλα είναι μια από τις πιο όμορφες, ίσως και η ομορφότερη περιοχή του Πειραιά. Ιδανική για βόλτες, όλες τις εποχές του χρόνου, με διάφορα στενά γεμάτα με παλιά νεοκλασικά για εξερευνήσεις. Εκτείνεται πάνω σε ένα λόφο με πολλούς από τους δρόμους της, να τους αντικαθιστούν σκαλάκια, ήσυχα δρομάκια με νεραντζιές και πολλές ανηφόρες.

Ο λόφος της Καστέλλας παλαιότερα ήταν γνωστός και ως «Συνοικία δεξαμενής», λόγω της δεξαμενής νερού που υπήρχε στην κορυφή του λόφου για την ύδρευση της πόλης. Όσοι είναι από τον Πειραιά, ονομάζουν Καστέλλα την ανατολική πλευρά του λόφου, ενώ την δυτική Προφήτη Ηλία. Πιο παλιά ήταν φτωχογειτονιά, εδώ και κάποιες δεκαετίες θεωρείται μια από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές του Πειραιά με τα σπίτια της να είναι τα πιο ακριβά της περιοχής.

Κάθε βόλτα είναι μια ανακάλυψη, ένα καινούργιο στενό με αρχοντικά, ένα ήσυχο μαγαζί που ξέρουν λίγοι, μια ανηφόρα με σκαλάκια που θα σε οδηγήσει σε μια ακόμα καλύτερη θέα.

Η Λεωφόρος Αλέξανδρου Παπαναστασίου – πρώην Βασιλέως Παύλου – θεωρείται το «μπαλκόνι» της περιοχής, γιατί από εκεί μπορείς να απολαύσεις θέα θάλασσα με μια μόνο ματιά. Την λεωφόρο αυτή συναντούν και πολλοί ανηφορικοί δρόμοι και δρομάκια, που σε οδηγούν ακόμα πιο μέσα στην Καστέλλα. Ένα από αυτά τα δρομάκια είναι και η οδός Φώσκολου ή τα γνωστά «Σκαλάκια» (υπάρχει και στάση λεωφορείου με το ίδιο όνομα) ένα πολύ γνωστό σημείο για ραντεβού.

Λίγο πιο κάτω στην οδό Αισχύλου θα δεις όμορφα νεοκλασικά και μια ταβέρνα με τοιχογραφίες ηρώων του παλαιού ελληνικού σινεμά. Προχωρώντας και ανηφορίζοντας το λόφο θα συναντήσει κανείς όλο και περισσότερα δρομάκια με καλοφτιαγμένα νεοκλασσικά, θέα στη θάλασσα και νεραντζιές να ξεφυτρώνουν σε μικρά στενά. Όλα αυτά σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή και κάνουν την αίσθηση της παλιάς γειτονιάς ακόμα πιο έντονη.

Από την άλλη περπατώντας στη Ναυάρχου Βότση θα δεις πέρα από το λιμανάκι, το Καραϊσκάκη και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να αχνοφαίνεται η πολύβουη Αθήνα σαν να είναι μίλια μακριά. Κάποια από τα λίγα και καλά μαγαζιά της Καστέλλας που σου προτείνουμε να επισκεφτείς στην βόλτα σου είναι ο Δον Κιχώτης ένα ατμοσφαιρικό καφέ σε ένα παλιό αρχοντικό στην Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, το γνωστό ιταλικό με την φοβερή θέα Tony Bonanno και για ποτό το Tony’s Bar με την κλασική διακόσμηση και την επιβλητική μπάρα του.

Υ.Γ.: Στην ευρύτερη περιοχή της Καστέλλας περιλαμβάνεται και το Μικρολίμανο ή Φανάρι, πρώην Τουρκολίμανο, γνωστό στέκι για καφέ, για ποτό και για φαγητό.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement