ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες καλλιέργησαν ανθρώπινο έμβρυο δύο εβδομάδων…

Επιστήμονες καλλιέργησαν ανθρώπινο έμβρυο δύο εβδομάδων…
Advertisement

Για πρώτη φορά, επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ κατάφεραν να διατηρήσουν εν ζωή στο εργαστήριό τους, έξω από τη μήτρα, ένα ανθρώπινο έμβρυο για 13 μέρες. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ παραμονής ήταν περίπου επτά μέρες και αφορούσε τις καλλιέργειες εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς.

Έπειτα, τα έμβρυα έπρεπε να εμφυτευθούν σε μια πραγματική μήτρα για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαγκνταλένα Ζερνίκα-Γκετς και τον καθηγητή Αλί Μπριβανλού αντίστοιχα, έκαναν δύο ξεχωριστές επιστημονικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά «Nature» και «Nature Cell Biology».

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να μιμούνται στο εργαστήριο το περιβάλλον της μήτρας και έτσι να διατηρούν για διπλάσιο χρόνο το ανθρώπινο έμβρυο από ό,τι έως τώρα. Κανονικά, το πρώιμο έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα περίπου την έβδομη μέρα μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπεpματοζωάριο. Οι ερευνητές πέτυχαν μια ανάλογη τεχνητή «εμφύτευση», δημιουργώντας εργαστηριακές συνθήκες ανάλογες της μήτρας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το έμβρυο συνέχισε να αυτοοργανώνεται και να αναπτύσσεται. Οι ίδιοι διέκοψαν μόνοι τους την ανάπτυξή του για να μην περάσουν το νομικό όριο των 14 ημερών. Η αδυναμία ενός εμβρύου να εμφυτευθεί στη μήτρα αποτελεί βασική αιτία των πρώιμων αποβολών στις γυναίκες. Πρόκειται για ένα επίτευγμα-ορόσημο, αφού ελπίζεται ότι θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και των βλαστοκυτταρικών αναγεννητικών θεραπειών, ενώ θα ρίξει περισσότερο φως στα πρώτα-πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός ανθρώπου, για τα οποία μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν κενά στις γνώσεις τους.

Αναζωπυρώνεται παράλληλα η επιστημονική και βιοηθική διαμάχη κατά πόσο πρέπει να διατηρηθεί το τωρινό όριο των 14 ημερών, πέρα από το οποίο απαγορεύεται να διατηρείται ένα ανθρώπινο έμβρυο στον «σωλήνα».

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement