Μύκητες νυχιών – 4 Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Advertisement
Μύκητες νυχιών – 4 Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
Advertisement

Η λοίμωξη των νυχιών από μύκητες οφείλεται συνήθως στην υγρασία που «παγιδεύεται» σε θερμό περιβάλλον, όπως το εσωτερικό των παπουτσιών, γι’ αυτό και είναι συνηθέστερη στα πόδια αντί για τα χέρια.

Πως δημιουργούνται οι μύκητες νυχιών

Οι μύκητες νυχιών είναι φαινόμενο που απαντάται πολύ συχνά στους αθλητές και στα άτομα που φορούν κλειστά παπούτσια. 

Οι μύκητες αγαπούν την υγρασία αλλά και την ανεπαρκή καθαριότητα μιας και τέτοιου είδους περιβάλλοντα τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν αλλά και να εξαπλωθούν με μεγάλη ταχύτητα.

Οι μύκητες αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ευκολία στο υγρό, θερμό και σκοτεινό περιβάλλον, γι’ αυτό και τα πόδια θα πρέπει να παραμένουν στεγνά και τα παπούτσια να αερίζονται συστηματικά.

Πως εμφανίζονται οι μύκητες νυχιών

Αρχικά, ο μύκητας στα νύχια κάνει την εμφάνισή του ως μια μικρή, λευκή ή κιτρινωπή κηλίδα στην άκρη του νυχιού. Όσο εξαπλώνεται, το νύχι μπορεί να γίνει πιο παχύ και εύθρυπτο, να αλλάξει σχήμα ή να γίνει πιο σκουρόχρωμο. Πρέπει να ληφθεί κατάλληλη αγωγή, καθώς ο μύκητας στα νύχια δεν υποχωρεί από μόνος του.

Πως αντιμετωπίζονται οι μύκητες νυχιών

Πέρα από την από του στόματος αγωγή, το ειδικό διάλυμα για επάλειψη του νυχιού ή την κρέμα που θα προτείνει ο γιατρός, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις παρακάτω μερικές φυσικές συνταγές για ταχύτερη αντιμετώπιση.

Μύκητες νυχιών – 4 Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

1. Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα φυσικό απολυμαντικό με αντιμυκητισιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Πρέπει να εφαρμόζετε διάλυμα ελαίου και να το απλώσετε επάνω στο νύχι. Αναμειγνύετε μία κουταλιά του γλυκού έλαιο τεϊόδεντρου με μισή κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και με ένα κομμάτι βαμβάκι αλείφετε το νύχι, πιέζοντας ελαφρώς. Επαναλαμβάνετε πρωί και βράδυ.

2. Μαγειρική σόδα και ξύδι

Η μαγειρική σόδα δεν έχει αντιμυκητισιακή δράση, όμως προλαμβάνει την εξάπλωση του μύκητα. Αν και το ξύδι είναι όξινο –και ο μύκητας ευδοκιμεί σε όξινο περιβάλλον– η δράση του είναι πολύ ήπια, οπότε βοηθά στην αντιμετώπιση του μύκητα χωρίς να επηρεάζει δραστικά το Ph του δέρματος. Θα χρειαστείτε 4-5 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι ή μηλόξυδο και νερό. Αρχικά, προσθέτετε σε μια μικρή λεκάνη το ξύδι και όσο νερό χρειάζεται για να μπορείτε να βουτήξετε τα πόδια σας. Αφήνετε τα πόδια στη λεκάνη για 15 περίπου λεπτά και μετά σκουπίζετε με χαρτί (αποφύγετε την πετσέτα για να μην τη μολύνετε). Στη συνέχεια, προσθέστε μαγειρική σόδα σε καθαρό νερό και βουτήξτε και πάλι τα πόδια σας για 15 περίπου λεπτά. Σκουπίστε και πάλι με χαρτί. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.

3. Έλαιο καρύδας

Τα λιπαρά οξέα του ελαίου έχουν φυσική αντιμυκητισιακή δράση, καθώς καταστρέφουν το στρώμα λιπιδίων από το οποίο αποτελείται η μεμβράνη του μύκητα. Έτσι, συμβάλλουν στη σταδιακή καταστροφή του μικροοργανισμού. Επαλείφετε με το δάχτυλο με μικρή ποσότητα από το έλαιο και το αφήνετε να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνετε δύο με τρεις φορές την ημέρα.

4. Χυμός λεμονιού

Ο χυμός του λεμονιού λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης αποτελεί μια πολύ δυνατή θεραπεία για του μύκητες των νυχιών. Εκτός από την ικανότητά του να απομακρύνει τους μύκητες, μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωσή τους και να ενισχύσει τη διαδικασία επούλωσης των σημαδιών που αφήνουν οι μύκητες στα νύχια σας.

Απλώστε τοπικά το χυμό λεμονιού στο νύχι σας και αφήστε τον να απορροφηθεί τελείως από αυτό. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου κρύβεται στη συχνότητα εφαρμογής, γι΄ αυτό προσπαθήστε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία καθημερινά.

Καλό θα είναι να φοράτε γάντια όταν αγγίζετε τα πόδια και θα πρέπει οπωσδήποτε να αφήνετε τα πόδια να στεγνώνουν εντελώς.

Πηγή-Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα